A világ 23 megdöbbentő, földöntúli tája
Vannak tájak, melyek igencsak távol állnak a megszokottól.

Dia

Uyuni, BolíviaNégyezer négyzetkilométeres területével és több milliárd tonnában mérhető sójával az Andok hegyvonulatai között található Uyuni a világ legnagyobb sómezője. A terület, ha épp nem borítja víz, egy hatalmas tükörhöz hasonlít, melyet lagúnák, flamingótelepek és termálvizes medencék tarkítanak.

Uyuni, Bolívia

Négyezer négyzetkilométeres területével és több milliárd tonnában mérhető sójával az Andok hegyvonulatai között található Uyuni a világ legnagyobb sómezője. A terület, ha épp nem borítja víz, egy hatalmas tükörhöz hasonlít, melyet lagúnák, flamingótelepek és termálvizes medencék tarkítanak.

Dia

Inle-tó, MyanmarVannak tájak, melyek gyönyörűnek születnek, és vannak, melyeket az emberi kéz tesz földöntúlivá. Utóbbiak közé tartozik a környező hegyek vizét összegyűjtő, úszó kertekkel, házakkal tarkított, buddhista szentélyekkel szegélyezett, kristálykék Inle-tó is.

Inle-tó, Myanmar

Vannak tájak, melyek gyönyörűnek születnek, és vannak, melyeket az emberi kéz tesz földöntúlivá. Utóbbiak közé tartozik a környező hegyek vizét összegyűjtő, úszó kertekkel, házakkal tarkított, buddhista szentélyekkel szegélyezett, kristálykék Inle-tó is.

Dia

 	Chott El-Jarid, Tunézia  	Chott El-Jarid a világ egyik legnagyobb sós vizű tava, egyben termáltava, melynek vize semmilyen módon nem táplálkozik a tengerből. Ha túl száraz a nyár, a tó kiszárad, egy kétezer négyzetméteres sós gödröt hagyva maga után, mely mellett az idelátogató a délibáb-jelenségek egyik legkülönlegesebb formájával találkozhat.

Chott El-Jarid, Tunézia

Chott El-Jarid a világ egyik legnagyobb sós vizű tava, egyben termáltava, melynek vize semmilyen módon nem táplálkozik a tengerből. Ha túl száraz a nyár, a tó kiszárad, egy kétezer négyzetméteres sós gödröt hagyva maga után, mely mellett az idelátogató a délibáb-jelenségek egyik legkülönlegesebb formájával találkozhat.

Dia

Tsingy de Bemaraha, MadagaszkárAmi a különleges madagaszkári, szürke mészkőformációt a többi hasonló, tűhegyes sziklákkal tarkított hegyvidéktől megkülönbözteti, az egyrészt az, hogy alakja messziről tökéletes mása egy hatalmas hajkefének, másrészt csipkézett és kilyuggatott belső része, melynek láttán az ideutazók könnyen a Holdon érezhetik magukat.

Tsingy de Bemaraha, Madagaszkár

Ami a különleges madagaszkári, szürke mészkőformációt a többi hasonló, tűhegyes sziklákkal tarkított hegyvidéktől megkülönbözteti, az egyrészt az, hogy alakja messziről tökéletes mása egy hatalmas hajkefének, másrészt csipkézett és kilyuggatott belső része, melynek láttán az ideutazók könnyen a Holdon érezhetik magukat.

Dia

Csontváz-part, NamíbiaVan egy sivatag Namíbiában, melyet az őslakosok szerint az istenek igen nagy haragjukban teremtettek, a hely ugyanis egyike a világ legszárazabb területeinek. Nevét a partra vetett bálnacsontvázakról kapta, valamint arról a több mint ezer hajóroncsról, mely egykor a köd és a hatalmas hullámok miatt feneklett itt meg.

Csontváz-part, Namíbia

Van egy sivatag Namíbiában, melyet az őslakosok szerint az istenek igen nagy haragjukban teremtettek, a hely ugyanis egyike a világ legszárazabb területeinek. Nevét a partra vetett bálnacsontvázakról kapta, valamint arról a több mint ezer hajóroncsról, mely egykor a köd és a hatalmas hullámok miatt feneklett itt meg.

Dia

Bryce-kanyon, Egyesült ÁllamokAz Utah állambeli Bryce-kanyon éjszakai égboltja és egyedülálló naplementéje mellett 37 mérföldön átívelő, fenséges, ugyanakkor kecses, csipkézett sziklaformációkkal tarkított látképéről híres. A sajátos természeti képződmény a szél és a víz évmilliós munkájának köszönhető.

Bryce-kanyon, Egyesült Államok

Az Utah állambeli Bryce-kanyon éjszakai égboltja és egyedülálló naplementéje mellett 37 mérföldön átívelő, fenséges, ugyanakkor kecses, csipkézett sziklaformációkkal tarkított látképéről híres. A sajátos természeti képződmény a szél és a víz évmilliós munkájának köszönhető.

