A 4 leggyönyörűbb épület egész Magyarországon: nincs közöttük a Parlament
Vidéken és Budapesten is bőven akad, amit érdemes megnézni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánk természeti kincsei mellett szebbnél szebb építészeti alkotásokkal is büszkélkedhet. Bármely szegletében jársz is az országnak, biztosan találkozol utazásod során egy-egy szemet gyönyörködtető épülettel.

Összeállításunkban olyan különleges építészeti remekműveket ismerhetsz meg, melyek, bár az ország legkülönbözőbb pontjain találhatóak, egytől egyig egyedülálló kulturális és esztétikai élménnyel ajándékoznak majd meg.

Egy igazi főúri világ: Grassalkovich-kastély, Gödöllő

Magyarország egyik legnagyobb kastélya az 1700-as évek elején, barokk stílusban épült, Mayerhoffer András tervezte gödöllői Grassalkovich-kastély.

Maga az épület is impozáns látványt nyújt nagy belmagasságával és díszes falaival, de a hozzá tartozó parkban is gyönyörködhetsz, hiszen a 18. században a francia barokk hatására egy hatalmas és csodaszép felső- és alsókertet alakítottak ki.

A Grassalkovich család férfiágának kihalása után az épületet királyi kastélyként használták, minek köszönhetően olyan híres uralkodók nyaraltak itt, mint Ferenc József, IV. Károly és Sissi.

Sajnos, ahogy múlt az idő, a kastély épülete egyre rosszabb állapotba került a nem rendeltetésének megfelelő használat miatt: Horthy Miklós is tulajdonosa volt, a II. világháború alatt pedig óvóhelyként használták.

Forrás: godollo.xutazas.hu, kiralyikastely.hu

Ma azonban gyönyörű, restaurált állapotában tekintheted meg múzeumként, az eredetihez hasonló berendezéssel, illetve olyan érdekességekkel, mint például Ferenc József gardróbja, amit még Carrie Bradshow is megirigyelhetne.

Barokk műremek a Balatonnál: Festetics-kastély, Keszthely

Az egyébként is gyönyörű Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemléke a szintén 18. századi barokk Festetics-kastély, melynek építése hosszú folyamat volt: egészen a 19. század végéig tartott, ekkor nyerte el végleges, különleges, U-alakú formáját. Gyönyörű, rendezett kertjében is kiadós sétát tehetsz - ha elfáradtál, pihenj meg a szökőkútnál, és gyönyörködj a vízsugarak változatos játékában.

Mivel a város, így a kastély sem szenvedett károkat a két világháborúban, az épületet régóta használják kulturális események és kongresszusi ülések színhelyeként, illetve most, a teljes felújítást követően jelentős zenei rendezvényekkel, kiállításokkal és vadászmúzeummal várja a látogatókat.

Forrás: meszi.hu/helikonkastely

Legérdekesebb része a Festeticsek által létrehozott, 52 ezer kötetes Helikon-könyvtár, melyben ritka enciklopédiák és nyomatok is megtalálhatók. Ha a kulturális kikapcsolódás mellett a finom borokat is szereted, különösen jó választás lehet Keszthely, hiszen 2005 óta a kastély ötszáz éves pincéjében látogatható a Balatoni Borok háza, ahol tárlatvezetéssel egybekötött borkóstolók várnak.

A művészetek Mekkája: Iparművészeti Múzeum, Budapest

Fővárosunk egyik legszebb szecessziós stílusú épülete a belvárosban található, Lechner Ödön által tervezett Iparművészeti Múzeum. 1896-ban avatták fel a millenniumi ünnepségek keretei között, megnyitóján Ferenc József is megjelent. Az épület hatalmas vitákat kavart keleties stílusa miatt, azonban mára megkérdőjelezhetetlen jelentősége a szecesszióra nézve egyedülálló volt a kupolát díszítő Zsolnay-tűzzománc cserepekkel és csipkét idéző formáival.

Gyűjteményei sok korszakot foglalnak magukba, és különösen gazdagok, köszönhetően a 20. század elejéről származó, arisztokrata műgyűjtők által adományozott magángyűjteménynek. Találhatsz itt porcelán-, szőnyeg-, bútor-, viselet-, könyv- és grafikai gyűjteményeket időrend szerint, de a múzeum leghíresebb része vitathatatlanul az Esterházy-gyűjtemény.

Forrás: hu.wikipedia.org, Uzo19

Időszaki kiállítások is várják az idelátogatókat: ha érdekel a kortárs iparművészet, élmény lehet számodra ez a különleges épület, hiszen gyakran nyílnak külföldi és magyar alkotók műveit felvonultató tárlatok. A múzeumban minden évben megtekinthetők a MOME végzős tehetségeinek munkái, valamint a Formatervezési-díjra pályáztatott remekműveket is itt állítják ki.

Az Alföld gyöngyszeme: Kalocsai Főszékesegyház

A Kalocsai Főszékesegyház Magyarország egyik legrégebbi székesegyháza, melynek első építményére csak alaprajzokból következtethetünk - ennek építése 1050 köré tehető. A mai impozáns méretű barokk templom építése az 1700-as évek első negyedében kezdődött, de mai formáját a 20. század fordulóján történt restauráció után nyerte el - a felújítások ma is folyamatosak.

A templom jellegzetes késő barokk túldíszítettségével és a belső terében található aprólékos és gyönyörű stukkóival, freskóival elkápráztatja a látogatókat. Legnagyobb kuriózuma a kórusrészen található hatalmas méretű, 3560 sípot számláló orgona, melyen hetente többször is bemutatót tart Leányfalusi Vilmos, az érseki város karnagya.

Forrás: hu.wikipedia.org, Civertan

Miután megcsodáltad a templomot, érdemes megnézned a barokk főtér közelében található további látványosságokat is - az Érseki Könyvtárat és Kincstárat -, ha pedig kiszellőztetnéd a fejed, tégy egy sétát a székesegyház mögötti gyönyörű, zegzugos parkban, az Érsekkertben.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük