Imádni való falucska a Duna partján: nemcsak a strand és az ártéri erdő miatt érdemes idejönni
Ennyi virágot még sosem láttál egy helyen.

géderlak-óvoda
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyár vonzza az embert a vízhez, de, ha már túl zsúfoltnak és drágának érzed a Balatont vagy a Velencei-tavat, számtalan egyéb lehetőséged is van. Szerencsére Magyarországon rengeteg álló- és folyóvíz partja vár, ha ki szeretnéd kerülni a tömegeket.

A Duna mentén tündéri falvak bújnak meg, melyeknek saját strandjuk, izgalmas történelmük és látnivalóik vannak, és amelyeket mégis elkerülnek a turisták. Az egyik ilyen falu Géderlak.

gederlak1
Fotó: www.gederlak.hu

Géderlak

A falucskát Franciaországból betelepített szerzetesek alapították meg, akik a kalocsai érsekséghez tartozó Gedír dombjára építették a prépostságukat. 

Géderlak alapítása óta szoros kapcsolatot ápol a Dunával. Már a település is úgy jött létre, hogy a szomszédos Lak faluját elöntötte az ár, ezért a lakiak a Gedír-dombra menekültek, és ott Gedír és Lak összeolvadásából megszületett Géderlak. Az ártér és a folyó még a falu címerében is helyet kapott. Ma a Duna-parton az ártéri erdő kiváló kirándulóhely, de fürdeni is lehet a Dunában.

géderlak-dunapart
Fotó: Indafoto / Gomba68

A falu strandja nincs ugyan felszerelve semmi kényelemmel, de gyönyörű szakaszon fekszik. A város határain kívül esik, és a paksi komp felé vezető útról lehet megközelíteni. A helyiek nagy előszeretettel mártóznak meg itt a Dunában, és a sima homokos part a napozásra is ideális. 

Ha tartasz az élővizektől, kompozz át a szemközti Paksra, ott találsz kiépített strandot. Ha pedig mindenképpen a Dunában szeretnél megmártózni az alig pár kilométerre fekvő foktői szabadstrandot is megnézheted magadnak. Bájos, nádfedeles büfé, sportpálya és kiépített betonút vár.

gederlak.utca
Fotó: www.gederlak.hu

Virágok, ameddig a szem ellát

Géderlak bűbájos kis falu, melynek rendezett utcácskáin már első pillantásra is feltűnnek az embernek a dúsan nyíló virágok. Nem csoda, hogy a falu szépségét több díjjal is méltatták.

Géderlak nagyon odafigyel a köztereire. A 2000-ben épült Milleniumi Park egy képeskönyv lapjaira kívánkozik apró hídjával és a benne csörgedező patak vizén úszó levelekkel. Tavaly állítottak a városban egy székelykaput és egy virágfát is.

A községnek különösen fontos, hogy a lakosok büszkék lehessenek a falujukra, és az is, hogy a vendégek jól érezzék náluk magukat, ezért számos vendégház nyújt szobákat a látogatóknak.

Paks-gederlak-felol
Fotó: Indafoto / Balla Béla

Paks a szomszédban

Géderlak nemcsak gyönyörű, de unatkozni sem fogsz itt. A strandoláson kívül ugyanis két horgásztó és kiépített bicikliút vár. Ráadásul karnyújtásnyi távolságban található számos látnivaló.

Egy komp választ csak el a Duna túlpartján található Paks városától, ahol nemcsak a Paksi Atomerőművet látogathatod meg, hanem megnézheted a római kori romokat vagy a város számtalan múzeumának egyikét, de, ha aktívabb programra vágysz, ellátogathatsz a Gastroblues Fesztiválra és a Borbarát Találkozóra is.

Ha arra jársz, mindenképpen meg kell kóstolnod a paksi sillert a Sárgödör téren.

A cikk az ajánló után folytatódik

A másik szomszéd, Kalocsa mindössze 10 percre van autóval, de vissza ne gyere egy kiló igazi, kalocsai őrölt piros nélkül!

A legszebb Duna-szakaszok

Ha megérintett a Duna-part varázsa, látogass el ezekre a csodaszép szakaszokra is. Megérnek egy vízi túrát.

A coverfotó forrása: Géderlak honlapja.

Ezt is szeretjük