Dia

Tepui-hegység, VenezuelaA dzsungelből kiemelkedő, messziről hatalmas kőtábláknak tűnő hegyek megközelítése sajátos formájuknak köszönhetően igen nehéz, ám messziről is érdemes megcsodálni őket. Nem véletlen, hogy Sir Arthur Conan Doyle-t - Elveszett világ - is megihlették.

Tepui-hegység, Venezuela

A dzsungelből kiemelkedő, messziről hatalmas kőtábláknak tűnő hegyek megközelítése sajátos formájuknak köszönhetően igen nehéz, ám messziről is érdemes megcsodálni őket. Nem véletlen, hogy Sir Arthur Conan Doyle-t - Elveszett világ - is megihlették.

Dia

Pinnacle-sivatag, AusztráliaA természet klasszikus Zen-kertjének nevezett vidék végtelen homokmezőin míg a szem ellát, vöröses tornyok sorakoznak egymás mellett, anélkül, hogy létüket és létrejöttüket bármilyen, a közelben fellelhető hegy vagy sziklaformáció indokolná. A legmagasabb torony csaknem 12 láb magas.

Pinnacle-sivatag, Ausztrália

A természet klasszikus Zen-kertjének nevezett vidék végtelen homokmezőin míg a szem ellát, vöröses tornyok sorakoznak egymás mellett, anélkül, hogy létüket és létrejöttüket bármilyen, a közelben fellelhető hegy vagy sziklaformáció indokolná. A legmagasabb torony csaknem 12 láb magas.

Dia

A Li-folyó völgye, KínaA kínai művészek előszeretettel ábrázolják a Li-folyót e szakaszon végigkísérő, vízesésekkel büszkélkedő, hatalmas, cukorsüvegszerű karszttornyokat. A Kína, egyúttal pedig a világ egyik legkülönlegesebb és legsejtelmesebb tájaként emlegetett völgyet érdemes hajóval bejárni.

A Li-folyó völgye, Kína

A kínai művészek előszeretettel ábrázolják a Li-folyót e szakaszon végigkísérő, vízesésekkel büszkélkedő, hatalmas, cukorsüvegszerű karszttornyokat. A Kína, egyúttal pedig a világ egyik legkülönlegesebb és legsejtelmesebb tájaként emlegetett völgyet érdemes hajóval bejárni.

Dia

El Tatio, ChileA nyugati félteke második legnagyobb gejzírmezőjét az különbözteti meg riválisától, a Yellowstone-tól, hogy nyolcvan foknál is forróbb gejzíreknek ad otthont, melyek együttes és sorozatos kitörése olyan benyomást kelt, mintha maga a föld akarna kigyulladni. Mindemellett ez a világ legmagasabban fekvő gejzírmezője is.

El Tatio, Chile

A nyugati félteke második legnagyobb gejzírmezőjét az különbözteti meg riválisától, a Yellowstone-tól, hogy nyolcvan foknál is forróbb gejzíreknek ad otthont, melyek együttes és sorozatos kitörése olyan benyomást kelt, mintha maga a föld akarna kigyulladni. Mindemellett ez a világ legmagasabban fekvő gejzírmezője is.

Dia

Nyugati-Felföld, Skócia A misztikus tavakkal és zöld fűvel gazdagon borított táj nemcsak a skót mondák és legendák miatt tartozik a világ legföldöntúlibb tájai közé. A sokszor szeles, csendes fennsíkot gyakran borítják felhők, melyek közül az elő-előbukkanó nap teremt még inkább olyan érzetet, mintha egész más világban járna az idelátogató.

Nyugati-Felföld, Skócia

A misztikus tavakkal és zöld fűvel gazdagon borított táj nemcsak a skót mondák és legendák miatt tartozik a világ legföldöntúlibb tájai közé. A sokszor szeles, csendes fennsíkot gyakran borítják felhők, melyek közül az elő-előbukkanó nap teremt még inkább olyan érzetet, mintha egész más világban járna az idelátogató.

Dia

Bungle Bungles, AusztráliaA Bungle Bungles egy hatalmas, masszív kiemelkedés a nyugat-ausztráliai sivatagban, vörös, fodrozódó sziklák végtelennek tűnő sorával, melyek többek között vörös-fekete tigriscsíkjaikkal keltenek különös benyomást az utazóban. A Világörökség részét képező vidék gazdag szurdokokban, barlangokban, oázisokban, valamint őslakosoktól származó sziklarajzokban.

