Vízesés szélén áll a szellemhotel: egykor tele volt turistákkal, de szomorú véget ért a történet

A kolumbiai Hotel del Salto panorámája káprázatos, mára mégis elhagyták a vendégek.

hotel-del-salto kolumbia

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kolumbia egykor népszerű szállodája, a Hotel del Salto csodaszép helyen található, mára mégis teljesen rommá vált, és kong az ürességtől. A magyarázat máig homályos, több elmélet is született arra, hogyan veszíthette el vendégeit szinte egyik napról a másikra.

A Bogotá-folyó egyik zuhataga, a Tequendama-vízesés szélén álló, fényűző luxusszálloda ablakaiból a semmihez sem fogható panorámát egykor tömegek csodálták, a szállóvendégeknek viszont mára csak hűlt helyét lehet találni a lepusztult szobákban. 

A Hotel del Salto története

A kolumbiai rezidencia Carlos Arturo Tapias elnöksége alatt épült meg 1923-ban, francia stílusjegyeivel és nagy ablakaival a legelegánsabb építmények közé tartozott. Öt évvel később nyitotta meg kapuit szállodaként, és a következő évtizedekben felfelé ívelt a népszerűsége. A szálloda 1990-ben végleg bezárta kapuit, aminek magyarázata máig csak feltételezéseken alapul.

Az egyik feltételezés szerint a népszerűséget az vetette vissza leginkább, hogy a Bogotá-folyó vize egyre szennyezettebbé vált, így a turisták elveszítették érdeklődésüket a vízesés kapujában álló, impozáns épület iránt.

Gyilkosságok és öngyilkosságok

A hotel sajnálatos módon öngyilkosságoknak is helyszínt adott, ami miatt hamar el is terjedt a hír, hogy halottak szellemei kísértenek az épületben. A helyi legendák szerint különösképp az őshonos indián törzsek tagjai közül vetették bele magukat sokan a mélybe a vízesés szikláiról, úgy hitték, hogy így, sassá változva szabadságot nyerhetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az is egy lehetséges magyarázat, hogy a befolyásos vendégek az emberrablástól és a gyilkosságoktól félve nem választották az elszigetelt szállodát utazásuk célpontjául. Kolumbiában a polgárháborúk, Panama elszakadása és a Peruval folytatott háborúk után az '50-es években sem csitultak a kedélyek. Az erőszakos érában politikai feszültségek, zavargások szedték sorra áldozataikat.

Veszélyes helyből múzeum

A katonai diktatúra után az erőszaknak a liberális és a konzervatív párt összefogása és váltott kormányzása vetett véget valamelyest. A '70-es években alakuló drogkartellek és illegális fegyveres csoportok elterjedése viszont a '90-es évekig meghatározó volt. Az erőszakos események mind-mind a kieső, kockázatosnak számító szállodák népszerűségét rontották le.

A szállodát az eredeti tervek szerint 1950-ben 18 emeletessé szerették volna bővíteni, végül a felújítás is elmaradt, és egyre inkább lepusztult. 2011-ben úgy döntöttek, egy ökológiai alapítvány és egy egyetemi intézet együttes munkájával múzeummá alakítják a romos épületet: 2013-ban nyitott újra a látogatók előtt.

(Kép: Wikipedia/Petruss.)

Ezt is szeretjük