Paradicsomi a horvát tengerpart ősszel: Isztria Budapesttől 6 órányira a főszezon után is tartogat izgalmakat

Az Adriai-tenger partja és Horvátország az utószezonban is pihentető és érdekes programokat kínál.

Isztriai látnivalók ősszel: Savudrija
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok magyar egyik kedvenc nyaralási helyszíne Horvátország és az Adriai-tenger partja, amit a többség nyáron keres fel, pedig ősszel is sok érdekességet tartogat, és szerintem színesebb képet mutat, ehhez pedig nem is kell túlságosan délre utaznunk. Ráadásul az utószezonban az árak is nagyon kedvezőek.

Autóval Budapestről öt-hat óra alatt elérhetjük az Isztriai-félsziget tengerpartját, amin két ország, Szlovénia és Horvátország osztozik. A PR in Hungary Kft., illetve a Kempinski Hotel Portorož és a Kempinski Hotel Adriatic szervezésében két éjszakát az előbbi, egyet az utóbbi országban töltöttem. 

Savudrija: golf és wellness az üdülőközpontban

Portorožtól alig félórányi autóútra máris Horvátországban lehetünk: mi Savudrijában, a Kempinski Hotel Adriaticban szálltunk meg, ami üdülőközpontként mintha egy kis külön falu lenne. Privát, kavicsos tengerpartján még a tengerbe is bemerészkedtünk, ami október elején nem hidegebb, mint egy hűvösebb nyári napon a Balaton.

A 3000 négyzetméteres wellnessközpontban fedett medencét is találunk, de szép időben a szabadtériek az igazán csalogatóak. A kezelések közül vétek kihagyni a török fürdőt, a hamamot. A félórás bemutató kezelés is felüdülés volt számomra, de az igazi 90 percnél kezdődik. A szállodától 300 méterre golfpálya is található, a Golf Adriatic a profikat és a kezdőket is tárt kapukkal várja.

Szarvasgomba-vadászat és különleges ételek 

Isztrián gasztronómiai különlegességeket is élvezhetünk, ezek közé tartoznak a szarvasgombával készített ételek. Fekete szarvasgombát a világ számos pontján találhatunk, ennek a szezonja már tavasszal megkezdődött, fehéret viszont csak Isztrián és Olaszország egy részén keresnek és találnak októbertől novemberig kutyáikkal az erre szakosodott vadászok. 15-20 perc alatt Stella és lánya, Lola két fekete és egy fehér szarvasgombát ástak ki. Ivica bácsinak összesen 15 kutyája van, akikkel az erdőt járja, és felkeresi azokat a pontokat, ahol az előző években sikerrel jártak a jó szimatú ebek.

A Livadéban található Zigante étteremben minden fogás a szarvasgomba előtti tisztelgés, a rántotta és a fagylalt is felejthetetlen ízélmény - mellé természetesen malvazija bor jár. A szomszédos boltban is minden a szarvasgombáról szól: krémek, szalámik, csokoládé, fűszerek… És persze helyi különlegességek, mint például a fuži tészta, ami csak ránézésre hasonlít az olaszok pennéjére, valójában felcsavart kis kockalapok. Online is lehet rendelni.

A Kempinski Hotel Adriatic bárjánál és a főépületben található étterménél keresve sem lehet jobb helyet találni a nap lezárására: előételként gyönyörű sonkás-szalámis, sajtokkal megpakolt tálat tettek elénk mézzel és fügechutney-val, amit fuži tészta követett szarvasgombával.

kempinski-adriatic

Az isztriai marhahús szarvasgombás törtburgonya-ágyon feküdt, a sort pedig egy eddig sehol máshol nem kóstolt desszert zárta: tiramisu szarvasgombás mascarponéval. 

Krapanj, a horvát Velence

Dalmácia csodaszép fővárosa, Split közvetlen vonattal elérhető, innen pedig egy átszállással elérhető Šibenik városa és régiója, a jegy ára oda-vissza 77 euró, helyjeggyel együtt 83, ahonnan a mesés szigetvilág is elérhető.

A horvát Velencének is nevezik a szigetecskét: Krapanj utcáit szinte nyaldossa a tengervíz

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fotók: Femina/Orbán Violetta

Ezt is szeretjük