Teljesen ingyen kaphatsz albérletet és szállást: nem kell túl sok mindent tenned érte!
Ingyenes szállás a világ legszebb helyein? Lehetséges!

hotelszoba
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre terjednek az olyan közösségi hálózatok, amelyek célja, hogy az egyes feleket a lehető leginkább pénztárcabarát módon juttassák kölcsönösen előnyös lehetőségekhez, vagy éppen úgy, hogy az anyagiakat teljes mértékben ki is iktatják.

Azoknak, akik szeretnének világot látni, ilyen lehetőségeket kínálnak a lakáscsere-hálózatok, a couchsurfing - vagyis kanapészörf - és más hasonló vagy épp olyan kezdeményezések, amelyek mindezt az egyedi munkatapasztalat-szerzéssel is összekötik - lásd WWOOF.

Ingyen van, csak a házra kell vigyázni!

Hasonló célokat szolgálnak az úgynevezett house sitting weboldalak is, melyek mindazokat, akiknek szükségük van arra, hogy távollétükben valaki vigyázzon otthonukra, háziállataikra, azokkal igyekeznek összekötni, akik ezt szívesen meg is tennék a szállásért cserébe.

Cicák, kutyák, növények

Ezen oldalak hirdetéseinek tanúsága szerint nagyon sokan vannak, akik felvigyázót keresnek, legyen az ok akár egy nyaralás, akár az, hogy hosszabb időre, akár hónapokra is elutaznak, esetleg kórházba vonulnak.

A megegyezés mindig egyedi, a tulajdonosok azonban általában nem várnak túl sokat a jelentkezőktől, van, ahol egyszerűen csak vigyázni kell a házra és ellenőrizni a postát, máshol a növényeket és a kertet kell gondozni, a legtöbben azonban mégiscsak azért adnak fel hirdetést, mert háziállataikat szeretnék biztonságban tudni, és úgy érzik, korántsem elég az, ha egy ismerősük időnként rájuk pillant.

A hirdetők általában felelősségteljes, megbízható, nemdohányzó jelentkezőket várnak - van, ahol kikötés a referencia is -, emellett nemcsak egyedül lehet utazni, sok esetben kifejezetten párokat vagy éppen családokat szeretnének megbízni a ház vagy lakás felügyeletével.

A francia vidéktől a kanadai hegyi kunyhóig

Általában mindkét oldalról, így a szállásra vágyók részéről is lehetséges feladni hirdetést, ugyanakkor az ajánlatokat böngészve is rá lehet találni egy kedvező lehetőségre, legyen szó pár napos ott-tartózkodásról egy Long Island-i, tengerparti házban, egy hétről egy angol vagy francia, vidéki birtokon, egy, a szlovén hegyekben eltöltött nyárról vagy épp fél évről Dubaiban.

A honlapok - és az ott olvasható élménybeszámolók szerint - mindez tökéletes lehetőséget jelent azoknak, akik kis időre ki akarnak szabadulni megszokott környezetükből, és szeretik az állatokat - legyenek azok cicák, kutyák, kecskék vagy éppen tyúkok -, de azoknak is érdemes kipróbálniuk, akik úgy szeretnének utazni és felfedezni egy adott vidéket, hogy közben ingyenes szálláshoz jutnak.

Nem egy olyan jelentkező akad továbbá, aki eredeti lakóhelyéhez közel szeretne hasonló lehetőséget találni, mintegy az albérletet helyettesítő, átmeneti és ingyenes lakhelyként gondolva a házra, melyre vigyáznia kell.

Ha konkrét lehetőségekre vagy kíváncsi, érdemes böngészned a MindMyHouse.com, a TrustedHousesitters.com vagy épp a Housecarers.com nevű weboldalakon, de a house sitting kifejezésre keresve még számos lehetőséget találhatsz.

Ezt is szeretjük