Vízesés szélén áll a szellemhotel: egykor tele volt turistákkal, de szomorú véget ért a történet
A kolumbiai Hotel del Salto panorámája káprázatos, mára mégis elhagyták a vendégek.

hotel-del-salto kolumbia
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kolumbia egykor népszerű szállodája, a Hotel del Salto csodaszép helyen található, mára mégis teljesen rommá vált, és kong az ürességtől. A magyarázat máig homályos, több elmélet is született arra, hogyan veszíthette el vendégeit szinte egyik napról a másikra.

A Bogotá-folyó egyik zuhataga, a Tequendama-vízesés szélén álló, fényűző luxusszálloda ablakaiból a semmihez sem fogható panorámát egykor tömegek csodálták, a szállóvendégeknek viszont mára csak hűlt helyét lehet találni a lepusztult szobákban. 

A Hotel del Salto története

A kolumbiai rezidencia Carlos Arturo Tapias elnöksége alatt épült meg 1923-ban, francia stílusjegyeivel és nagy ablakaival a legelegánsabb építmények közé tartozott. Öt évvel később nyitotta meg kapuit szállodaként, és a következő évtizedekben felfelé ívelt a népszerűsége. A szálloda 1990-ben végleg bezárta kapuit, aminek magyarázata máig csak feltételezéseken alapul.

Az egyik feltételezés szerint a népszerűséget az vetette vissza leginkább, hogy a Bogotá-folyó vize egyre szennyezettebbé vált, így a turisták elveszítették érdeklődésüket a vízesés kapujában álló, impozáns épület iránt.

Gyilkosságok és öngyilkosságok

A hotel sajnálatos módon öngyilkosságoknak is helyszínt adott, ami miatt hamar el is terjedt a hír, hogy halottak szellemei kísértenek az épületben. A helyi legendák szerint különösképp az őshonos indián törzsek tagjai közül vetették bele magukat sokan a mélybe a vízesés szikláiról, úgy hitték, hogy így, sassá változva szabadságot nyerhetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az is egy lehetséges magyarázat, hogy a befolyásos vendégek az emberrablástól és a gyilkosságoktól félve nem választották az elszigetelt szállodát utazásuk célpontjául. Kolumbiában a polgárháborúk, Panama elszakadása és a Peruval folytatott háborúk után az '50-es években sem csitultak a kedélyek. Az erőszakos érában politikai feszültségek, zavargások szedték sorra áldozataikat.

Veszélyes helyből múzeum

A katonai diktatúra után az erőszaknak a liberális és a konzervatív párt összefogása és váltott kormányzása vetett véget valamelyest. A '70-es években alakuló drogkartellek és illegális fegyveres csoportok elterjedése viszont a '90-es évekig meghatározó volt. Az erőszakos események mind-mind a kieső, kockázatosnak számító szállodák népszerűségét rontották le.

A szállodát az eredeti tervek szerint 1950-ben 18 emeletessé szerették volna bővíteni, végül a felújítás is elmaradt, és egyre inkább lepusztult. 2011-ben úgy döntöttek, egy ökológiai alapítvány és egy egyetemi intézet együttes munkájával múzeummá alakítják a romos épületet: 2013-ban nyitott újra a látogatók előtt.

(Kép: Wikipedia/Petruss.)

Ezt is szeretjük