4 dolog, amit ne engedj az ellenőrnek!
Nincs joga hozzá
Bárkivel előfordulhat, hogy egy nehéz természetű ellenőrrel találkozik. Ne hagyd magad!

buszon
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jó idő beköszöntével egyre több alkalom nyílik a hosszabb-rövidebb idejű kirándulásokra, a belföldi tájak szépsége, a jókedv és a társaság ellenére azonban akadhatnak kellemetlenségek, melyek képesek az egész programot elrontani.

Ilyen lehet például egy kellemetlenkedő ellenőr, aki okkal vagy ok nélkül kötekedni kezd, és szerepkörével jogtalanul visszaél. Ha a következő négy dolgot tapasztalod az ellenőr részéről, nyugodtan mondj neki nemet, ugyanis nem tartoznak a jogköréhez.

Nem igazoltathat

Ha esetlegesen összetűzésbe kerülnél egy ellenőrrel, aki úgy próbálja saját tekintélyét emelni, hogy személyi igazolványodat, lakcímkártyádat vagy bármilyen más személyes iratodat követeli, ne add be a derekad! Az ellenőr ugyanis nem rendőr, így hát semmi joga igazoltatni, illetve a papírjaidat követelni.

Egyetlen kivétel, ha olyan iratot kér, mely kedvezményes jegy-, illetve bérlethasználatra jogosít fel. Ha tehát például diákjeggyel utazol, az olcsóbb utazás igénybevételéhez szükséges diákigazolványodat elkérheti, hogy ellenőrizze a rajta lévő, érvényességet igazoló matricát.

Nem kutathatja át a csomagodat

Sem a kézipoggyászodhoz, sem az utazótáskád tartalmához semmi joga az ellenőrnek hozzányúlni. Ha ezt megkíséreli, bátran mondj neki nemet!

Még abban az esetben sem nyúlhat bele a táskádba, ha az igazoltatáshoz - melyhez amúgy sincs joga - akarja előkeresni a személyes irataidat. Ha mindenáron rögzíteni akarja az adataidat, és nem hiszi el, hogy valóban otthon felejtetted a papírjaidat, akkor mentőöved az útitársad lehet, aki jótállást vállalhat saját adatainak bediktálásával, hogy a név és az adatok, melyeket mondasz, valósak.

Nem motozhat meg

Mint már említettük, az ellenőr nem minősül a rendőrrel azonos jogkörű személynek, ezért semmilyen körülmények között nincs joga olyan viselkedést tanúsítani, mint amit előbbi megtehet. Így nem csupán igazoltatni, de megmotozni sincs joga. Ha egy ujjal is hozzád ér, azzal máris olyan jogsértést követ el, ami miatt bátran a hatósághoz fordulhatsz. Sem a zsebeidben kutatni, sem a feltételezetten a ruháid alatt rejtegetett tárgyakat nincs joga ilyen módon keresgélni.

Nem alkalmazhat erőszakot

Nem egyszer előfordul, hogy az ellenőrrel komoly vita alakul ki. Mivel az ellenőr is csak ember, belőle is előjöhet az agresszivitás, amit, ha nem tud megfelelően kontrollálni, nagy hibát követhet el. Amennyiben ugyanis meglök, lefog, akadályoz a mozgásban, vagy mondjuk nem enged leszállni, azzal sérti a jogaidat, és túllépi a saját hatáskörét. Ha ilyesmit tapasztalsz, a helyzet súlyához mérten jelentsd az illetékes hatóságnál!

Furcsa szabályok buszon és vonaton

Ahogy jogaid, kötelességeid is vannak, melyeket vegyél komolyan, ha nem akarod, hogy megbírságoljanak.

Amit megtehet

Az ellenőrök ugyanakkor fel vannak ruházva bizonyos jogokkal, melyeket utasként nem tagadhatsz meg. Felszólíthat például, hogy ne hallgass hangosan zenét, ne zavard utastársaidat, vedd figyelembe a többi utas, a sofőr és az ellenőr kívánságát, ha mondjuk az ablak le- vagy felhúzásáról van szó, de rád szólhat azért is, ha kihajolsz az ablakon, rágyújtasz, vagy esetleg olyan ruházatban akarsz felszállni a járműre, mely beszennyezi azt - például fesztiválról hazafelé tartván nyakig sáros vagy.

Ha szeretnél még a témában tájékozódni, akkor a www.volan.hu, illetve a www.mavstart.hu oldalakon az utazási feltételek, illetve utazásra való felkészülés rovatokban megteheted.

Ezt is szeretjük