Aprajafalva a valóságban is létezik: egy spanyol kisváros minden háza hupikék
Nem véletlenül ilyen hupikék minden háza Júzcar városának.

juzcar1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A csodaszép mediterrán falucskák már önmagukban is elvarázsolják azokat az utazókat, akik teljesen más környezetben élnek, hiszen a természet, az aranyos házak és a szűk utcák fantasztikus hangulatot teremtenek.

A Spanyolország déli részén fekvő Júzcar városkája azonban nem csak ezért különleges: az aprócska település minden háza hupikékre van festve, ez azonban nem mindig volt így, és egészen konkrét oka van a színválasztásnak.

Az életre kelt Aprajafalva

A 230 lelket számláló falucska Málagától nem messze fekszik, és sokáig a mediterrán hagyományokhoz híven fehérben pompáztak a házak falai, évente csak pár száz turista kereste fel az eldugott kis települést. 2011-ben azonban minden megváltozott. A Sony Pictures reklámcélokból olyan helyek után kutatott Andalúziában, ahol minden ház fala fehér, és azt át lehet festeni - ugyanis így szerették volna népszerűsíteni a Hupikék törpikék című filmet.

juzcar2
Fotó: cineuno / Getty Images Hungary

Júzcar lakosainak sokáig nem tetszett az ötlet, ám mivel a filmforgalmazó cég csak egyhetes programsorozatot szeretett volna tartani, és állták a festés és a visszaállítás költségeit, valamint plusz pénzösszeggel is támogatni szerették volna cserébe a falut, így beleegyeztek a dologba. Több száz liter kék festékkel érték el a kívánt hatást, és a falu turizmusa is látványosan megugrott: látogatók tízezrei lepték el az újdonsült Aprajafalvát, ahol törpös szuveníreket is lehetett kapni, valamint életnagyságú Törpilla és Törpapa mellett fotózkodhattak a turisták.

Túl sok a turista

A kék házikók mellett egy másik különlegessége is van a falunak: ősszel rengeteg szelídgesztenye terem a vidéken, aki szereti, az akár magának is szedhet, de a lakosok az utcákon üldögélve is árulják a finomságot, sőt, kérésre még meg is sütik, így nem csak a látvány jelent nagy élményt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár a településnek óriási bevételi forrást jelentett az átfestés, egy ilyen pici falu már nem bírt el ennyi turistát, ráadásul a Hupikék törpikék jogtulajdonosa 12%-ot kért a szuvenírek után befolyt pénzből, ez pedig így már nem érte meg a lakosoknak, hiszen a nyugalmuk többet ért. Ezért 2017-ben úgy döntöttek, hogy nem fognak több ajándéktárgyat árulni a faluban, viszont a házak kék színét meghagyják, hiszen mégis ez tette ismertté Júzcart.

Hatalmas sziklamonstrum őrzi a Földközi-tenger kijáratát: Gibraltár csodálatos hely

Gibraltár különlegesen szép hely Európában, tele látnivalóval.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük