Elképesztő képeken az elsüllyedt erdő
Világraszóló természeti csoda
Kísérteties és gyönyörű - a Kaindy-tó elsüllyedt erdeje páratlan látnivaló.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nagyobb áradások levonulása során gyakran látni víz alá került erdőterületeket, melyek látványa épp olyan furcsa és szívbemarkoló érzéseket kelt, mint a hosszú évtizedek vagy épp évszázadok óta a víz fogságába zárt erdőké. Bár utóbbiak története sem túl vidám - az erdélyi Gyilkos-tó kialakulása során is sokan vesztek oda -, mára titokzatos és borzongató hangulatú turistalátványossá váltak. Közéjük tartozik a kazahsztáni Kaindy-tó is, mely egy véletlennek köszönhetően vált az egykori szovjet tagállam misztikus jelképévé.

Színpompás természeti szépség
Gyöngyszem a hegyekben
Kísérteties látvány
Az elárasztott erdő

Csoda a pusztulásból

A tengerszint felett 2000 méter magasságban és 400 méter hosszan húzódó Kazahsztán legpáratlanabb természeti látnivalója, egyúttal az ország egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpontja. Annak oka, hogy a különleges hely még nem tett szert világhírnévre, részben az, hogy viszonylag fiatal képződményről van szó, melynek kialakulása a múlt század elejére tehető, mikor is 1911-ben 7,7-es erősségű földrengés - a Kebin-földrengés - rázta meg az országot.

A tragédia ekkor 450 emberi életet követelt. A földcsuszamlás következtében a Saty település mészkőhegységeiből lezúduló kőrengeteg utat nyitott a beáramló víztömegnek, mely teljes mértékben elárasztotta az ottani fenyveseket.

Mára csak az elmerült fák csúcsai látszanak ki a 30 méter mélységű vízből, elsüllyedt hajók árbocaira emlékeztetve az ideérkező utazókat.

A felszín alatt és felett is varázslatos

A Kaindy-tó nem csupán elképesztő, egyben hátborzongató látványa miatt különleges. Egyedisége mindemellett abban rejlik, hogy az elárasztott fenyőkön egyáltalán nem mutatkoznak meg - még száz év távlatából sem - az esetleges pusztulás jelei. Bár ágaik kissé megereszkedtek, továbbra is ugyanúgy élnek, mint szárazföldi társaik. Részben ezért a búvárkodás szerelmesei körében is népszerű úti cél a titokzatos hely, mely csupán néhány száz kilométerre található Almati városától.

Utazás a Kaindy-tóhoz

A távolságot autóval körülbelül hat óra alatt lehet megtenni. Az időjárási körülményeket is figyelembe véve késő tavasztól kora őszig bármikor érdemes felkeresni a tavat. A parton sétálva gyönyörű kilátás nyílik a Chilik-folyó völgyében fekvő Saty-szurdokra, valamint a Kaindy-szurdokra is.

Még több különös hely
Ha további ritka természeti csodákban szeretnél gyönyörködni, vagy olyan látnivalókat keresel, melyeket az útikönyvek ritkábban említenek, böngéssz Bizarr helyek linkgyűjteményünkben!

Az egykori földrengés az állat- és növényvilág természetes ökoszisztémájára semmiféle negatív hatást nem gyakorolt, a vadregényes táj részeként őzeket, szarvasokat, vaddisznókat és egyéb vadon élő állatokat épp úgy látni, mint ritka és védett növényeket.

A víz alatt is élnek
A búvárok kedvence

A víz hőmérséklete meglehetősen hűvös, ezért, illetve az abból kiálló fák veszélye miatt kizárólag profi, tapasztalt úszóknak ajánlott a csobbanás. A merülésnek és a víz alatti sétányok felfedezésének szintén nem szabad egyedül nekivágni.

Almatiból érdemes útnak indulni

Almati, ahonnan könnyen megközelíthető a , Kazahsztán korábbi fővárosa, egyben máig legnagyobb városa, mely kihagyhatatlan úti célja a környéknek. A város igen gazdag kulturális látnivalókban, modern építészeti csodákban és múzeumokban, emellett fekvése is páratlan: a rekreációs úti célként is igen népszerű Kok Tobe-hegy bércei adnak festői hátteret Almatinak.

Képek: en.wikipedia.org, Jsx; www.almata.kz; aboutkazakhstan.com/blog.

Ezt is szeretjük