Bungle Bungles, Ausztrália

A Bungle Bungles egy hatalmas, masszív kiemelkedés a nyugat-ausztráliai sivatagban, vörös, fodrozódó sziklák végtelennek tűnő sorával, melyek többek között vörös-fekete tigriscsíkjaikkal keltenek különös benyomást az utazóban. A Világörökség részét képező vidék gazdag szurdokokban, barlangokban, oázisokban, valamint őslakosoktól származó sziklarajzokban.

Dia

Baobob-sétány, MadagaszkárA majomkenyérfának is nevezett baobab fa Afrika és Ausztrália mellett egyedül Madagaszkáron található meg. A száz láb magasra nyúló, mókás, sokak által ufószerűnek tartott, kétezer évig is elélő fák utóbbi helyen a világ egyik legkülönlegesebb, tökéletes szimmetriájú természetes sétányát alkották meg.

Baobob-sétány, Madagaszkár

A majomkenyérfának is nevezett baobab fa Afrika és Ausztrália mellett egyedül Madagaszkáron található meg. A száz láb magasra nyúló, mókás, sokak által ufószerűnek tartott, kétezer évig is elélő fák utóbbi helyen a világ egyik legkülönlegesebb, tökéletes szimmetriájú természetes sétányát alkották meg.

Dia

 	Petra, Jordánia  	Petra sziklái olyan benyomást keltenek az utazóban, mintha a táj égne, azonban anélkül, hogy valóban elégne. A vörös falak a híres kőbe vájt, 2500 éves város mellett olyan gyönyörűségeket is tartogatnak, mint a hatszáz láb magas szűk szurdok, valamint a különleges, csepegő vagy épp szétrepedő hatást keltő sziklaformációk.  	Kapcsolódó cikk: 	Káprázatos fotókon a vörösen izzó város »

Petra, Jordánia

Petra sziklái olyan benyomást keltenek az utazóban, mintha a táj égne, azonban anélkül, hogy valóban elégne. A vörös falak a híres kőbe vájt, 2500 éves város mellett olyan gyönyörűségeket is tartogatnak, mint a hatszáz láb magas szűk szurdok, valamint a különleges, csepegő vagy épp szétrepedő hatást keltő sziklaformációk.

Kapcsolódó cikk:
Káprázatos fotókon a vörösen izzó város »

Dia

 	Ördögtorony, Egyesült Államok  	Az amerikai csoda nemcsak arról híres, hogy elsőként avatták az ország nemzeti emlékművévé, de Spielberg Harmadik típusú találkozások című filmjéből is ismerős lehet. A különleges természeti képződmény a geológusok szerint egy ősi vulkán magja, melyet a torony alja körül kanyargó Belle Fourche-folyó alakított az idők során.  	Kapcsolódó cikk: 	Az UFO-k leszállóhelye volt »

Ördögtorony, Egyesült Államok

Az amerikai csoda nemcsak arról híres, hogy elsőként avatták az ország nemzeti emlékművévé, de Spielberg Harmadik típusú találkozások című filmjéből is ismerős lehet. A különleges természeti képződmény a geológusok szerint egy ősi vulkán magja, melyet a torony alja körül kanyargó Belle Fourche-folyó alakított az idők során.

Kapcsolódó cikk:
Az UFO-k leszállóhelye volt »

Dia

Taupo, Új-ZélandTaupo Hold-béli tájai Mordor földjére kalauzolják az utazót, azonban annak fekete földjeinél a táj valójában jóval színesebb. A vízesésekben és gőzkitörésekben gazdag, igen aktív vulkanikus zóna türkiz folyókat és mentazöld tavakat egyaránt magában rejt.Kapcsolódó cikk:5 mesés nemzeti park »

Taupo, Új-Zéland

Taupo Hold-béli tájai Mordor földjére kalauzolják az utazót, azonban annak fekete földjeinél a táj valójában jóval színesebb. A vízesésekben és gőzkitörésekben gazdag, igen aktív vulkanikus zóna türkiz folyókat és mentazöld tavakat egyaránt magában rejt.

Kapcsolódó cikk:
5 mesés nemzeti park »

Dia

Olgas, AusztráliaAz ausztrál őslakosok szerint csak Sok Fejnek nevezett három tucat vörös szikladóm a népszerű kőóriás, az Ayers Rock közelében található, ám azzal ellentétben az utazó itt a formáció belsejébe, például a Szelek Völgyébe is eljuthat. A hely földöntúli látványához a napszakonként intenzíven változó színek is hozzájárulnak.

Olgas, Ausztrália

Az ausztrál őslakosok szerint csak Sok Fejnek nevezett három tucat vörös szikladóm a népszerű kőóriás, az Ayers Rock közelében található, ám azzal ellentétben az utazó itt a formáció belsejébe, például a Szelek Völgyébe is eljuthat. A hely földöntúli látványához a napszakonként intenzíven változó színek is hozzájárulnak.

