4 különösen értékes kincs Horvátországban, amit egyszer látni kell: csodájukra jár a világ

Horvátország tele van világörökségi kincsekkel, melyeket érdemes közelről is megcsodálni.

Horvátország világörökségi helyszínei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Horvátország méltán szeretett úti cél a magyar turisták körében is. Az Adriai-tenger partja nélkül sokan el sem tudnák képzelni a nyarukat, de az országban számos értékes természeti és kulturális kincs megéri az utazást.

A gyönyörű országban mintegy tíz helyszín már felkerült az UNESCO világörökségi listájára, amely nemcsak nyilvántartásba veszi, de garantálja is az értékek védelmét, megőrzését a jövő generációi számára. További tizenöt horvátországi helyszín is szerepel a javaslati listán, amelyek mindegyike bővítheti majd a jövőben a világörökségek számát.

Horvátországi világörökségi helyszínek

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park

A Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot 1949-ben alapították, látványos lépcsős vízesései, teraszos mészkőformái és kékeszöld színű tavai mind-mind igazán páratlan természeti kinccsé teszik Európában, ahol a vadvilág is egyedülállóan gazdag, ritka madárfajok és nagyvadak is honosak itt. 

Az ásatások szerint a lélegzetelállító környéket egykor illír törzsek lakták. 1979-ben vették fel a világörökségi listára, a parkot 2000-ben kibővítették, hogy minél nagyobb vízgyűjtő terület tartozzon a kiemelt védelem alá.

Dubrovnik óvárosa

Dubrovnik sokak számára a Trónok harca sorozat kultikus forgatási helyszíneként lett ismert, de olyan világsztárok, befolyásos személyiségek is rajonganak érte, mint Bill Gates vagy Bernie Ecclestone.

A 7. században alapított Dubrovnik létrejöttét követően mindig is fontos kereskedelmi és kulturális központnak számított. A bizánci, később a velencei uradalomhoz tartozott, de Napóleon is elfoglalta Dalmáciával együtt. Várfala, illetőleg a nagy múltú városháza és a kolostorai a középkor óta fennállnak. 1979 óta világörökségi tag, bár az 1990-es évek délszláv háborúi alatt igazán súlyos károk érték, amely komoly helyreállítási munkálatokat igényelt az UNESCO támogatásával. A falakon belüli terület védelmét 1994-ben kiterjesztették a külsőbb városrészekre is.

Óvárosa tele van látnivalókkal: a város erődjei, a Szűz Mária tiszteletére felszentelt katedrális, a hercegi udvar, a Szent Balázs-templom, a Sponza-palota és a Benedek-kolostor mind kihagyhatatlan műemlék. A turizmus azonban az elmúlt években nagy terhet jelentett a városnak, amely a védett státuszt is veszélybe sodorta, emiatt kezelési tervet állítottak fel, és korlátozásokat is vezettek be a látogatók számában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Trogir történelmi központja

Dalmácia tengerpartjának gyöngyszeme Trogir történelmi városa, melynek kikötője már az ókorban kiemelten fontos helyszínnek számított, a római birodalom alatt, majd a 13-15. században virágzott igazán. A Velencei Köztársaság része volt, de legnagyobb uradalmak harcoltak érte, a bizánciak, a velenceiek, a horvátok, magyarok is. Városközpontja 1997 óta élvez világörökségi védelmet.

A lenyűgöző városban járva kihagyhatatlan a részben Könyves Kálmán király által építtetett Szent Lőrinc-katedrális, a loggia, a városháza az óratoronnyal és a Kamerlengo-erőd. Érdekesség, hogy a város Csontváry Kosztka Tivadart is elvarázsolta, egy festménysorozatot is készített a látképről a különféle fényviszonyokban.

Szent Jakab-katedrális Šibenikben

Šibenik kiemelkedő építészeti és kulturális értéke a Szent Jakab-katedrális, mely 2000 óta világörökségi védelem alatt áll. A velencei stílusú óvárosa egy az egyben gyönyörködteti a szemet, az 1431 és 1535 között három szakaszban épített katedrális pedig valóságos kincs, melyen tükröződnek az észak-itáliai, toszkán és dalmát stílushatások. A műremek munkálatai részben Juraj Dalmatinac, részben Donatello egyik tanítványa, Giovanni Fiorentino nevéhez fűződnek, a késő gótika és az úgynevezett diadalmaskodó reneszánsz közti átmenetet képviseli.

A városban járva a püspöki palota, a középkori, robusztus erődök, így a Szent Mihály-erőd is fontos látnivaló, melyeket nem érdemes kihagyni, ahogy az impozáns templomokat, a reneszánsz stílusú városházát vagy a városi múzeumot sem. A kikötőben tett séta pedig leírhatatlan élménnyel gazdagítja az üdülőket.

Horvátország további kincsei

A világörökségi lista része még Split történelmi műemlékegyüttese Diocletianus palotájával, ahol a védettségi övezetet tovább tervezik bővíteni, Poreć Euphrasius-bazilikája, a térségi ősbükkösök, a Stari Grad-síkság, a 16-17. századi velencei védművek és a stećak elnevezésű középkori sírkövek, melyek több balkáni országban védettséget élveznek.

Megannyi nevezetesség szerepel a javaslati listán is, így Zára város püspöki székhelye, Ston történelmi városképe, a Tvrda-erőd, Varasd óvárosa, a Veliki Tabor-i várkastély, a Lónyamező Természeti Park, a Velebit-hegy, a római limes itteni szakasza, Lubenice festői hegyvidéki falva, a Primošten szőlővidék, a Blaca remetekolostor, Motovun bámulatos települése, a turisták által is imádott Korčula történelmi városa, valamint a Kornati Nemzeti Park és a Telašćica Természeti Park. Bármelyik helyszín is kerüljön fel az ember bakancslistájára, csalódás az úti célnál biztosan nem fogja érni.

Rastoke, Plitvice előszobája

A festői szépségű Rastokéban szinte minden háznak saját vízesése van.

Vízesésre épült a gyönyörű horvát falucska - Plitvice előszobája csak 5 órányira van Budapesttől

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük