Így néz ki a szivarozó szellem

A gonosznak szentelt hely

Szivarozik, rumot iszik, és bosszút áll. Guatemalában a világ egyik legfurcsább szentjéhez imádkoznak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyugat-guatemalai felföldön elterülő, vulkanikus Atitlán-tó partján álló Santiago Atitlán egy Maximón nevű titokzatos alakot bálványozó, pszeudokeresztény kultusz színhelye.

Az Atitlán-tó
Maximón-figurák
Maximón-szobor egy fesztiválon
Maximón-kegyhely

Maximón egy katolikus szent és egy maja démon tulajdonságait ötvözi, így kitűnő példája annak, hogyan keveredett össze az európaiak és a bennszülöttek hitvilága a tengerentúlon. Úgy tartják, hogy Maximón sötét és félelmetes istenségként kapcsolatot teremt a keresztény mennyország és pokol, illetve a maja alvilág és túlvilág között.

Rum, cigaretta és a gonosz szent

A kegyhely évről évre a helyi vallási vezetők otthona között vándorol, akik házuk elülső szobáját a gonosz szent, Maximón képmása és az azt felkereső hívek számára tartják fenn.

A kopálfüst illata betölti a levegőt, fogadalmi gyertyák pislákolnak, miközben a hívők cigarettát és rumot áldoznak a szivart harapdáló szellemnek.

Maximón követői hisznek abban, hogy a szellem segít bosszút állni ellenségeiken, támogatja őket mezőgazdasági és gazdasági vállalkozásaikban, segíti szerelmi és nemi kapcsolataikat, és megőrzi egészségüket.

Maximón félig Júdás, félig Padre de Alvarado, a területet az 1520-as években leigázó spanyol konkvisztádor istenített alakja lehet.

Egy isten szállta meg a férfit

A kívülállók és a turisták gyakran nem igazán értik, miért is övezi ilyen kultikus tisztelet Maximónt, aki a keresztény szentek ideáljától igencsak messze áll. A legenda szerint a férfi egykor teljesen átlagos ember volt, azonban egyszer, míg a falubeliek a mezőkön dolgoztak, Maximón együtt hált feleségeikkel, így, mikor előbbiek visszatértek, olyan dühösek lettek, hogy bosszúból levágták a kezeit és a lábait - ez a magyarázata annak is, miért ábrázolják általában nagyon rövid kezekkel, sőt, azok nélkül a szentet.

A világ 16 gyógyító, csodatévő helye

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ezután valamilyen titokzatos oknál fogva istenség vált Maximónból, a legvalószínűbb magyarázat szerint azért, mert tettét olyankor követte el, mikor megszállta egy isteni lény.

Bosszúért imádkoznak hozzá

A keresztények alakját később Júdáséval azonosították, aminek szintén köszönhető kétes megítélése.

Csak úgy, mint emberi tulajdonságainak - mindig van egy cigaretta vagy szivar a szájában, sőt, egy lyuk is, hogy a hozzá imádkozók adhassanak inni a szellemeknek. Emellett az sem elhanyagolható tény, hogy leggyakrabban bosszúért imádkoznak hozzá, illetve azért, hogy valaki másnak sikerüljön kárt okozni. Maximón ábrázolása is emberi: 18. századi, hagyományos, színes öltözetben van, gyakran pedig sötét napszemüveggel takarják el a szemét.

Utazás a kegyhelyhez

A Maximón-kegyhely egész évben látogatható, azonban a legjobb nagyhéten felkeresni, amikor a hívők körbehordozzák a képmását a nagypénteki körmeneten, majd elhelyezik abban a házban, mely a következő évben otthont ad kegyhelyének.

A Santiago Atitlán-i művészeti és zenei fesztivált márciusban rendezik meg, péntek és vasárnap pedig a piacnap. Santiago Atitlán néhány óra alatt bejárható, ám az Atitlán-tó környéke két-három teljes napot igényel. Bár Santiago Atitlán Guatemalavárosból és Antiguából közúton is elérhető, a legtöbben komppal érkeznek a tó túlsó partján álló, Panajachel elnevezésű idegenforgalmi központból. A kompok napkelte és napnyugta között közlekednek, az utazás pedig mintegy másfél óra.

A jellegzetes Maximón-ábrázolás, szivarral
Konszolidált Maximón-szobor

Látnivalók a környéken

A Közép-Amerika leggyönyörűbb tavának számító Atitlán-tó egy ősi vulkán kalderájában terül el, így a tó környékét sem szabad kihagyni, mely vallási jelentősége mellett számos szabadtéri sportlehetőséget is kínál. A környéken járva érdemes felkeresni a fehérre meszelt katolikus templomot is.

Még több különleges hely
Ha érdekelnek az olyan helyek, melyek nem nevezhetőek épp átlagosnak, legyenek akár természeti csodák, megrázó vagy épp megdöbbentő úti célok, böngéssz Bizarr helyek című gyűjteményünkben!

A négyszáz éves épületet szentek fából készült szobrai ékesítik, melyeket kézzel varrott ruhába öltöztettek. Szintén felejthetetlen élmény látni a helyi tzutujilok hagyományos viseletét - a férfiak fehér-lila csíkos rövidnadrágját és a nők ugyanilyen színű ruháját. A szövetet madár- és virágminták ékesítik.

Cikkünk a Geographia Kiadó Életre szóló kalandok - 500 lélekemelő utazás a világ minden tájáról című könyve alapján készült. Képek: robinguatemala.blogspot.com.

Ezt is szeretjük