Franco tábornok nyári rezidenciája volt ez a pompás kastély: a diktátor halála után az özvegye örökölte

A galiciai kormány jogi úton tudta visszaszerezni az értékes birtokot és ingatlant a Franco-örökösöktől.

pazo de mairas
beauty and style
Top olvasott cikkek

A történelem során a leghatalmasabb vezetők, így a diktátorok is általában jókora vagyont halmoztak fel. Ennek sorsa a tulajdonosok halála után olykor kérdéses volt, az ingatlanok esetenként pusztítás áldozatai lettek, de az is előfordult, hogy visszakerültek az államhoz, ami aztán múzeumot vagy más közintézményt hozott létre a falak között.

Az 1975-ben elhunyt Francisco Franco, vagyis Franco tábornok mesés örökségének jelentős része a diktátor családjára szállt annak ellenére, hogy a vagyontárgyak többségéért megkérdőjelezhető módon, és persze fizetés nélkül jutott hozzá a férfi és felesége. Így történt ez a Pazo de Meirás nevet viselő, látványos vidéki kastély esetében is.

Feminista író tulajdonában volt

A takaros Pazo de Meirás a spanyolországi Galiciában lévő Coruña tartományban található, és Franco tábornok nyári rezidenciájaként szolgált. A középkori kastélyra emlékeztető épület a 19. század végén épült, egy régi, 16. századból eredeztethető katonai erődítmény romjain. Ezt a korábbi épületet az 1808 és 1814 között zajló félszigeti háború idején a francia csapatok pusztították el. 

A jelenlegi kastély kialakítása egy spanyol grófnő, írónő, Emilia Pardo Bazán nevéhez fűződik. A nő 1868-ban az épület kápolnájában ment férjhez, és miután az átalakítások befejeződtek, az év negyedét a birtokon töltötte, a toronyban berendezett könyvtárában dolgozott. Bazán novellákat, verseket, drámákat és kritikákat írt, műfordítóként is tevékenykedett.

Haladó, feminista nézeteket vallott, kiállt például a nők oktatáshoz való joga mellett. Az író 1921-es halálát követően az ingatlan a fia tulajdonába került, ám őt 1936-ban meggyilkolta az Ibériai Anarchista Szövetség.

Kötelező adakozás

1938-ban, a spanyol polgárháború idején a helyi nacionalista erők azzal a céllal vették meg a tulajdonosoktól, Bazán családjától a birtokot és az ingatlant, hogy azt a spanyol államfő használhassa, de ez a gyakorlatban annyit tett, hogy a tisztséget 1939-től 1975-ig betöltő vezető, Francisco Franco tulajdonába került. A vásárláshoz a nacionalisták kötelező jellegű adományokat szedtek be a helyi vállalkozásoktól és dolgozóktól.

Franco tábornok örömmel fogadta, önzetlen ajándékként értékelte a festői fekvésű, pompás kastélyt, amit aztán évtizedeken át nyaralóként használt. 1941-ben még úgy is tett, mintha megvette volna, hogy a nevére jegyezzék be, de valójában nem történt tranzakció.

Jogi csatározás

Franco 1975-ös halálát követően I. János Károly spanyol király a diktátor özvegyét, Carmen Polót jelölte ki örökösnek, ő kapta a Señora de Meirás címet. 2018-ban a családtagok eladásra kínálták az ingatlant. A Pazo de Meirás jogállását viszont a galiciai kormány vitatta, a politikusok hangsúlyozták, hogy a kastély egy nagy múltú galiciai család tulajdonában volt, és a helyiektől kikényszerített hozzájárulással vásárolták meg a Francóhoz kötődő erők.

Bár 2018-ban még az a döntés született, hogy a birtok legálisan került a politikus családjához, 2020 szeptemberében elrendelték a visszaszolgáltatását, többek között arra hivatkozva, hogy Franco pusztán államfői minőségében kapta a kastélyt, nem magánemberként. Már korábban, 2008-ban a família tiltakozása ellenére a kulturális örökség részévé nyilvánították a Pazo de Meirást, emiatt olykor a nyilvánosság is felkereshette az épület, igaz, meglehetősen korlátozottan. A parkot a tervek szerint megnyitják a nagyközönség előtt, a kastélyt pedig a jövőben arra használják majd, hogy emlékeztessék az embereket a Franco-rezsim okozta károkra, valamint az eredeti tulajdonos, Emilia Pardo Bazán munkásságára.

Ceaușescu fényűző bukaresti palotája

Mendemondák kaptak szárnyra az épület minden szerénységet mellőző berendezéséről, a falakon belül uralkodó szemkápráztató luxusról, amit a nélkülözést túlzottan jól ismerő nép jóformán elképzelni sem tudott. A palotával kapcsolatban gyakran felmerül, hogy bár láthatóan temérdek pénz állt a tulajdonosok rendelkezésére, a jó ízlésnek viszont híján voltak.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük