Úgy tartották, a halottak itt válaszolnak a kérdésekre: elképesztő hely a világ egyetlen őskori föld alatti temploma

A máltai Ħal Saflieni-i hipogeum az őskorban épült meg a föld alatt, az élők és holtak találkozóhelyének tartották.

A Ħal Saflieni-i hipogeum

Európa országai bővelkednek a történelmi látnivalókban, a szélrózsa bármely irányában indul útnak az ember, valóságos csodákat talál. Málta szigetországa egy különösen értékes kincset őriz, méghozzá a föld alatt.

Málta apró területe ellenére jelentős történelmet tudhat magáénak: elhelyezkedése miatt az ókori birodalmak számára stratégiai fontosságú volt, ám a régészeti feltárások leletanyagai alapján már az újkőkorszakban is éltek a vidékén. Egyik leghíresebb temploma pedig a korai bronzkorban épült meg, pontosabban i. e. 3300 és i. e. 2500 között.

A Ħal Saflieni-i hipogeum

A máltai Paola település szomszédságában található Ħal Saflieni-i hipogeumot a világ egyetlen őskori föld alatti templomaként tartják számon, ám nem csak emiatt különleges történelmi emlék. A mészkősziklába kő- és csontszerszámokkal vájt sírtemplomot az élők és holtak találkozóhelyeként tisztelték a sziget őslakói.

A háromszintes, labirintusszerű barlangrendszert véletlenül fedezték fel 1902-ben, amikor csatornaásás közben egy építőmunkás lezuhant az egyik kamrájába. Az ezt követő évek a feltárásról és a restaurálásról szóltak a máltaiak számára. 

Az egykor vallási és temetkezési funkciót betöltő helyszínen több mint 7 ezer ember földi maradványaira, továbbá jósláshoz és áldozatbemutatáshoz kapcsolódó tárgyakra, oltárokra, fülkékre, faragásokra bukkantak. A vörös okkerrel díszített mennyezetek és falak a halotti kultuszt, a vért és az újjászületést szimbolizálják.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az 500 négyzetméter összterületű rendszer folyosókkal és tágas terekkel összekötött termekből, oltárokból áll, ahol vallási szertartások is zajlottak. Eredetileg csak temetkezőhelynek szánták, majd több mint egy évezreden át bővítették a szentélyt, mely valóságos nekropolisszá nőtt. 

Az egyik legizgalmasabb helyisége ma orákulumszobaként ismert a látogatók számára: egy apró, szögletes alapú terület, melynek különleges erőt tulajdonítottak.

A hipogeum orákulumszobája

Az ókorban úgy tartották, a jósok közbenjárásával az élők ebben a szobában tudják felvenni a kapcsolatot halott őseikkel, eltávozott szeretteikkel. Egy szűk, aprócska fülke található itt, amelyben az ember által elsuttogott szavak a különleges akusztika révén az egész teremben hallhatóvá válnak. Valószínűleg a titok ebben rejtezett, a jós hangját erősíthette fel a szoba.

A mesterséges barlangrendszer három szintből áll, melyeket különböző időben hoztak létre. Az első, legrégebben épült emeleten főként temetkezési kamrák találhatók, mintegy 2,9 méterrel a föld felszíne alatt. 

A középső szinten alakították ki többek között a már említett orákulumszobát, de temetkezőhelyek, kultikus célokat szolgáló termek is vannak itt, valamint a Fő szoba, a Díszes és a Szentek Szentje terem. Ezen az emeleten találták meg a templom leghíresebb leletét, az Alvó hölgy szobrát, mely egyes feltételezések szerint egy papnőt ábrázolhat. A szobor jelenleg Vallettában, a National Museum Of Archaeologyban (Nemzeti Archeológiai Múzeum) tekinthető meg. Az épület legmélyebb, harmadik szintjét valószínűleg csak tárolásra használták, ez már 10,6 méter mélyen húzódik meg a föld alatt.

A megalitikus hipogeum 1980 óta áll az UNESCO világörökségi védelme alatt, noha teljes egészében csak 1996-ra restaurálták. Az állagmegóvás érdekében szigorúan korlátozzák a látogatók számát, kizárólag előre szervezett vezetéssel, kis csoportokban kereshetik fel az érdeklődő turisták. A csodálatos hely nem épp a rohanós túrák egy röpke állomása, hanem olyan értékes bakancslistás tétel, amelyre kétségtelenül időt, energiát kell szánni.

Armageddon, azaz Megiddó hegye

A világvégét, különösen az ember földi életének végét sokan sok forgatókönyv szerint elképzelték már, és a különböző vallások is eltérően tekintenek a végítélet napjára. A Bibliában a Jelenések könyve tartalmazza az apokalipszis leírását: az isteni sereg és az Antikrisztus összecsapását az izraeli Megiddó hegyére jósolják.

Különös helyet jelölt ki a Biblia az Armageddonnak: Megiddó hegye festői látvány

Armageddon, azaz Megiddó hegye nem csak a Bibliában létezik.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary, Flickr/xiquinhosilva.)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük