Ebben a takaros házikóban élt Albrecht Dürer: a művészóriás egykori otthonában ma múzeum működik

A pályája csúcsán álló Dürer impozáns házat vásárolhatott magának és a feleségének Nürnberg városában.

dürer háza cov
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kicsit több mint 550 éve, 1471-ben született a német reneszánsz legkiválóbb mestere, a művészetek történetének egyik legmeghatározóbb alakja, a feltételezések szerint magyar gyökerekkel rendelkező polihisztor, festőművész, grafikus, könyvkiadó Albrecht Dürer. 

A neve már csak azért is ismerős lehet sokaknak, mert Budapesten, a Városliget mellett, halálának 400. évfordulóján utat is elneveztek róla, ez az Ajtósi Dürer sor. Az alkotó egykori, bájos nürnbergi otthona ma az élete és művészete bemutatásának szentelt múzeum, amit évről évre számos turista keres fel, hogy lerója tiszteletét a mester előtt. 

A kor egyik legkiválóbb művésze

Albrecht Dürer 1471. május 21-én látta meg a napvilágot Nürnbergben az Ajtósról származó idősebb Abrecht Dürer, a sikeres aranyműves, valamint Barbara Holper gyermekeként. Dürer az édesapjától tanulta meg az aranyművesség és a rajzolás alapjait, aki azt szerette volna, ha a fia az atyai mesterséget viszi tovább, ám ő festőinasnak állt. Vándorévei alatt több különböző területen dolgozó művésztől, mesterembertől tanult, meglehetős jártasságra tett szert például a fametszésben.

Miután visszatért szülővárosába, feleségül vette Agnes Freyt, egy prominens rézmunkás lányát. A frigyről a megállapodás még a férfi távollétében köttetett, Dürer valószínűleg a menyasszonyának festette a ma a párizsi Louvre-ban található, Önarckép iringóval című művét. Az iringó a házastársi hűség szimbólumának számított. A frigy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a férj leveleiből kiviláglik, hogy igencsak elmérgesedett a felek között a viszony, gyermekük sem született. Három hónappal a házasságkötés után Dürer már útnak is eredt Itáliába, közben Nürnbergben pestisjárvány tört ki. Amikor visszatért a városba, megnyitotta a saját műhelyét - ehhez házasnak kellett lennie. Újabb itáliai út következett, majd hosszabb ideig maradt német területen. 1509-ben egy jókora, ma is álló házat vásárolt. 

Nürnberg óvárosában áll a ház

Az impozáns nürnbergi ház nemcsak azért érdekes, mert Albrecht Dürer otthona volt húsz éven át, ahol a műhelyét is berendezte, hanem azért is figyelemre méltó, mert ez az egyetlen fennmaradt 15. századi ház Észak-Európában, ami egy művész tulajdonát képezte. A takaros, a környék építészetének stílusjegyeit mutató ötemeletes ház Nürnberg óvárosában áll, közvetlenül a vár alatt. Alsó két emeletének homlokzata homokkővel fedett, felső emeletei favázasak.  

Az építményt 1501-ben vásárolta meg a német csillagász és kereskedő Bernhard Walther, aki változtatásokat is eszközölt rajta, például a tetőn kisebb ablakokat nyitott, hogy csillagvizsgálóként működhessen. Walther 1504-ben hunyt el, Dürer az ő örököseitől vette meg az ingatlant öt évre rá. A korban a ház több mint előkelő otthonnak számított, különösen, hogy nemrég esett át felújításon is. A művész ekkoriban pályája csúcsán állt, 1512-től I. Miksa német-római császár pártfogását is élvezhette. Feleségével, édesanyjával 1528-ban bekövetkező haláláig élt az épületben, ahol gyakran megfordultak az inasai és a tanítványai is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az özvegy Agnes 1539-es haláláig ott lakott a házban, az ezt követő évtizedekben bár cserélődtek a tulajdonosok, nem felejtődött el a leghíresebb lakó személye. 1871-ben múzeumot nyitottak benne, ami az egyik legkorábbi, egyetlen művésznek szánt műemlékké tette. 1945. január 2-án az óváros bombázása Dürer házát sem kerülte el, a közelben landoló bombák robbanása leszakította a tetőt, de az alapok szerencsére szilárdak maradtak. A károkat már 1949-ben helyreállították, de csak 1971-ben nyitott újra múzeumként, a festőművész születésének 500. évfordulóján. A következő - angol nyelvű - videóval a néző bepillanthat az intézmény belsejébe.

A házat korhű bútorokkal rendezték be, rekonstruálták Dürer műtermét is. A látogatók megismerkedhetnek a különböző nyomdai eljárásokkal, valamint az alkotó grafikáiból álló válogatással, valamint festményeinek másolataival is. Nagy sikere van a tárlatvezetésnek, amit egy Dürer feleségét játszó színésznő tart.

500 éve lakják a középkori hidat

A Gera-folyó partján fekvő város egyik legnépszerűbb és legidősebb látványossága a Krämerbrücke, ami az egyetlen lakott híd az Alpoktól északra, egyben a legrégebb óta lakott híd Európában. Eltekintve a legektől: már csak azért is érdemes megismerkedni vele, mert színes házaival, boltocskáival, macskaköves utcájával olyan bájos, mintha egy kosztümös film díszlete lenne. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük