Maradhat egész évben a téli gumi? Sok a félreértés a gumicserével kapcsolatban

A kora tavasz a téli gumi lecserélésének ideje, néhány tudnivalót ismerni kell ennek kapcsán.

kerek-gumicsere-gumi

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kora tavasz az autósok számára a téli gumi cseréjének időszaka is. Bár sokan a jó idővel automatikusan mennek is a gumiszervizbe, felmerülhet a kérdés, mikor van az ideális időpont a cserére, illetve muszáj-e elhagyni a biztonságos, jeges, csúszós utakra kitalált gumikat.

A megfelelő gumiabroncsok megválasztása a biztonságos közlekedés alapja, velük kapcsolatban mégis számos kérdés, esetenként tévhit él a köztudatban. A gyártók ajánlásai azonban sokat segítenek az eligazodásban.

Mikor kell lecserélni a téli gumit nyárira?

A gyártók szerint a téli gumi nyárira cserélését ajánlott akkor elvégezni, amikor a napi átlaghőmérséklet 7 °C fölé emelkedik. Nem érdemes állandósítani a téli szettet, mivel az a nyári, hamar felmelegedő aszfalton gyorsabban kopik, és kevésbé tapad, így megnövekedhet a féktáv, mivel jobban csúszhat a speciálisan erre tervezett nyárinál.

Az állandó szettre esetleg egy jó minőségű négy évszakos gumi is megoldást jelenthet, de az ADAC német autóklub tesztjei szerint ez még mindig elmarad nyáron a nyári és télen a téli gumik teljesítményeitől.

A gumicsere előtt minden esetben szükséges megvizsgálni a tárolt nyári gumik állapotát is. A gumik barázdamélységének a jogszabály szerint minimum 1,6 milliméternek kell lennie, de a gyártók már 2 milliméternél javasolják az új abroncsok beszerzését, ennél kevesebb ugyanis balesetveszélyesnek számít.

További tudnivalók a gumiabroncsokról

A biztonságos futófelület mellett a tengelymintának, a méretnek, a terhelési indexnek is egyformának kell lennie, továbbá mindig ellenőrizni kell a nyomást is, helytelenül beállítva ez kopáshoz és nagyobb fogyasztáshoz vezethet, de a megcsúszás esélyét is növelheti.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A gumiabroncsok életkora sem mindegy: egy téligumitesztből kiderült, hogy a vezetők harmada öt évnél idősebb gumikat használ, ami már veszélyes lehet az utakon. Az öt-hat évesnél régebbi nyári gumikat is jobb újakra cserélni, még akkor is, ha látszólag kutya bajuk sincs, az anyaguk ugyanis elöregedhet.

A tárolás körülményeire ugyanakkor nagyon kell figyelni. A legjobb erre a száraz, hűvös, napfénytől védett, páramentes hely, ami egy garázs vagy egy kamra is lehet. Érdemes megjelölni, hogy hova voltak felhelyezve az autón, majd akár le is lehet takarni őket egy ponyvával a környezeti ártalmak ellen. A tárolásra helyhiány esetén gumiszervizekben is van lehetőség.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük