Ingyenes nyaralás: egyre többen választják a szuper módszert!
Szeretnél szállást és étkezést távoli tájakon? Nem is kell olyan sokat tenned cserébe.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár sok országban nem számít teljesen újszerűnek a munkáért cserébe biztosított nyaralás ötlete, és egyéni szinten mindig is voltak hasonló kezdeményezések, a nemzetközi, interneten is elérhető hálózatok létezését tekintve helytálló a kifejezés.

Egyre gyarapodnak ugyanis az olyan weboldalak, melyek azoknak kínálnak kapcsolatteremtési lehetőséget, akik a távoli tájak és idegen kultúrák megismeréséért cserébe szívesen vállalnak napi néhány órás önkéntes munkát, illetve nyitottak hasonló utazók fogadására.

Az írországi kastélykerttől az ausztrál farmokig

A World Wide Opportunities on Organic Farms nevű hálózat, vagyis a WWOOF is önkéntes munkával egybekötött nyaralásokra teremt lehetőséget, ráadásul ideális azoknak, akik nemcsak utazni szeretnek, de a biofarmok, illetve a fenntartható életmód titkaiba is betekintést szeretnének nyerni.

Önkéntesként átlagosan napi négy-hat órát kell dolgozni - minden a fogadókkal megkötött egyéni megállapodáson múlik -, cserébe viszont a szállás és étkezés biztosított.

Az 1971-ben, Angliában alapított, mára azonban nemzetközi hálózattá vált WWOOF-nak szinte minden országban vannak fogadói - többek között Magyarországon is -, így a lehetőségek is rendkívül változatosak, el lehet utazni például egy írországi ódon kastély kertjét gondozni, de akár egy ausztrál vidéki farmot vagy épp egy nagyobb gyümölcsössel bíró francia vidéki házikót is célba lehet venni. Ha többet szeretnél tudni, kattints ide!

Nemcsak kertészkedni lehet

A Workaway.info, illetve a Welcome to Help Exchange, röviden HelpX is hasonló lehetőségeket gyűjt egybe, esetükben azonban változatosabbak a különféle munkaformák, számos olyan fogadó szervezettel vagy magánszeméllyel lehet például találkozni, aki épp gyermekfelvigyázót keres, vagy a bevásárláshoz és a ház körüli teendők elvégzéséhez van szüksége segítségre.

A vendéglátók általában rövidtávra keresnek önkénteseket, és tisztában vannak azzal, hogy az érkezők célja nem kizárólag a segítségnyújtás - bár ez is lényeges -, hanem legalább ilyen fontos számukra az olcsó utazás lehetősége, a helyi kultúra megismerése vagy a nyelvtanulás.

Ezt is szeretjük