Hatalmas sziklamonstrum őrzi a Földközi-tenger kijáratát: Gibraltár csodálatos hely
Gibraltár különlegesen szép hely Európában, tele látnivalóval.

gibraltar-szikla
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gibraltár egy különleges hely Európában: bár különálló városállam, brit tengerentúli területnek minősül, neve arab eredetű, és az Ibériai-félsziget legdélebbi pontjának közelében, egy kis félszigeten található, így a Földközi-tenger kijárataként is szokták emlegetni.

A városállam a Gibraltári-szoros partján, egy 425 méter magas mészkőhegyen, a Gibraltár-sziklán helyezkedik el, melyet az ókorban Héraklész oszlopai egyikének tartottak az afrikai földön található spanyol tartományi város, Ceuta sziklafalaival együtt.

Gibraltár különlegességei

Gibraltár érdekessége, hogy nevét egy berber omajjád tábornokról kapta, aki itt partra szállva meghódította Hispániát: eredeti neve ezért Dzsabal Tárik volt, azaz Tárik hegye. A városállamot mintegy 33 ezer fő lakja, saját pénzneme a gibraltári font, hivatalos nyelve az angol, de lakják spanyolok, portugálok, olaszok, arabok is.

Elhelyezkedése miatt a történelemben sokszor fontos szerephez jutott, mivel pedig brit terület, egyelőre az Európai Unió része. A brexit miatt bizonytalanná vált helyzete, noha Spanyolország is szeretné visszakapni a területet.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük