Sokan csinálják ezt az erdőben, pedig nagyon káros: az élővilágot is pusztítja

Nem is gondolnád, milyen károkat okozhat, ha ezeket eldobod az erdőben.

Gyümölcshéj eldobható-e az erdőben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy kaptatós, combos túra alatt természetes, hogy az ember könnyen megéhezik. A jó levegőn megpihenve aztán hamar elfogynak a hátizsákba csomagolt, energiát adó szendvicsek, müzliszeletek, italok, alma és banán. Az ilyenkor keletkezett szemétnek viszont megvan a megfelelő helye: a táskádban.

Oka van annak, hogy rendszeresen figyelmeztetnek a természetvédő egyesületek, parkerdő-igazgatóságok: csomagold vissza, és vidd magaddal haza a szemetet! Az elemózsia elfogyasztása után ráadásul mindössze néhány gramm hulladékot kell visszarakni a táskába.

A gyümölcshéjat se dobd el az erdőben

Gyakori tévhit, hogy a gyümölcshéj, almacsutka, banánhéj, magok nyugodtan eldobhatók a túra alatt, hiszen lebomló, természetes anyagokról van szó, és a vadak, rágcsálók, rovarok számára is táplálékul szolgálhatnak.

Amellett, hogy a déligyümölcsök, így a banán vagy a narancs héját rendszerint erős vegyszerekkel kezelik, így semmi helyük nincs a hazai erdőkben, a többi ételmaradékot sem szabadna ott hagyni. Az utak mentén eldobált növénymaradékok könnyű élelemforrások, így azok az ember közelébe szoktatják a vadakat.

Sokan az erdőkben kihelyezett szeméttárolókat hiányolják egyes turistautakon, ám a szakemberek szerint ez sem ideális megoldás, mivel a kukákat gyakran felborogatják, kifosztják a vadak, ami miatt szintén a turistajelzések közelébe szoknak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ételszagú zacskókkal és élelmiszer-maradékokkal teletömködött kukákat gyakorlatilag lehetetlen elégszer üríteni a kirándulószezonban, a turistautak némelyike pedig nehezen is járható ahhoz, hogy a begyűjtést rendszeresítsék.

Ezek hiányában nagyon sok hulladék landol a tűzrakó helyeken is, ám az előbbi ellenérvek itt is érvényesek, emellett a sütögetéseknél különösen zavaró az oda nem illő szemét, és nagy illetlenség is ott hagyni, hiszen azokat aztán a következő táborozóknak kell eltüntetniük.

A legjobb és legbiztonságosabb megoldás tehát, ha elcsomagolod a maradék élelmiszert és zacskókat, majd a táskádba téve hazaviszed. Természetesen otthon a gyümölcshéjat, zöldségrészeket nyugodtan komposztálhatod - korábbi cikkünkben elmondtuk, hogyan tudod ezt akár panellakásban is megtenni.

Ha pedig téged is zavar az erdőkben, mezőkön hagyott hulladék mennyisége, érdemes előre tájékozódni a környezetedben szervezett szemétszedő akciókról, amivel rengeteget tehetsz a természet védelme érdekében.

3 dolog, amit tilos felvenni az erdőben: milliókra büntethetnek érte

Milliós bírságra számíthat, aki a tilalom ellenére is felszed az erdőben bizonyos dolgokat.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük