Fotók! A világ 4 legbizarrabb épülete
Az építészetben rejlő lehetőségek szinte határtalanok - szűk terek, meghökkentő formák jellemzik a világ legfurcsább épületeit.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha az építészet szerelmese vagy - vagy csak egyszerűen rajongsz a különleges épületek iránt -, következő utazásod alkalmával nézd meg a világ legfurcsább, legbizarrabb építményeinek egyikét. Például a következőket.

Waldspirale
Táncoló házak
Crooked House
Thin House

Színek és formák kavalkádja: Waldspirale, Németország

Friedensreich Hundertwasser festőként, grafikusként, iparművészként és építészként a 20. század egyik legnagyobb, különlegesen gazdag gyűjteményt hátrahagyó művésze volt. Te is megcsodálhatod egyik leghíresebb remekművét, a Waldspiralét, ha ellátogatsz a németországi Darmstadtba. A lakóházként szolgáló, spirál alapú épület tarkaságával, fényes kupoláival a városka üde színfoltja - szó szerint. Az 1998 és 2000 között épült ház falait a föld színei díszítik, ezzel is hangsúlyozva az ember és a természet harmonikus viszonyát, amiben az alkotó szenvedélyesen hitt, és ami egész művészetére hatással volt.

A 105 lakást magában foglaló háznak hatalmas, fákkal és bokrokkal beültetett belső udvara van, tartozik hozzá továbbá játszótér és egy kis mesterséges tó is. Az épületnek összesen ezer egyedi ablaka van, és az ajtók mindegyikéhez is egyedi kilincs tartozik.

Megelevenedő tornyok: Táncoló ház, Csehország

A gyönyörű cseh főváros elsősorban történelmi, vallási és kulturális emlékműveiről, illetve óvárosáról híres, de Prágában a kortárs építészet egy különleges gyöngyszemével is találkozhatsz. Két egymást ölelő, üveg- és betontömbökből készült tornya miatt a Táncoló ház, illetve a Fred and Ginger nevezetű ING-székház a modern építészet egyik legkiemelkedőbb európai alkotása.

Feltekintve valóban az az érzésed támadhat, mintha a falak egy lágy, simulós táncban forrnának össze, és szinte várod, hogy hullámzani kezdjenek. A korábban a székház helyén álló épület a második világháborúban pusztult el, amikor az amerikaiak véletlenül bombázni kezdték a várost, mert azt hitték, már Drezdánál járnak. A romok végleges eltakarítására csak 1960-ban került sor, a város vezetősége pedig sokáig nem tudta eldönteni, mi legyen a telek sorsa. Végül a holland ING vásárolta meg, és kezdte el építtetni székházát.

A munkálatokat 1994-ben kezdték el a szerb Vlado Milunić és az amerikai Frank O. Gehry tervei alapján - az épület három év alatt készült el. Akkoriban sok kritika érte, miszerint megbontja a városképet, de a különleges, minden irányba csavarodó üvegfalak ma már az egyik legnépszerűbb turistalátványosságnak számítanak Prágában.

Kanyarulatok mindenütt: Crooked House, Lengyelország

Magyarul ferde vagy kacskaringós házként emlegetik Lengyelország egyik híres építészeti különlegességét, a Sopot városában található, meglehetősen bizarr küllemű Crooked House-t. A ház hullámzó vonalaival olyan érzést kelt, mintha el akarna folyni, különleges külseje alapján pedig nehéz elképzelni, hogy a hagyományos értelemben vett épület funkcióival bír. Pedig nagyon is praktikus okokból tervezték: a belváros bevásárlóközpontját akarták kibővíteni általa.

Jan Marcin Szancer lengyel és Per Dahlberg svéd építész tervei alapján 2003 januárjában kezdték el az építkezést, és decemberre el is készült az elvarázsolt ház. Az összesen 4000 négyzetméteren elterülő bevásárlóközponthoz tartozó épület mára Lengyelország egyik legtöbbet fotózott látványossága lett, melyre turisták ezrei kíváncsiak minden évben.

A legszűkebb: The Thin House, Anglia

Ha jártál már Londonban, biztosan te is tudod, hogy a tipikus angol házak nem tágas szobáikról, sokkal inkább az esetenként zsúfoltnak tűnő, praktikus helykihasználásról híresek. A város hasonló jellegű, de legkeskenyebb épülete a Thurloe Square-en található, és találóan a The Thin House, azaz A vékony ház nevet kapta.

Nehéz elképzelni, hogy egy ennyire keskeny ház legyen bárkinek is az otthona, az épület azonban nem is lakóház, csupán esztétikai funkciója van. A metróhoz vezető aluljáró elé építették, hogy az utcán tátongó, föld alá vezető lyuk ne rontsa a városképet.

A korrekciós épület extrém méretével mára önálló látványosság lett, mely ugyanúgy hozzátartozik London nevezetességeihez, mint a Big Ben vagy a London Eye.

Ezt is szeretjük