Senki sem él az olasz kisvárosban, mégis imádják a turisták: Craco romjai megérik az utazást

Az olasz kisváros a turisták kedvence lett, pedig már évtizedek óta teljesen lakatlan.

Craco olasz romvárosa
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Craco különleges hely Dél-Olaszországban. Bár már évtizedek óta egyetlen lélek sem lakja, a turisták körében rendkívül népszerű, sokat látogatott helynek számít, és természetesen a filmkészítők is felfigyeltek már a helyre.

Az olasz csizma talpánál, Matera megyében található Craco, a romváros, egy 390 méter magas domb tetején. Lakossága a középkorban túlélte a pestist, és a barbárok fosztogatásaitól is meg tudták védeni a települést, a természeti erők fölött ugyanakkor nem tudtak győzedelmeskedni.

Craco története

A város területe már a bronzkorban lakott volt, az ókorban Montedoro, majd Graculum néven említették. Ennek helyére épült fel Craco, az egykor szerzetesi központ a középkorban, hogy aztán a legviharosabb századokat is túlélje. 

A város legrégebbi építménye, a Norman-torony 1040-ből származik. A domboldalra épült település könnyen védhető volt a barbár hordáktól, valamint egyeteme, vára is működött. Népessége az 1200-as évek után egyre nőtt, gazdasága az olajra, a zöldségekre, a borra, a gabonára és a gyapotra épült.

Az 1600-as években megküzdött a pestissel, több száz áldozattal élte túl a város, ami a 19. századra elérte az építkezés határait. Az 1800-as évek végétől a gyengülő gazdaság miatt a lakosság egy jelentős része az Egyesült Államokba emigrált.

A város azonban leginkább a természeti erőknek volt kiszolgáltatva. Többször érte földrengés, ami végül a pusztulását is jelentette: az 1600-as és 1800-as évekbeli katasztrófákat még túlélte, az 1930-as, az 1960-as években történt földcsuszamlások miatt viszont már evakuálni kellett a lakosságot.

A város 1963-ban végül lakó nélkül maradt. A kiköltözőknek a romvárostól délre egy új települést alapítottak Craco Peschiera néven, noha sokaknak még éveken át sátorban vagy táborokban kellett élniük a lakhatási lehetőségek hiányában.

Craco látnivalói

Craco városában jól tetten érhetők a középkori építészet jellemzői: az 1300-as években épült várat viszonylagos épségben sikerült megőrizni, a mellette álló templomban egy Szűz Mária-szobrot tekinthetnek meg a turisták. Középkori nagy terei is láthatók: a Palazzo Maronna, a Palazzo Grossi, a Palazzo Carbone és a Palazzo Simonetti.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az elhagyatott hely csak idegenvezetéssel és a rendezvényeken látogatható, mégis, máig rendkívül népszerű a turisták körében: több vallási eseményt tartanak a városban, tisztelegve Szűz Mária és a város mártír védőszentje, Szent Vincenzo előtt, akinek mumifikált testét is őrzik egy kis templomban.

Májustól októberig hat fesztivált szerveznek Cracóba, ahol az érdeklődők megcsodálhatják a csupasz sziklákra épült épületeket, utcákat is. A különleges adottságú helyszínre a filmkészítők is felfigyeltek már, többek közt itt forgatták Mel Gibson A passió című filmjének egyes jeleneteit, és a James Bond-szériának A Quantum csendje című részében is feltűnik.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Magyarország legszebb elhagyatott kastélya: kívül-belül mutatjuk a kísérteties helyet

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük