Így néznek ki a titokzatos kék lyukak!

Félelmetes látvány

Létezik egy sziget, melynek közelében tátongó, sötétkék, gonosz lények lakta lyukak borítják a vizet. Nézd meg te is!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Karib-tenger nyugodt vize Andros szigetének közelében lassan keringeni kezd, örvények alakulnak ki, ezek közepén pedig tátongó, sötétkék lyukak jelennek meg, melyek nyelni kezdik a vizet.

A Bahama-szigeteken évszázadokon át hittek a legendában, miszerint e jelenség okozója egy Lusca nevű gonosz lény. Akár hiszel a mítoszokban, akár nem, a különleges kék lyukak és a paradicsomi környezet miatt is érdemes a szigetre látogatnod.

A mélység labirintusa

Ha az utazó a magasból tekint le a Bahamákhoz tartozó Andros szigetére, öblöcskékkel, szigetecskékkel és lapos korallszirtekkel szabdalt vidék tárul a szeme elé. A lagúna ragyogó türkizkékjét azonban itt-ott sötét, majdnem indigókék foltok pettyezik. Ezek a kék lyukak, a vízzel elárasztott barlangok és átjárók kusza szövevényéből álló víz alatti útvesztő lejáratai. A mélységbe vesző labirintus kanyargós folyosói apró kamrákba, hatalmas szakadékokba, templomszerű termekbe vezetnek.

A Lusca legendája

Amikor a dagály tetőzik, és az Andros partjait övező korallzátonyon belül is emelkedni kezd a víz szintje, a kék lyukaknál kezdetét veszi az a jelenség, melyről félelmetes hírüket kapták. A víz lassan keringeni kezd körülöttük, a lyukak egyre mohóbban elnyelik azt, míg az áramlás örvényeket nem kelt, melyek a növényektől a kisebb halászcsónakokig bármilyen lebegő tárgyat képesek tölcsérük mélyére szippantani.

Amikor a víz apadni kezd, ellentétes irányú folyamat indul meg: a lyukak gomba formájú szökőkutak alakjában köpik ki a vizet. A helybéliek egy mitikus lény, a Lusca kezét sejtik e különös jelenség mögött.

A félig cápa, félig polip Lusca a hiedelem szerint a kék lyukakban tanyázik - ha éhes, hosszú karjaival húzza be táplálékát mély vackába, ha jóllakott, a maradékot egyszerűen kilökdösi barlangjából.

Kék lyukak - tengeren és szárazföldön

Andros a Bahamák legnagyobb szigete, mintegy 160 kilométer hosszú, illetve 65 kilométer széles. A sziget a Nagy-Bahama-zátony nevű tenger alatti fennsíkból emelkedik ki. Három oldalról sekély tenger veszi körül, de a keleti part egyik szakaszán mély vizű csatorna, az úgynevezett Óceán nyelve halad el a közelében. A mélyből kiemelkedő fal egyes pontjain a színpompás korallzátonyok mellett minden átmenet nélkül sötétkék mélységek tátongnak. A szigetet övező mészkősánc e mély hasítékai a rejtélyes kék lyukak. A szárazföldön is vannak hozzájuk hasonló képződmények: a sziget erdős részein lévő kerek, fekete tavak.

A kék lyukakat mind a mai napig nem vették pontosan számba, és csak néhányukat kutatták át. A terület első komoly kutatója, a kanadai George Benjamin az 1960-as években a maga készítette légi felvételek alapján térképezte fel a barlangokat. Ezután könnyűbúvár-felszerelést öltött, és víz alatti kamerájával elindult, hogy felderítse titkaikat. Az ő kutatásai alapján a geológusok végre nekiláthattak a kék lyukak rejtélyének megfejtéséhez.

Mik a kék lyukak valójában?

A Bahama-szigetek egy felgyűrődött mészkőláncolathoz tartoznak, mely mintegy 130 millió évvel ezelőtt kezdett kialakulni. Az utóbbi kétmillió év alatt az egymást követő jégkorszakok során nagy mennyiségű víz fagyott be a sarki jégsapkákba és a gleccserekbe, így a tengerek szintje csökkent. A melegebb időszakokban a jég elolvadt, és a vízszint ismét megemelkedett. Az utolsó jégkorszak tetőpontján, mintegy 20 ezer évvel ezelőtt a tengerek szintje 120 méterrel volt alacsonyabb a mainál. Ez azt jelentette, hogy a tenger alatti barlangok kiürültek. Mennyezetük, melyet nem támasztott meg többé a víz, sorra beomlott.

Jó néhány nyitott barlang úgy jött létre, hogy a mennyezet felfelé fejlődött, és áttörte a földfelszínt, így nyitott aknák alakultak ki. Amikor a tenger szintje ismét emelkedni kezdett, ezek az aknák vízzel teltek meg: belőlük lettek a kék lyukak.

Ma a dagály tetőzésekor a tenger szintje Andros körül magasabbra emelkedik, mint a sziget talajvizének szintje. A tenger nyomása vizet présel a kék lyukakba, így jönnek létre a jellegzetes örvények, és közben a talajvíz szintje megemelkedik.

Amikor a dagály visszahúzódik, és a tengervíz szintje csökken, már a talajvíz fejt ki nyomást a tengervízre, így az nagy kupolákként bugyog kifelé a kék lyukakon. A Lusca rejtélyének nyitja tehát ezekben a váltakozó irányú, erős áramlatokban keresendő.

Barlangi teremtmények és temetkezési rítusok

Meglepően sok élőlény alkalmazkodott ehhez a látszólag barátságtalan környezethez. Dajkacápák pihennek mozdulatlanul a homokos fenéken, a sziklarepedésekben languszták rejtőzködnek, égszínkék és levendulaszínű szivacsok lebegnek kísértetiesen az ibolyakék mélység felé, és egy bizonyos szinten a víz szinte forr a rengeteg apró ráktól. Talán a Lucifuga az egyik legérdekesebb az összes faj közül: ezt a halovány testű, vak barlangi halat korábban csak a sziget belsejéből ismerték.

Még izgalmasabb volt az emberi csontok és koponyák felfedezése 1991-ben, a búvárok egyik, a sziget belsejében lévő kedvelt merülési pontján, a Menedék nevű kék lyuk mélyén. E maradványokat a lucayo törzzsel hozzák kapcsolatba - ez az aravak nyelvet beszélő törzs népesítette be Kolumbusz idejében a karibi szigetvilágot. Feltételezik, hogy a lyukat temetkezési helyül használták.

Nem csak búvároknak!

Sok búvár visszariad a lehetőségtől, hogy esetleg bennrekedhet valamelyik lyukban. Bizony, a felderítés ma sem veszélytelen vállalkozás. Még a legkorszerűbb biztonsági berendezéseket használó búvárok sem merészkednek be egyedül a kék lyukakba - ha valaki dagály idején próbálkozna a lemerüléssel, az örvény úgy szippantaná be, mint a konyhai lefolyó a dugót, és a Lusca áldozatainak listája újabb névvel gyarapodna.

A kék lyukak és a szárazföldön található hasonló tavak felfedezéséhez azonban nem kell búvárnak lennie annak, aki idelátogat, hogy megcsodálja a természet ezen ritka csodáit. A környék hajóval is feltérképezhető, emellett repülőről is látható, miközben a turisták a sziget paradicsomi partjai felé tartanak.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Különös helyek, elbűvölő tájak című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük