Hatalmas fehér valami
Az ország legbizarrabb természeti képződménye
Az egerszalóki sódomb évről évre turisták ezreit vonzza a borvidék területére. Nézd meg te is!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Olajat kerestek Egerszalókon, de hévizet találtak, majd negyven év alatt elsőrangú fürdő nőtt ki a semmiből a tévedés nyomán. A látvány döbbenetes. Bár hazánkban sokfelé találni hőforrásokat, az itt feltörő kénes termálvíz olyan ritka képződményt hozott létre, melyhez hasonló csak néhány helyen, például Törökországban - Pamukkaléban - és a grúz Kaukázusban található.

A sódomb és a medencék
Hófehér képződmény
Csillogó alakzatok
Mintha csak füstölne

Csoda több száz méter mélyről

Egy-egy meleg nyári napon ezrek keresik fel Egerszalókot, hogy megmártózzanak a csodavízben, vagy egyszerűen csak hempergőzzenek az iszapban. Alig negyven évvel korábban mindössze egy átlagos domboldal emelkedett itt. Nyáron zöldbe borult, télen kopárrá vált. Ám 1961-ben megváltozott minden.

Egerszalók a Bükk hegység lábánál, Egertől hat kilométerre terül el. A települést először 1248-ban említi így egy oklevél, mely szerint nevét az itt letelepedő Szalók nemzetségről kapta. A domboldalon olajat keresve próbafúrást végeztek 1961-ben, amikor 357 méter mélyről váratlanul 65 fokos termálvíz tört fel. A víz kalciumot, hidrogénkarbonátot, metakovasavat és ként tartalmaz.

Páratlan természeti formák

A 18 méter magas domb tetején feltörő vízből - ahogy lefolyik - kicsapódik a mész, a lerakódás pedig évről évre növekvő mértékben borítja be az egész domboldalt. Fehér mészkőteraszok, csipkés párkányok és mészkőfüggönyök jönnek létre, ahogy a víz fennakad a talaj természetes domborulatain. Kialakulásukkor ezek a teraszok még rendkívül puhák, mállékonyak, de idővel az újabb és újabb rétegektől egyre szilárdabbak és teherbíróbbak lesznek.

A kivált mészből gátak, illetve különböző, különleges alakú, csodálatos teraszok képződnek. Formájuk a víz hőmérsékletétől függ. A termálvíz a föld különböző fémvegyületeivel keveredve változatos színekkel festi be a mészkövet.

A mészkőlerakódás területe körülbelül 120 négyzetméter. A forrás környékét néhány éve lezárták, hogy védjék a domboldalt, melynek egy részét a látogatók az évek során elhordták, komoly kárt okozva ezzel.

Még egy hazai természeti csoda

Az Abaligeti-cseppkőbarlang szintén hazánk egyik legkülönlegesebb kirándulóhelye. Nézd meg róla készült videónkat!

Télen-nyáron, éjjel-nappal

A felszínre törő forrásvíz - összetétele alapján gyógyvíznek minősül - az érelmeszesedési, ízületi és reumatikus panaszok, valamint az epebántalmak kezelésére, enyhítésére kiváló. A lejtő aljában az 1990-es években három medence épült ki. A víz enyhén savas jellege a hosszabb ideig tartó fürdőzést is lehetővé teszi, mert nem oldja a bőr savköpenyét. A gyógyulni, pihenni vágyókat itt helyben kemping, a faluban pedig a falusi turizmus keretében színvonalas szálláslehetőségek várják. A kis fürdő télen-nyáron folyamatosan üzemel: reggel hét órától hajnali négyig várja a látogatókat

Párját ritkítja a világban
Különleges rétegek

Történelmi borvidék és más látnivalók

A terület az egri történelmi borvidék része: a környéken termelik az egri bikavér alapanyagait és a fehérborfajtákhoz a muskotályt, a leánykát és az olaszrizlinget. Ősszel, a szüreti idény végén minden évben borversenyen mérik össze nedűiket a helyi gazdák.

Még több hazai kirándulóhely
Ha a környéket is bejárnád, vagy épp messzebbre is szívesen mennél, hogy gyönyörű helyeket láss, böngéssz Hazai kirándulóhelyek gyűjteményünkben!

Egerszalók további vonzereje a Laskó-patak 120 hektáros mesterséges víztározója, mely amellett, hogy bőséges öntözési lehetőséget biztosít a környező települések számára, közkedvelt horgászparadicsom is, valamint látványnak sem utolsó.

Cikkünk a Reader’s Digest Kiadó Csodaszép Magyarország című könyve alapján készült. Képek: www.orszagalbum.hu, bocsi éva, Tündüs, nandi, lobzik, pirosmegane, kallojazmin.

OLVASD EL EZT IS!

epulet mauzoleum
  • magyar csodák
  • különleges épület

Fotókon Budapest legfurcsább épületei

Ezt is szeretjük