Itt őrzik a napkeleti bölcsek földi maradványait: a kölni dóm csodálatos kincsei
A kölni dóm Németország fontos látványossága és Európa egyik leglátogatottabb temploma - ez többek között a benne őrzött ereklyéknek köszönhető.

kölni dóm
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Rajna bal partján magasodó kölni dóm sok tekintetben a legek temploma. Méreteit, népszerűségét és fontosságát tekintve mindenképpen.

A rengeteg látogatót az épület szépségein túl a benne őrzött ereklyék vonzzák talán a leginkább, amelyek így karácsony tájékán különösen kitüntetett figyelemre tarthatnak számot. A templom belsejében, díszes ereklyetartóban a napkeleti bölcsek földi maradványait vigyázzák.

A napkeleti bölcsek ereklyetartóját rejti a dóm

A bibliai napkeleti bölcsek vagy háromkirályok személyét rengeteg találgatás övezi. A hagyomány szerint a betlehemi csillagot követve érkeztek Jeruzsálembe, hogy tiszteletüket tegyék az újszülött Jézus előtt. Ereklyéiket már a 12. század második felétől a kölni dómban őrzik, megérkezésük fontos szerepet játszott abban, hogy a régi katedrális helyére új templomot építettek a városban. 1248-ban indultak meg a rendkívül költséges munkálatok, amelyek nagyon lassan haladtak. A katedrális évszázadokig állt befejezetlenül, mígnem a 19. században, amikor felélénkült az érdeklődés a középkor művészete iránt, ismét hozzáláttak. 1880-ban került sor az újabb felszentelésre. Az európai gótikus építészet mesterműveként 1996-ban a világörökség részének nyilvánították.

(Borító- és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük