3 időtlen, lélegzetelállító táj a Földön

Szereted a természetet, és szívesen barangolnál olyan tájakon, ahol legszebb arcát mutatja? Most megteheted.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak tájak, melyek nem épített örökségükkel és ember alkotta csodáikkal, hanem puszta látványukkal, időtlen szépségükkel és hihetetlen atmoszférájukkal ejtik rabul az utazó szívét. A következő három, kevéssé ismert hely Földünk legszebb vidékei közé tartozik.

Egy vérvörös világ: Bay of Fires, Ausztrália

A William-hegyi Nemzeti Park Tasmania északkeleti csücskében fekszik, és leginkább különleges, zuzmók által vörösre festett kövekkel tarkított partszakaszáról, a Bay of Fire-ről, vagyis a Tüzek Öbléről nevezetes.

A nemzeti park vadvédelmi rezervátumként az itt élő sokszínű állatvilág megóvását célozza, különös tekintettel a madarakra, azon belül is a ragadozókra, melyek mindegyike bőségesen talál élelmet errefelé.

Ha egyszer idelátogatsz, láthatsz még vallabiféléket, vombatokat, hangyászsünöket, oposszumokat és tasmaniai ördögöket is, továbbá ez Tasmania egyetlen olyan területe, ahol nagyobb kolóniában élnek az erdei kenguruk.

Tavasszal pedig vadvirágok borítják el a partot, melyek természetesen vonzzák a pillangókat és a kisebb madarakat.

A partvonal kihalt és gyönyörű. A homokdűnék és a kiugró sziklák között békés kis öblök bújnak meg, míg fentről csodálatos kilátás nyílik a füves síkságokra, bozótosokra, erdőkre. Időnként a sárgafarkú kakaduk seregei is láthatóak az égen.

A part menti vizek kiválóan alkalmasak a halak megfigyelésére, a horgászatra, emellett a búvárkodásra is számos hely kínál tökéletes lehetőséget.

A parkban mindemellett számos helyen megtalálhatóak az ausztráliai őslakosok nyomai - ma már olyan kezdeményezésekről is hallani, hogy a területet visszajuttassák nekik.

A felhők smaragdzöld vidéke: Snowdonia, Nagy-Britannia

A Snowdon Wales legmagasabb, 1085 méteres hegye, melyet patkó alakban további csúcsok vesznek körül. A Snowdonia Nemzeti Park 1951-ben jött létre e terület megóvására. Különleges voltára szolgál bizonyítékként, hogy minden évben látogatók százezrei utaznak ide, hogy meghódítsák a gyönyörű tájat és a hegycsúcsot, akár gyalogosan, akár a Llanberistől a csúcsig közlekedő Snowdon hegyi vasút segítségével. A kilátás csodálatos, bár a felhők az év minden szakában elboríthatják a csúcsot, melyre hat váltakozó nehézségű út vezet - ezek zömét hozzávetőleg öt óra alatt lehet leküzdeni.

Csodálatos része ez a világnak, ahonnan minden irányból fantasztikus panoráma tárul az utazó elé, és, bár a legfőbb attrakció maga a Snowdon, a park kelet-nyugati irányban 56, észak-dél irányban pedig nyolcvan kilométer hosszú, ezért alacsonyabb vonulatai, gyönyörű erdei, folyóvölgyei rengeteg más látnivalót is kínálnak, azoknak is, akiknek nem a hegymászás az erősségük.

Számos lehetőséget nyújt a táj a vadvízi evezésre vagy a lovaglásra, de a hegyi kerékpározást is előszeretettel választják az idelátogatók. De akkor is élvezheted a vidék szépségét, ha valamiért mégsem akarsz kiszállni az autóból. A környéken ráadásul számos kisváros és falu akad, így a megfelelő étkező- és szálláshely kiválasztása sem okozhat gondot.

Az istenek lakhelye: Mount Kenya, Kenya

A látogatók előtt 1949-ben megnyitott és 1997 óta az UNESCO Világörökség részének számító, 5199 méter magas hegyéről elnevezett Mount Kenya Nemzeti Park egész Kelet-Afrika talán legdöbbenetesebb tájaival csábítja az utazókat. A nagyobb hegyen 12 gleccsermaradvány látható, melyek mindegyike gyors ütemben húzódik vissza, míg a négy kisebb jelentőségű csúcs egy afrikai vadvirágokkal meghintett, U-alakú gleccservölgy körül sorakozik.

A Mount Kenya gleccserekkel borított hegyoldalaival és alacsonyabban fekvő, erdős lankáival nagy vonzerőt gyakorol a természet szerelmeseire. A parkban hihetetlen szépségű tavak, tengerszemek, gleccserek, hegycsúcsok és források várják az idelátogatót. Az alacsonyabb szintek száraz felföldi erdői idővel helyet adnak az alpesi erdőknek, cédrusféléknek, majd a bambuszerdők, a kisebb fákból álló hegyi erdők, a magas tűrőképességű mohafélék és hangások, lobéliások következnek, melyeket a nyitott fennsíkok koronáznak meg, ahol olykor még négyezer méteres magasságban is megfigyelhetők az elefántok, bivalyok, zebrák és jávorantilopok.

Az erdők állatai közé tartoznak továbbá a bozótantilopok, a fekete és fehér kolobuszok, a kék majmok, míg az alacsonyabban fekvő lankák jellemző állatai a fekete orrszarvúk, a leopárdok, a hiénák, a közönséges petymegek, a vízi antilopok, a bojtosfülű disznók és az óriás erdei disznók.

A veszélyeztetett állatfajok közül is számos példányt találni a területen: itt él például a kenya-hegyi cickány és számos ritka gyíkféle. A hegy az őslakosok szerint a legfelsőbb istenség, Ngai otthona.

Cikkünk az 501 kihagyhatatlan látnivaló a világ minden tájáról című könyv alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

tunderfold torokorszag
  • törökország
  • természeti csoda

Ilyet még nem láttál!

Ezt is szeretjük