Vízesésre épült a gyönyörű horvát falucska - Plitvice előszobája csak 5 órányira van Budapesttől

A festői szépségű Rastokéban szinte minden háznak saját vízesése van.

Rastoke, Horvátország
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A horvátországi Rastoke községet Plitvice előszobájának is tartják. Igaz, ami igaz, már hosszú évek óta a magyarok nagy kedvence a horvát tengerpart, érdemes azonban nem mindig csak az autópályát választani az utazáshoz, hiszen kicsit letérve az útról igazi gyöngyszemekkel lehet megismerkedni.

A lenyűgöző Plitvicei-tavakat már itthon is sokan ismerik, azonban nagyjából 25 kilométerre tőle fekszik egy aprócska, ám annál varázslatosabb település. A Budapesttől autóval ötórányira, a magyar határtól pedig nagyjából még 200 kilométerre fekvő Rastoke olyan, mintha vízesésekre épült volna.

Rastoke Horvátországban

A horvátoknak megvan a történetük arra, miért ilyen gazdag az ország gyönyörű tájakban. Szerintük, amikor Isten a földeket osztotta ki a nemzetek között, róluk megfeledkezett, és cserébe néhány gyöngyszemet kaptak. Ezeket a gyöngyszemeket tartják az Adriai-tenger szigeteinek, de valószínűleg Plitvice és Rastoke is ide tartozik. Ez utóbbi lényegében nem egy önálló település, hanem Szluin város egyik része, festői szépsége miatt sokszor mégis teljesen külön kezelik. A Slunjčica és a Korana folyók találkozásánál fekszik, egyedi báját pedig nemcsak az adja, hogy számtalan vízesés tört itt utat magának, hanem hogy a házakat lényegében ezekre építették.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük