Tündéri aprófalvak bújnak meg a dombok között: Göcsej lenyűgöző világát kevesen ismerik

Nincsenek híres látványosságok, nem itt a legmagasabbak a hegyek - a Göcsejt kevesen ismerik az országban, de akik igen, azok imádják!

Göcsej és a Zalai-dombság
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Zalai-dombság és ennek egyik kistája, a Göcsej nem örvend olyan nagy népszerűségnek a hazai kirándulók köreiben sem, hiszen egyik oldalról a Balaton környéke, másikról az Alpokalja határolja, amik egyértelműen kedveltebbek a turisták körében, így kevesen fedezik fel a Göcsej bájait.

A nyugalmat keresőknek, akik kicsit kiszakadnának a nagyvárosi pörgésből, és csak szeretnék járni az erdőket, tökéletes választás lehet a Göcsej, ahol egy hétvége is már teljesen fel tudja tölteni az embert.

Göcseji apró falvak

A Göcsej vidékére a ritkán lakott, mégis sűrű településhálózat jellemző: ez az aprófalvak jelenlétére utal. Mivel itt folyamatosan váltják egymást a dombok és a völgyek, ez a kisebb falvak, úgynevezett szegek kialakulását tette lehetővé. Itt nem ritkák a 200-500 fős aprófalvak, amik általában völgyekbe épültek, de sokaknak van pincéjük, szőlőbirtokuk a dombokon, ezeket Zalában csak „hegynek” nevezik.

21393553 07e6bfdd0e7ada6a625beb69e9e3d521 xl

A kis települések közül vannak olyanok is, amik közvetlenül a dombtetőn épültek ki, és nevükben is őrzik a szeges hagyományt, ilyen például Milejszeg, Pálfiszeg, Kustánszeg, de Zalaegerszeg neve is erre utal.

A nyugalom szigete, ahol minden évszakban van mit csinálni

Aki egy kis hétvégi pihenésre, kiruccanásra vágyik, annak Göcsej tökéletes választás. Jó hír, hogy nem csak Zalaegerszegen lehet megszállni, hiszen a környék egyre jobban kezdi felismerni saját varázsát, így a megyeszékhelyhez közeli településeken is van lehetőség vendégházban eltölteni az időt - így még közelebb kerülve a természethez. 

Aki a környék kultúráját szeretné megismerni, annak érdemes a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban kezdenie a túrát, ahol egy komplett zalai falucskát alkottak újra az 1800-as évekből, így jobban megismerheti bárki, milyen házakban laktak, hogyan éltek az akkori zalai parasztemberek.

Göcseji Falumúzeum.
Göcseji Falumúzeum.

Mivel a környék gazdag termálvizekben, így Zalaegerszegen, Lentiben és az egész ország által ismert Zalakaroson is termálfürdők várják a kikapcsolódni, gyógyulni vágyókat. Ha már víz: a zalai megyeszékhelyen az ország egyik legnagyobb aquaparkja várja nyáron a vendégeket, így egész évben érdemes felkeresni a várost.

Friss levegő, erdők mindenhol

A gyönyörű tájak szerelmesei sem maradnak látnivaló nélkül: a dombok tetején sok helyen kilátók várják a kirándulókat, tiszta időben az Alpok vonulatai is jól kirajzolódnak szabad szemmel is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ősz idején kihagyhatatlan program egy göcseji erdő felfedezése, hiszen nemcsak a megsárgult falevelek nyújtanak mesebeli látványt, hanem az ország azon kevés tájai közé tartozik, ahol szelídgesztenye terem. A csend, a friss levegő, a természet közelsége itt az emberek mindennapi életének része, így aki szeretne nyugodt pillanatokat eltölteni a városi zaj helyett, annak a Göcsej tökéletes úti cél.

Héthatár, a csodás kis zalai vidék

Héthatár hét apró zalai falu környéke, ami rengeteg gyönyörű kinccsel van tele.

Héthatárnak nevezik a mesebeli zalai vidéket: eldugott kis szurdokban vezet az út

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Országalbum/zeusz213 - Nagylengyel, Indafotó/Teteneverdle.)

Ezt is szeretjük