Ebben a grúz városkában született Sztálin: a véreskezű diktátor szülőházát is megőrizték
Grúzia kisvárosa, Gori Sztálin szülőhelyeként vált közismertté.

GettyImages-1441231148
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világtörténelem legnegatívabb megítélésű, véreskezű vezetői közé tartozó szovjet diktátor, Joszif Visszarionovics Sztálin Grúziában, azaz Georgiában született, és itt is töltötte gyermekéveit.

A szovjet autokrata vezető lelkén milliók, egyes becslések alapján tízmilliók halála száradhat a Szovjetunió tagköztársaságaiban és egyéb államok területén, de hozzá kötődik a hírhedt kényszermunka-táborok, a Gulagok létrehozása is. Az erős személyi kultusz övezte diktátor 1878. december 18-án született a mai Georgia területén, mely ekkor még az Orosz Birodalom része volt. Az állam csak később, 1918-ban vívta ki függetlenségét, ám 1921-ben ismét bekebelezte a Szovjetunió. A Grúz Szovjet Szocialista Köztársaság 1991-ig működött tagállamként.

Gori, Sztálin szülővárosa

A rettegett diktátor gyermekéveit egy Gori nevű grúz iparvárosban töltötte, Tbiliszitől nyugatra. Apja, Visszarion Ivanovics Dzsugasvili cipészként kereste a kenyerét, és egy írástudatlan nőt, Jekatyerina Georgijevna Geladzét vette feleségül. A házaspárnak négy gyermeke is született, ám csak egyikük, Joszif érte meg a felnőttkort.

A fiú Goriban kezdte el a tanulmányait, ám nem sokkal később apja Tbiliszibe vitte, hogy mellette dolgozzon egy cipőgyárban. Az édesanya harca kellett ahhoz, hogy a fiú ismételten tanulhasson. Az apa korai halála után a nő még több munkát vállalt, hogy gyermeke továbbra is tanulmányaira koncentrálhasson.

Kiemelkedően intelligens, éles memóriával rendelkező, jó tanuló volt Sztálin, aki rengeteget olvasott, kedvelte a szépirodalmat, kiváló eredményei miatt az anyát biztatták a további taníttatására, ortodox papi szemináriumba került. Tinédzserkora végén kezdett megismerkedni az orosz marxista csoportokkal, akik száműzetésben voltak a kaukázusi területeken. Csakhamar elmerült Marx, Engels és Lenin írásaiban, diákkört vezetett, és egy szociáldemokrata szervezethez is csatlakozott.

Munkássztrájkokat szerveztek, kiáltványokat nyomtattak, a marxista eszmét egyre több tevékenységükben képviselték Lado Keckhoveli és Alekszandre Culukidze társaival együtt. A tanok hirdetése miatt a teológiai iskolából kirúgták, egy évvel később, 1900-tól pedig még több illegális kommunista akcióban részt vett. Illegális nyomdát nyitottak, cikkeket, röplapokat fogalmazott, tömegsztrájkokat és demonstrációkat szervezett. Sztálint először a batumi börtönbe zárták, majd szibériai száműzetésbe került, ám ez sem rettentette el a politikai tevékenység folytatásától, közben megtanult oroszul, és egyre aktívabb szerepet vállalt az Oroszországi Szociáldemokrata Munkáspártban, és mind nagyobb befolyást szerzett.

A Gori városában lakók ma sem feledhetik el a véreskezű diktátor emlékét, ugyanis az egész világ a vezér születési helyeként tekint a településre. Goriban egy Sztálin Múzeumot is rendeztek be, amely a hírhedt szovjet vezető életét mutatja be, sőt állítólagos szülőháza is megtekinthető. Tárgyain túl többek között egy páncélozott vasúti kocsi is a kiállítás része, amelyet a 40-es években használt utazásai során. 2010 nyaráig a városháza előtti tér adott helyet egy Sztálin-szobornak is, amelyet később a múzeumba szállíttattak.

A kaukázusi vonulatok ölelte tízezer fős városka egyébként gyönyörű helye a mai Georgiának, leghíresebb látnivalói közé tartozik katedrálisa és a Goristsikhe vár, melynek története legalább a 7. századig nyúlik vissza, noha a várost hivatalosan az 1089-től uralkodó, mélyen tisztelt grúz király, IV. (Építő) Dávid alapította, örményországi menekülteket is betelepítve.

A cikk az ajánló után folytatódik

A város jelentős része 1920-ban egy földrengés következtében megsérült, a szovjet érában azonban újjáépíttették, és fontos ipari központtá nőtt. A Szovjetunió bukása után gazdaságilag megrendült, a lakosság egyre inkább elhagyta. Mivel közel van a függetlenségét 1991-ben kikiáltó Dél-Oszétiához, a 2008-ban kirobbanó orosz-grúz háború miatt ugyancsak sokat szenvedett a település, mely kénytelen volt növelni a katonai infrastruktúráját is.

Mussolini szülőháza

Mussolini egy teljesen átlagos, mediterrán házban nőtt fel, ma egy múzeum működik benne.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük