A világ legrégebbi katedrálisa a szomszédban található: a spliti Szent Duje-székesegyház a 4. században épült meg

Egy horvátországi nyaralás során érdemes megnézni a világ legrégebbi katedrálisát is.

Szent Duje-székesegyház, Split
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyarok közül sokan választják a horvát tengerpartot a nyaralás helyszínéül, ami nem is csoda, hiszen gyönyörű tenger és remek élmények várják az utazókat a szomszédban.

A legtöbb nyaralásra érkező azonban nemcsak a vízparti pihenésre, hanem a gyönyörű városok felfedezésére is vágyik, erre a célra pedig Horvátország legnagyobb városa, Dalmácia központja, Split különösen alkalmas.

A világ legrégebbi katedrálisa

Split szinte mágnesként vonzza az utazókat különleges hangulatú óvárosával, ám azt már kevesebben tudják, hogy itt található a világ legrégebbi katedrálisa, a Szent Duje-, vagy más néven Szent Doimus-székesegyház. A kezdeti időkben még nem vallási célokat szolgált, hiszen a 4. században Diocletianus római császár mauzóleumaként emelték. Az ókori Dalmácia központja Salona volt, az itt élő keresztények pedig bazilikát emeltek az emlékhely fölé. A 7. században az avarok és a szlávok megbuktatták Salonát. A túlélő lakosok a szigetekre menekültek, ahonnan egy idő után néhányan visszatértek a szárazföldre, és egy elhagyott császári palotában telepedtek le. Keresztény templommá változtatták a császári mauzóleumot, eltávolították a pogány bálványokat és a szarkofágot, amelyben a császár pihent.

split1
Fotó: traveler1116 / Getty Images Hungary

A Diocletianus-palota falain belül található nyolcszög alapú építmény egyik leghíresebb érdekessége a hatalmas diófaajtó, amit Andrija Buvina készített 1214-ben, és 28 jelenet látható rajta Krisztus életéből. A művész munkái ritkaságszámba mennek az európai művészeti örökségben, mert míg a bronzajtók közül viszonylag sok maradt fenn, a fából készültekből csak néhány látható ma is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A székesegyház Split védőszentjéről, Szent Dujmóról kapta a nevét, aki Diocletianus uralkodása alatt halt vértanúhalált. Magyar vonatkozása is van a helynek, hiszen a főkapu felett két kőkoporsó található, melyekbe IV. Béla magyar király lányainak, Katalinnak és Margitnak a földi maradványai vannak befalazva, akik a tatárok előli menekülés során vesztették életüket.

split2
Fotó: Image Source / Getty Images Hungary

A Szent Duje-katedrális másik ismertetőjele a hatalmas harangtornya, aminek építését valószínűleg csak később, a 13. század során kezdték, és sokáig, a 16. századig be sem fejezték. Sokan nemcsak a város és Horvátország, hanem az egész Adriai-térség legkülönlegesebb ilyen jellegű épületének tartják, hiszen karcsú és átlátható, de egyedinek számít a fokozatos csúcsra szűkülése és az ősi építészeti környezetbe illeszkedése. A rendkívül hosszú építkezési idő miatt a román és a gótikus építészet kombinációja, de mindkét stílus kiváló összhangban van. A spliti harangtorony eredeti tervezője és építője nem ismert, de annyi biztos, hogy a 15. században egy bizonyos Nikola Tvrdoje irányította az építkezés folytatását.

A világ legkisebb katedrálisa is a horvát tengerpart mellett áll

Nin egy igazi horvát gyöngyszem, ami a világ legkisebb méretű katedrálisáról híres.

A világ legkisebb katedrálisa a tengerparti horvát templom: Nin nem csak ettől különleges

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük