Nézd meg a Föld 4 legbizarrabb tavát!
Döbbenetes képekkel
A hullámzó víz és a tóparti csend nem minden esetben megnyugtató. Nézz meg négy furcsa tavat.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bolygónk felszíne elképzelhetetlen lenne állóvizek nélkül. A számtalan tarka, festői környezetben fekvő megélhetést és életteret jelent, ugyanakkor páratlan, megismételhetetlen, sokszor pedig félelmetes csodája a természetnek. A következő négy egyedi vagy épp furcsa, bizarr látvánnyal rendelkező hely esetében ez még inkább igaz.

Csontváz-tó
Medúza-tó
Boiling-tó
Mono-tó

A Himalája rejtélye: Csontváz-tó, India

A Himalája festői tájain, a tengerszint felett 5029 méterrel fekvő Roopkund tava nemcsak a természet szerelmeseit és a kalandvágyó turistákat, de jó pár évtizede a történészeket és antropológusokat is minduntalan magával ragadja, köszönhetően egy 1942-es, félelmetes, ugyanakkor a kutatók számára meglehetősen érdekes felfedezésnek.
 
Egy parkőr ekkor pillantotta meg ugyanis először azon mindegy hatszáz csontváz egyikét, melyek évszázadok óta a fagyos ban nyugszanak. A kutatások szerint az itt talált maradványok a 12. és 15. század közötti időkből valók, amikor is egy pusztító jégeső számtalan emberi életnek vetett véget.
 
Az India Uttarakhand államában fekvő Roopkund, mely napjaink egyik legdöbbenetesebb úti céljának számít, számos útvonalon elérhető. A sekély és zord környéke a téli időszakban fagyos, így érdemesebb nyáron felkeresni - főként, ha kíváncsi vagy, milyen titkokat hoz felszínre a olvadó vize.

Egy aranyló csoda: Medúza-tó, Palau

A mikronéziai Palau szigetországának területén közel hetven sós vizű található, a legismertebb és legnépszerűbb közülük mégis a déli lagúnában, Eil Malknál, Koror és Peleliu között található Medúza-tó, mely amellett, hogy több mint 12 ezer éves, arról is nevezetes, hogy aranyszínű medúzák millióitól hemzseg.

Mindez azért nyújt különleges látványt és élményt, mert a körülbelül harminc méter mély mindössze alig fél négyzetkilométeren ad otthont az itt élő háromféle halnak és két fajtához tartozó, temérdek átlátszó lénynek. A tavat sárgára színező medúzák annak következtében kerültek a sós vízbe, hogy a kis valaha összeköttetésben állt a Csendes-óceánnal, azonban ez a vízszint folyamatos apadásával megszűnt, így a számtalan medúza elszigetelve, a kisebb vízben rekedt.

Csípésük mára már nem veszélyes, hiszen evolúciós fejlődésük során - ellenség híján - csalánsejtjeik is elgyengültek, minek köszönhetően az idelátogatók előszeretettel úsznak és búvárkodnak közöttük.

Repedés a földfelszínen: Boiling-tó, Dominika

A Karib-tengeri Dominika - mely nem azonos a Dominikai Köztársasággal - területén található a világ második legnagyobb forrongó tava - az első Új-Zélandon látható -, a Boiling Lake, mely tulajdonképpen egy elárasztott fumarola, vagyis egy olyan, a földkérgen elhelyezkedő nyílás mentén jött létre, melyből gőz és gázok szivárognak a felszínre.

Ezeknek köszönhetően a hatvan méter átmérőjű és 59 méter mély szélein 82-91°C az állandó hőmérséklet, közepén pedig akkora, hogy a szürkés-kék, párafelhővel borított vize állandó forrásban van. A tóban található vízmennyiség folyamatosan változik, míg például 2006-ban csaknem kiszáradt, 2009-re ismét hatalmasra duzzadt. Az 1870-ben felfedezett hírneve lényeges mértékben hozzájárult az ország idegenforgalmának növekedéséhez, emellett a Morne Trois Pitons Nemzeti Park is neki köszönheti - többek között -, hogy felkerült a Világörökség helyszíneinek listájára.

Furcsa alakzatok és vulkánok vidéke: Mono-tó, USA

A kaliforniai Mono megyében, a Sierra Nevada-hegységrendszer keleti lejtőinél található az Észak-Amerika második legöregebb tavának tartott Mono-tó, mely azonban leginkább a vízből kimagasodó, különleges formációiról híres.

A szürreális látvány annak is köszönhető, hogy a vizének sótartalma körülbelül 10%, mely többszöröse a tengervizek sótartalmának. A környék továbbá a sajátos ökoszisztéma miatt is kedvelt úti cél - számtalan különleges madárfaj megtalálható itt -, emellett nem elhanyagolható az sem, hogy a tól nem messze mintegy 21 vulkáni kúp foglal helyet, és maga is otthont ad két vulkáni szigetnek.

Nem véletlen, hogy a természet e különös csodája számos művészt megihletett már, közöttük Mark Twaint, aki sötét és véres rejtélynek, valamint a világ legmagányosabb helyének nevezte a tavat.

Ezt is szeretjük