Fotókon az ország legtitokzatosabb tava

Szokatlan látnivalókkal van tele

Számtalan kuriózumot találhatsz a Fertő-tónál. Kíváncsi vagy, miket?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Kisalföld szélén elterülő Fertő-tónak mindössze negyede tartozik Magyarországhoz. Mivel a határ eltűnése óta ennek már csak formális jelentősége van, sokan döntenek úgy, hogy autóval vagy biciklivel az egész Fertő-tavat körbeutazzák.

A Világörökség része
A Fertő-tó vihar előtt

A különleges vízi élővilág védelme érdekében a tó magyar oldala a Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz tartozik, a magyar és osztrák területeket egyaránt magában foglaló úgynevezett Fertő-táj természeti és kulturális értékei pedig 2001 óta a Világörökség részének számítanak.

A Fertő-tó rendkívül sekély, a történelem során többször ki is száradt. Déli és nyugati oldalát több kilométer széles nádas szegélyezi, itt a nyílt vízfelületet mesterségesen kiépített földnyelveken közelítheted meg.

A tóba hosszan benyúló utak végén rendezett strandokat, hajó- és vitorláskikötőket alakítottak ki, azonban a parttól kicsit távolabb is találhatsz különleges látnivalókat. A következő, titokzatos hangulatú helyeket ki ne hagyd!

Mithras-szentély

A fertőrákosi szentélyt a római Mithras napisten tiszteletére emelték a 3. században. A benne látható dombormű a napistent ábrázolja, aki legyőzi a gonoszt szimbolizáló bikát. A perzsa eredetű isten tiszteletére a 2-4. század között a Római Birodalom területén számos helyen építettek a fertőrákosihoz hasonló szentélyeket.

Az 1866-ban felfedezett fertőrákosi szentély szakszerű feltárását idősebb Storno Ferenc, a híres soproni restaurátor személyesen végezte el. Az ókori műemlék Ausztria közelsége miatt a rendszerváltásig nem volt látogatható, a határ megnyitása után viszont rövid időn belül felújították.

Mithras-szentély
A kőfejtő

Fertőrákosi kőfejtő

A fertőrákosi mészkő a valaha itt hullámzó Pannon-tenger üledékéből, mészvázas élőlények maradványaiból jött létre, a kőzetekben itt-ott ma is láthatod a csigák, kagylók nyomait. A kőfejtőből kinyert mészkőből épült fel számos 19. századi bécsi és soproni épület. A második világháború ideje alatt a bányában zsidó foglyokat dolgoztató kényszermunkatábor működött.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A háború után teljesen új profilt kapott a kőfejtő: kitűnő akusztikája miatt barlangszínházat alakítottak ki a mélyében, ahol nyaranta nagy népszerűségnek örvendő opera- és színházi előadásokat, koncerteket tartanak. Ha a kőfejtő peremén körbesétálsz, érinted az 1989-es Páneurópai Piknik emlékére állított, a vasfüggöny egy darabját szimbolizáló emlékművet, Gabriela von Habsburg szobrászművész munkáját. Sőt, lesétálhatsz a barlangszínházba is, és végigmehetsz a kőfejtő föld alatti alagútján.

Páneurópai Piknik '89 Emlékpark

A Páneurópai Piknik helyszínén felállított emlékparkban ma is áll a vasfüggöny egy darabja, az egykori őrtorony, a határőrsorompó és a határőrbódé - a látnivalók pontos helyét térkép jelöli. A nevezetes hely Fertőrákostól hét kilométerre található, a falu előtt tábla jelzi a letérőt.

Páneurópai emlékmű
Különös hangulatú hely

Vasfüggöny-emlékhely: Hegykő

A Fertő-tó közvetlen közelében kialakított emlékhely a szigorúan őrzött határ fennállásának egyes időszakait a vasfüggöny egy-egy eredeti darabjával szemlélteti. Kezdetben például csak drótakadályok és aknamezők választották el a két országot, később elektromos áramot is vezettek a kerítésbe.

Még több világörökségi helyszín
Ha szeretnéd megismerni, hazánkban mely helyek érdemelték ki a világörökségi címet, illetve a bolygón melyek a legszebb ilyen úti célok, böngéssz A Világörökség részei című linkgyűjteményünkben!

Az emlékhelytől néhány perc alatt egy madárfigyelő toronyhoz is elsétálhatsz, melynek tetejéről azonban csak a magyarországi felét beborító, végtelennek tűnő nádast lehet látni. A Hegykő falun átvezető országútról a templomnál kell lekanyarodni, innen autóval egészen az emlékhelyig el lehet menni.

Cikkünk Farkas Zoltán Hosszú hétvégék Magyarországon című könyve alapján készült. Képek: www.orszagalbum.hu, Kukexa, b.l@cy23, nikzsig, commons.wikimedia.org, Kaboldy; hu.wikipedia.org, Sóhivatal.

OLVASD EL EZT IS!

sodomb
  • fürdő
  • természeti csoda

Hatalmas fehér valami

Ezt is szeretjük