Gyönyörű Duna menti szabadstrandok: mutatjuk, hol lehet fürdeni a Dunában
A dunai fürdőzés még mindig nagy misztikumnak számít. Sokan nincsenek azzal tisztában, hol szabad, hol nem, hol ingyenes, hol kérnek belépőt.

duna-parti szabadstrandok, ingyenes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nemrégiben startolt strandfejlesztési programnak hála a Duna-parti strandokat is elkezdték felújítani. 

Mindenki nagy örömére rengeteg eddig meglévő, de már leharcolt állapotban levő szabadstrand vált újra élvezhetővé. Sőt, már újabb partszakaszok kiépítését is tervezik.

Fürdés a Dunában

Sokan azt hiszik, hogy a Dunába mindenki maximum csak besettenkedhet egy gyors pancsolásra, esetleg féllegális helyek működnek, de ez nem így van.

rendőrségi tájékoztatás szerint tilos fürödni többek között hajók útvonalában, kikötők közelében, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között és természetesen ahol a tiltó tábla jelzi. A helyszíni bírság akár 50 ezer forint is lehet - viszont a kijelölt helyeken bárki megmártózhat a Duna hűs vízében. És ha még ingyenes is, az a mai világban már szinte csodával ér fel!

Nagymarosi szabadstrand.
Nagymarosi szabadstrand.
Fotó: TiborAcs / indafotó

Duna menti szabadstrandok

Esztergomi szabadstrand

A helyiek nagy örömére a napokban nyílik a Kis-Duna sétányon elterülő felújított szabadstrand. Eddig csak az időjárási viszontagságok miatt nem tudták már július 1-jén kinyitni a kiépített partszakaszú vízparti pancsolót. Esztergomban található a méltán híres Palatinusz-tó is, így eddig sem lehetett panasz a kánikula idején. Mégis, érdemes kipróbálni a Magyarország és Szlovákia határán fekvő szabadstrandot. Parti büfé, gyönyörű kilátás - kell ennél több?

Verőcei szabadstrand

A Milleniumi Harangtornyok közelében található kavicsos szabadstrand tökéletes kikapcsolódási lehetőséget nyújt a gyermekes családoknak, mivel fokozatosan mélyülő itt a Duna vize. Többfajta büfé mellett még röplabdapálya is található, az aktív pihenést kedvelők is jól szórakozhatnak. Egyetlen hiányossága, hogy árnyékos területeknek híján van, így érdemes napernyőt vagy napozósátrat hozni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Pilismaróti-öböl strandja

Régen a Duna Ezüspartjának is nevezték ezt a mesterségesen kialakított öblöt. Jelenleg már kiépített kavicsos strand várja az odalátogatókat, és nemcsak úszni, hanem horgászni, táborozni és akár evezni is lehet. Emellett még a közelében található a hihetetlen látványt nyújtó hajótemető is, melyet igen sokan szoktak felkeresni.

Ráckevei Kis-Duna, Vadkacsa szabadstrand

Megtalálható minden, amit a strandolni vágyók kívánnak. A fűvel borított vízpart pihentető élményt nyújt családosok számára is, hiszen a területen lévő játszótér a kicsik szórakoztatására épült. A nagyobbakat röplabdapálya és kajakozási lehetőség várja. Ha valaki szeret kirándulni, megtekintheti a közelben fekvő temetőben a legendás János vitéz, valódi nevén Horváth Nepumuki János sírját is.

Szigetszentmártoni szabadstrand

Minden évben május elsejével nyílik az ingyenes szabadstrand, ahol szombatonként zenés-táncos mulatsággal várják a látogatókat. Füves és kavicsos részek váltják egymást a talajon, így az érzékeny talpúaknak sem kell feltétlenül úszócipőt magukkal hozniuk. A megfáradt utazóknak pedig sátorozási lehetőséget is kínálnak egészen szeptember 30-ig, amikor bezárja kapuit a Duna-parti strand.

Dunabogdányi szabadstrand.
Dunabogdányi szabadstrand.
Fotó: axel bernstorff / Getty Images Hungary

Dunabogdányi szabadstrand

A dunabogdányi szabadstrandon nem kell élet-halál harcot vívni az árnyékos helyekért, mert bőven lehet találni. Homokos partja miatt elegendő egy törölközőt és persze naptejet vinni. Futballpályának és röplabdapályának is helyet ad, a gyerekek pedig jókat szórakozhatnak a nekik kialakított játszótéren.

Nagymarosi szabadstrand

Gyorsan mélyülő kavicsos strand, úgyhogy leginkább azoknak ajánlott, akik biztosan tudnak úszni. Nem található túl sok árnyékos terület, viszont játszótérrel, három büfével, öltözővel, zuhanyzóval rendelkezik, illetve a mellékhelységeket a Víg Matróz étteremben és a Halasban lehet igénybe venni. Mivel a Dunakanyarban található, ezért rendkívül impozáns kilátásra számíthatunk a visegrádi várra.

Zebegényi szabadstrand

Ingyen napozóágy, kiváló tisztaságú víz, jó kilátás. Az odautazók kavicsos talajjal számoljanak, érdemes lehet valami keményebb matraccal érkezni. A Hétlyukú híd közelében található strandot jelenleg is renoválják, kulccsal zárható szekrényeket, új kerti bútorokat és térfigyelő kamerákat szerelnek be.

További szabadstrandok a Duna mentén

Korábbi cikkünkben megtekintheted a többi Duna-parti strand listáját - gyönyörűbbnél gyönyörűbb helyeket rejt Magyarország leghosszabb folyója!

Képek forrása: Getty Images Hungary, Indafotó

Ezt is szeretjük