Furcsa koboldok sorakoznak a völgyben: a természet alkotta az emberszerű sziklákat

A Goblin-völgy kősivataga egy elvarázsolt koboldvölgyhöz hasonlít az Egyesült Államokban.

goblin-volgy-sziklak-koboldok
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Egyesült Államok-beli Goblin Valley State Park Utah államban húzódik meg: a különös, koboldszerű sziklákból álló sivatag látványa egy varázslatos világba kalauzolja el a szemlélőit.

A Sziklás-hegység, a Nagy-medence és a Colorado-fennsík találkozásánál fekvő tagállam területét száraz sivatagok, monumentális homokkőképződmények, hegyi erdőségek egyaránt sokszínűbbé teszik. Különös gyöngyszeme a több mint 4 ezer hektár területű Goblin-völgy.

A Goblin-völgy kialakulása

A nagyvárosoktól távolabb eső Goblin-völgyben furcsábbnál furcsább sziklaformációk, tündérkémények sorakoznak, melyeknek azonban semmi közük az emberi tevékenységhez, a természetes erózió, a szél, a jég és a csapadék formálta az alakokat.

A sziklák alapja 170 millió éves Entrada homokkő, a formák a különböző keménységű kőzetek rétegződésétől függően alakultak ki.

Gombák és koboldok völgye

A helyet egyébként még az 1920-as évek végén fedezték fel, majd 1964-ben nyilvánították védettséget élvező állami parkká. A sziklaformák nem mindennapi formái miatt eleinte a vidéket a gombák földjének vagy Gomba-völgynek nevezték, később kapta meg a Goblin-völgy elnevezést a kövek által megidézett apró, csúnya, gonoszkodó koboldszerű lényekről, a goblinokról.

A cikk az ajánló után folytatódik

A homokkőtalpon álló, keményebb sziklából formálódott, sokszor embermagasságú, meseszerű koboldok és kalapos lények sorakozója nagyon látványos, így a távolság ellenére is sok turista keresi fel az év minden szakában. Sajnálatos, hogy a vandálok is többször megtalálták már a varázslatos völgyet, ám mióta a táj állami védettséget élvez, erélyesebben tudnak fellépni a rongálókkal szemben.

A Goblin-völgyre a filmesek is felfigyeltek, a különös terület egy idegen bolygó élő díszlete lett az 1999-ben forgatott Galaxy Quest - Galaktitkos küldetés sci-fi tévésorozatban, sőt, a völgy furcsa alakjai ihlették a filmben szereplő lényeket is. A sorozat mellett videóklipeket is forgattak itt, így ez a gyönyörű táj biztosította a hátteret a The Killers Human című slágerének klipjéhez is.

A Goblin-völgy élővilága

A sziklasivatag kietlen, ennek ellenére az élővilága rendkívül értékes. Állatvilágának legfontosabb képviselői a mezei nyulak, a kengurupatkány, a villásszarvú antilop, a kitróka, a csörgőkígyó, a skorpió és a prérifarkas. 

A növényzetben említésre méltó a csikófark, más néven mormon tea, amely neve ellenére efedrintartalma miatt kábító hatású, de ördögszekerek, indián rizsfüvek és a kaktuszfélék is gyakoriak itt, helyenként boróka és fenyőfélék is megélnek.

A nappali átlaghőmérséklet nyáron 30-40 °C, mely az alacsony páratartalom miatt azonban esténként gyorsan, akár 10°C-ig lehűlhet, csapadék főként délről érkező monszunok formájában éri a vidéket, amely összességében 200 milliliter egy évben, télen hó is előfordul.

Látványos függőhíd az őserdő felett

A kanadai Capilano-kanyon függőhídja szédítő magasságban vezet végig az óriási fenyők őserdeje fölött.

Ezt is szeretjük