Dia

Redwood Nemzeti Park, Egyesült ÁllamokA park óriás mamutfenyői, melyek négyzetkilométerek százai mentén szegélyezik a kaliforniai partvidéket, közel négyszáz láb magasak, és több mint kétezer évesek. A fák között található a világ leghatalmasabbja is a maga 112 méteres magasságával és 13,5 méter átmérőjével.Kapcsolódó cikk:A 4 legnépszerűbb úti cél »

Redwood Nemzeti Park, Egyesült Államok

A park óriás mamutfenyői, melyek négyzetkilométerek százai mentén szegélyezik a kaliforniai partvidéket, közel négyszáz láb magasak, és több mint kétezer évesek. A fák között található a világ leghatalmasabbja is a maga 112 méteres magasságával és 13,5 méter átmérőjével.

Kapcsolódó cikk:
A 4 legnépszerűbb úti cél »

Dia

Kappadókia, TörökországLátogasd meg a Törökország középső részén fekvő tájat, és hinni fogsz a tündérekben. Kappadókia Hold-béli vidéke ad ugyanis otthont a híres tündérkéményeknek, melyek számtalan, változatos bazalttornyát vulkáni hamu alakította. A sziklákba ősi civilizációk vájtak lakóhelyeket.

Kappadókia, Törökország

Látogasd meg a Törökország középső részén fekvő tájat, és hinni fogsz a tündérekben. Kappadókia Hold-béli vidéke ad ugyanis otthont a híres tündérkéményeknek, melyek számtalan, változatos bazalttornyát vulkáni hamu alakította. A sziklákba ősi civilizációk vájtak lakóhelyeket.

Dia

Perito Moreno, ArgentínaA chilei határ mellett elterülő, illetve az UNESCO Világörökségnek mintegy harminc éve részét képező hatalmas gleccser félelmetes, a természet erejét kinyilvánító látványa mellett folyamatos, ciklikus mozgásáról híres, melynek köszönhetően folyamatosan lélegzetelállító jégformációkat hoz létre.

Perito Moreno, Argentína

A chilei határ mellett elterülő, illetve az UNESCO Világörökségnek mintegy harminc éve részét képező hatalmas gleccser félelmetes, a természet erejét kinyilvánító látványa mellett folyamatos, ciklikus mozgásáról híres, melynek köszönhetően folyamatosan lélegzetelállító jégformációkat hoz létre.

Dia

Csokoládé-dombok, Fülöp-szigetekA több mint 1200 szinte azonos domb láttán sokan úgy vélik, nem is emberkéz hozta létre e sajátos vidéket. A kúp formájú dombok nevüket annak köszönhetik, hogy a száraz évszak az őket borító dús, zöldellő füvet csokoládébarnává változtatja.

Csokoládé-dombok, Fülöp-szigetek

A több mint 1200 szinte azonos domb láttán sokan úgy vélik, nem is emberkéz hozta létre e sajátos vidéket. A kúp formájú dombok nevüket annak köszönhetik, hogy a száraz évszak az őket borító dús, zöldellő füvet csokoládébarnává változtatja.

Dia

Flaming Cliffs, MongóliaA Góbi-sivatag ezen forró és terméketlen vidékét, valamint a különleges formájú, narancssárga sziklák mentén elterülő tájat dinoszaurusz-völgynek is szokás nevezni. 1920-ban számos, az őshüllőktől származó tojást találtak meg itt, emellett nem mindennapi látványa miatt sem nehéz ezt a fajta élővilágot ide elképzelni.

Flaming Cliffs, Mongólia

A Góbi-sivatag ezen forró és terméketlen vidékét, valamint a különleges formájú, narancssárga sziklák mentén elterülő tájat dinoszaurusz-völgynek is szokás nevezni. 1920-ban számos, az őshüllőktől származó tojást találtak meg itt, emellett nem mindennapi látványa miatt sem nehéz ezt a fajta élővilágot ide elképzelni.

Dia

Jokulsarlon, IzlandAz Európa legnagyobb gleccsere és a tenger között elhelyezkedő lagúna olyan különös formációknak ad otthont, melyek úgy tűnnek a szemlélő számára, mintha maguk a hullámok dermedtek volna jéggé, majd csiszolódtak volna simává és csillogóvá az évek múlásával. A gleccser leszakadó részei miatt az új jéghegyek létrejötte is folyamatosan zajlik.

Jokulsarlon, Izland

Az Európa legnagyobb gleccsere és a tenger között elhelyezkedő lagúna olyan különös formációknak ad otthont, melyek úgy tűnnek a szemlélő számára, mintha maguk a hullámok dermedtek volna jéggé, majd csiszolódtak volna simává és csillogóvá az évek múlásával. A gleccser leszakadó részei miatt az új jéghegyek létrejötte is folyamatosan zajlik.
Ezt is szeretjük
Szerző: Árbócz Lilla
Fotó: