Átkozottnak tartják a lakói az álomszép falut: sokan a nevét sem mondják ki a településnek

Ma is Olaszország egyik legrettegettebb helye.

Colobraro
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Colobraro Olaszország déli részén, közvetlenül a csizma sarka fölött helyezkedik el a Sinni-folyó festői völgye fölé magasodó hegyoldalban. A Calvario-hegy 630 méteres csúcsáról páratlan kilátás nyílik a környező tájra és a békés, kicsi falvakra.

Hiába fekszik azonban Colobraro meseszép környezetben, az 1400 lelket számláló faluról mégis úgy tartják, hogy balszerencsét hozó, rossz ómenek otthona, és sokan a nevét sem merik kimondani.

Colobraro átka

Akadnak, akik Colobrarót csak a névtelen faluként emlegetik, mások még azt is kerülik, hogy a település irányába mutogassanak. Mindez a falu szépségét beárnyékoló babonák része, melyek az 1900-as évek elején keletkeztek, majd az utóbbi évtizedekben még tovább bővültek. Mára az is előfordul, hogy Colobrarót Európa legelátkozottabb falujának tartják.

colobraro telen

Colobraro legendásan rossz hírnevéhez több színes mendemonda tartozik. Egyesek szerint az itt született csecsemőknek előfordult, hogy két szívük és három tüdejük volt, mások szerint rejtélyes földcsuszamlások és megmagyarázhatatlan autóbalesetek történtek.

A környékre még a szomszédos települések rendőrei sem szívesen mennek attól tartva, hogy Colobraro nevét a gyorshajtók büntetésére írva az átok rájuk is lesújt. A falu nevét azért tartják sokan félelmetesnek, mert hangzásában hasonlít a coluber, azaz kígyó szóra, mely a Bibliai történetekben a gonosz megtestesítője. A falu közelében található másik település, Craco labirintusszerű, elhagyatott romjait szintén sokan kerülik, mert félnek tőlük.

Colobraro átka a történetek szerint úgy született, hogy élt a faluban egy sikeres, gátlástalan ügyvéd, Biagio Virgilio, aki sohasem vesztett el egyetlen pert sem, és rengeteg ellenséget szerzett az évek során. A jogász egy alkalommal a bíróságon azt mondta: - Ha nem igaz, amit állítok, akkor szakadjon le a csillár. Ez pillanatokon belül meg is történt, amit sokan baljós jelnek véltek, így az ügyvéd családja hamarosan menekülni kényszerült a faluból. 

A környék rossz hírét csak fokozta, hogy úgy hitték, Colobraróban egy boszorkány is élt a 20. század elején, amikor a faluba egy antropológus tudós érkezett, aki egy átoktól szeretett volna megszabadulni. Amikor egy sovány, napbarnította bőrű, ráncos asszonnyal, a La Cattréval találkozott, azt hitte, végre megmenekült, ám hamarosan kíséretét egyre több misztikus baleset érte. Ma a boszorkánynak tartott nő ükunokája azt állítja, ősében semmi más boszorkányos nem volt a külsején kívül.

Colobraro boszorkánya, a La Cattre
Colobraro boszorkánya, a La Cattre

A falut sújtó átokról úgy gondolják, hogy a helyiek születésüktől kezdve immunisak rá, csak a látogatóknak tud ártani, ez azonban nem riasztja el a turistákat. Minden nyáron fesztivál keretein belül ünneplik Colobraro babonákkal teli történetét. A helyiek előadásokon keresztül mesélnek az itt történt rejtélyes csodákról és horrorisztikus tragédiákról. A rossz ómenektől tartó látogatók a faluba érkezve amulettet vásárolhatnak az átok távoltartására, mely levendulavirágot, három szem sót, három szem gabonát és a rozmaring három tűlevelét tartalmazza. Az amulettek árusítása azonban a környező falvak szkeptikusabb lakói szerint csakis azt igazolja, hogy az egész históriát a colobraróiak találták ki marketingfogásként, hogy a látogatókat odacsalják.

Rejtélyes, szovjet szellemváros

Klomino a szovjet éra Lengyelországban fennmaradt relikviája. Mióta a városból az oroszok kivonultak, szinte teljesen lakatlan. Nézd meg, mit találtak, akik elmentek felfedezni az üres épületeket!

Klomino, a szovjet szellemváros

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük