Ebben a grúz városkában született Sztálin: a véreskezű diktátor szülőházát is megőrizték

Grúzia kisvárosa, Gori Sztálin szülőhelyeként vált közismertté.

GettyImages-1441231148

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A világtörténelem legnegatívabb megítélésű, véreskezű vezetői közé tartozó szovjet diktátor, Joszif Visszarionovics Sztálin Grúziában, azaz Georgiában született, és itt is töltötte gyermekéveit.

A szovjet autokrata vezető lelkén milliók, egyes becslések alapján tízmilliók halála száradhat a Szovjetunió tagköztársaságaiban és egyéb államok területén, de hozzá kötődik a hírhedt kényszermunka-táborok, a Gulagok létrehozása is. Az erős személyi kultusz övezte diktátor 1878. december 18-án született a mai Georgia területén, mely ekkor még az Orosz Birodalom része volt. Az állam csak később, 1918-ban vívta ki függetlenségét, ám 1921-ben ismét bekebelezte a Szovjetunió. A Grúz Szovjet Szocialista Köztársaság 1991-ig működött tagállamként.

Gori, Sztálin szülővárosa

A rettegett diktátor gyermekéveit egy Gori nevű grúz iparvárosban töltötte, Tbiliszitől nyugatra. Apja, Visszarion Ivanovics Dzsugasvili cipészként kereste a kenyerét, és egy írástudatlan nőt, Jekatyerina Georgijevna Geladzét vette feleségül. A házaspárnak négy gyermeke is született, ám csak egyikük, Joszif érte meg a felnőttkort.

A fiú Goriban kezdte el a tanulmányait, ám nem sokkal később apja Tbiliszibe vitte, hogy mellette dolgozzon egy cipőgyárban. Az édesanya harca kellett ahhoz, hogy a fiú ismételten tanulhasson. Az apa korai halála után a nő még több munkát vállalt, hogy gyermeke továbbra is tanulmányaira koncentrálhasson.

Kiemelkedően intelligens, éles memóriával rendelkező, jó tanuló volt Sztálin, aki rengeteget olvasott, kedvelte a szépirodalmat, kiváló eredményei miatt az anyát biztatták a további taníttatására, ortodox papi szemináriumba került. Tinédzserkora végén kezdett megismerkedni az orosz marxista csoportokkal, akik száműzetésben voltak a kaukázusi területeken. Csakhamar elmerült Marx, Engels és Lenin írásaiban, diákkört vezetett, és egy szociáldemokrata szervezethez is csatlakozott.

Munkássztrájkokat szerveztek, kiáltványokat nyomtattak, a marxista eszmét egyre több tevékenységükben képviselték Lado Keckhoveli és Alekszandre Culukidze társaival együtt. A tanok hirdetése miatt a teológiai iskolából kirúgták, egy évvel később, 1900-tól pedig még több illegális kommunista akcióban részt vett. Illegális nyomdát nyitottak, cikkeket, röplapokat fogalmazott, tömegsztrájkokat és demonstrációkat szervezett. Sztálint először a batumi börtönbe zárták, majd szibériai száműzetésbe került, ám ez sem rettentette el a politikai tevékenység folytatásától, közben megtanult oroszul, és egyre aktívabb szerepet vállalt az Oroszországi Szociáldemokrata Munkáspártban, és mind nagyobb befolyást szerzett.

A Gori városában lakók ma sem feledhetik el a véreskezű diktátor emlékét, ugyanis az egész világ a vezér születési helyeként tekint a településre. Goriban egy Sztálin Múzeumot is rendeztek be, amely a hírhedt szovjet vezető életét mutatja be, sőt állítólagos szülőháza is megtekinthető. Tárgyain túl többek között egy páncélozott vasúti kocsi is a kiállítás része, amelyet a 40-es években használt utazásai során. 2010 nyaráig a városháza előtti tér adott helyet egy Sztálin-szobornak is, amelyet később a múzeumba szállíttattak.

A kaukázusi vonulatok ölelte tízezer fős városka egyébként gyönyörű helye a mai Georgiának, leghíresebb látnivalói közé tartozik katedrálisa és a Goristsikhe vár, melynek története legalább a 7. századig nyúlik vissza, noha a várost hivatalosan az 1089-től uralkodó, mélyen tisztelt grúz király, IV. (Építő) Dávid alapította, örményországi menekülteket is betelepítve.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A város jelentős része 1920-ban egy földrengés következtében megsérült, a szovjet érában azonban újjáépíttették, és fontos ipari központtá nőtt. A Szovjetunió bukása után gazdaságilag megrendült, a lakosság egyre inkább elhagyta. Mivel közel van a függetlenségét 1991-ben kikiáltó Dél-Oszétiához, a 2008-ban kirobbanó orosz-grúz háború miatt ugyancsak sokat szenvedett a település, mely kénytelen volt növelni a katonai infrastruktúráját is.

Mussolini szülőháza

Mussolini egy teljesen átlagos, mediterrán házban nőtt fel, ma egy múzeum működik benne.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük