Elképesztően fényűző Ceaușescu bukaresti palotája: még a fürdőszoba is leírhatatlan luxusról tanúskodik

A kommunista diktátor uralma alatt is pletykáltak már családi rezidenciája luxusberendezéséről, a valóság viszont talán még a képzeletet is felülmúlta.

Ceaușescu palotája
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nicolae Ceaușescu majd’ negyed évszázadon át uralta Romániát. Ez idő alatt az átlagos állampolgár nem juthatott közel a diktátor családi rezidenciájához, a Palatul Primăveriihez, vagyis a Tavasz palotához.

Mendemondák kaptak szárnyra az épület minden szerénységet mellőző berendezéséről, a falakon belül uralkodó szemkápráztató luxusról, amit a nélkülözést túlzottan jól ismerő nép jóformán elképzelni sem tudott. A palotával kapcsolatban gyakran felmerül, hogy bár láthatóan temérdek pénz állt a tulajdonosok rendelkezésére, a jó ízlésnek viszont híján voltak.

Nem sokan léphették át a küszöböt

Bukarest északi részén alakították ki a főként tisztviselők lakhelyéül szolgáló Primăverii negyedet. Az azonos nevet viselő sugárúton 1964-ben kezdték el építeni Ceaușescu elődje, Gheorghiu-Dej számára a villát, ami 1965-ben bekövetkező halála után a Ceaușescu család rezidenciája lett. A diktátor és felesége, Elena 1989-ig, tehát kivégzésükig éltek itt három gyermekük, Valentin, Zoia és Nicu társaságában, egy ideig pedig még a nagyszülők is velük laktak.

A hetvenes évek elején a palotát kibővítették és átalakították úgy, hogy az teljesen megfeleljen a benne élők igényeinek és elképzeléseinek. Kívülről az épület nem volt különösebben kirívó, figyelemfelkeltő, bent viszont a tervezők egyáltalán nem fogták vissza magukat, a pazarlás és a megalománia ékes bizonyítéka, emlékműve lett az ingatlan. Erről a családtagokon kívül 1989-ig csak a különleges meghívott vendégek győződhettek meg személyesen, ugyanis más nem léphette át a küszöböt.

Minden igényt kielégítő luxus

Az átalakításon a kor legjobb helyi szakemberei dolgoztak, a tervek leginkább Elena ízlését tükrözték, aki külföldi látogatásait követően újabb és újabb ötleteket kívánt megvalósítani az épületben. A palota nyolcvan helyisége között a szalonok, a dolgozó- és hálószobák, a gyerekek lakosztályai mellett privát moziterem, fedett úszómedence, borpince és egzotikus növényeket, szökőkutat és szobrokat tartalmazó télikert is helyet kapott.

Az akkoriban kifejezetten modernnek számító moziban a „Kárpátok géniusza” amerikai western- és gengszterfilmeket nézett, valamint a Kojak című népszerű krimisorozatot. Elena állítólag a Dallas bonyodalmait élvezte. A borospincéből nyílik az ingatlan kulcsfontosságú része, a titokban épült atombiztos bunker.

A selyemtapétával vagy üvegmozaikkal díszített helyiségek neoreneszánsz és neoklasszicista hangulatú berendezéséhez vegyesen használtak helyi és egzotikus faanyagokat. A lakosztályokat XIV. és XV. Lajos korabeli stílusú bútorokkal töltötték meg.

A plafonról kristálycsillárok, a falakon helyi festők főként a román parasztság életét bemutató alkotásai lógnak. Bár állítólag nagy gondot fordítottak arra, hogy hazai gyárak termékeihez nyúljanak, az összképet a külföldi vezető politikusoktól kapott pazar ajándékok, szőnyegek, műtárgyak színesítik.

A házzal kapcsolatos pletykák kedvelt eleme volt az egyik fürdőszoba (a cikk kiemelt borítóképén), amiről sokáig úgy gondolták, hogy színarany mozaikdíszítéssel és csapokkal rendelkezik, ám ezekről később kiderült, valójában „csak” aranyozottak, az összkép mindenesetre így is impozáns. A gyerekek lakosztályai az emeleten kaptak helyet, közöttük Zoia szobája volt a legdíszesebb. Az épülethez tartozó telek parkosított, benne az ajándékba kapott pávapár élt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az 1989-es forradalom során csak egy rövid ideig maradt őrizetlenül a palota, így komolyabb károkat nem szenvedett. Éveken át nagyjából kihasználatlanul állt, majd 2016-ban múzeumként nyitotta meg a kapuit. Ekkor csodálkozhatott rá igazán a nagy nyilvánosság a diktátor fényűző otthonára, titokban tartott személyes közegére.

Itt töltötte Sztálin élete utolsó 20 évét

A kétemeletes dácsát zöld színe a légi fenyegetésekkel szemben volt hivatott elrejteni, ám ezenkívül légvédelmi fegyverek és mintegy háromszáz őr vigyázott éjjel-nappal a paranoiás diktátorra. Megmutatjuk, mit hagyott maga után Sztálin kuncevói otthonában!

Itt töltötte Sztálin élete utolsó 20 évét: képeken a kuncevói dácsa

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikipédia/Dimitris Kamaras)

Ezt is szeretjük