A semmi közepén áll a furcsa szobor: egy óriási kézfejet állítottak ki a chilei sivatagban

Egy óriási kéz szobra áll az Atacama-sivatagban.

sivatag-keze-atacama-chile-szobor
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A chilei Atacama-sivatag az Andok és a Csendes-óceán között húzódik meg közel 1000 kilométer hosszan. A száraz homok- és kavicssivatag mélyén azonban egy különleges szobor bújik meg csendben.

A Föld legszárazabb helyeként ismert Atacama-sivatagban csak néhány gyéren lakott terület található, főként az oázisok mentén. A sivatag szélén azonban egy jóval nagyobb, 348 ezer fős város fekszik, nevezetesen Antofagasta, amelyet a rézbányászat lendített fel, és amelytől nagyjából 75 kilométerre található a rendkívül népszerűvé vált A sivatag keze című szobor.

A sivatag keze

A mintegy 11 méter magas, kéz alakú szobor meglepő látvány a semmi közepén, így jelentéséről sokféle magyarázat született a látogatók találgatásai nyomán. Volt, aki úgy vélte, természeti katasztrófa áldozatainak állít emléket, de eltűnt vagy fogva tartott áldozatokkal is kapcsolatba hozták. Sőt, egyes legendák tudni vélték, hogy egyetlen, a sivatagban álló sziklából faragták ki a szobrot - noha alapanyaga mindössze vasbeton.

A szobrot Mario Irarrázabal chilei művész alkotta, a művet 1992 márciusában avatták fel. Az alkotó ugyan cáfolta a szoborról született magyarázatokat, ám állítása szerint kimondottan tetszett neki, hogy városi legendák szövődtek köré. 

Valódi szándéka az volt, hogy megtörje a sivatag kietlenségét - amelyre egyébként Antofagasta városa kérte fel -, és egyben felhívja a figyelmet az ember sérülékenységére.

A cikk az ajánló után folytatódik

Máshol is nőnek a földből kézszobrok

A földből kitörő bal kéz egyébként egy jobb kéz folytatásaként is értelmezhető, melyet közel egy évtizeddel korábban a kontinens másik végén, Uruguayban, Punta del Este városában készített el Irarrázabal: ott a strand homokjából törnek fel az ujjak. A helyiek az alkotó eredeti szándékával ellentétben gyakran csak A megfulladt ember kezének nevezik. De hasonló készült már Velencében és Madridban is a szobrász munkásságának keretében.

A chilei szobrot egyébként évente sajnos kétszer karban kell tartani a nagy hőingás miatti károsodás és a vandálok rendszeres rongálásai, festései miatt, és még ez is ritkának bizonyul. A különleges monumentumot egyébként a turisták nagyon szívesen látogatják, hiszen annak ellenére, hogy a sivatag mélyén található, a Pánamerikai főútvonaltól mindössze pár száz méterre van, így sokan állnak meg mellette útjuk közben.

Az Atacama-sivatag különlegességei

Úgy tartják, az Atacama-sivatag nagyjából ötvenszer szárazabb a kaliforniai Halál-völgynél, amely nevét pedig éppen a szélsőséges, életre alkalmatlan körülményeiről kapta. Nem véletlen, hogy a Mars-szondákat is itt teszteli a NASA. Egy biztos: különös vidékről van szó.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük