A Duna-part kis gyöngyszeme, ahol még remek bor is készül: Bölcske, a mesefalu
A bölcskei gazdák páratlan ízvilágú nedűvel várják a látogatókat.

bolcske-kastely-tura
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Duna jobb partján, Pakstól mintegy 18 kilométerre, északkeleti irányba kell felkerekednie annak, aki szívesen felfedezné Bölcskét.

A Tolna megyei települést legkönnyebben a 6-os főútról, Dunaföldvár felől lehet megközelíteni, vagy akár vonatra is lehet szállni - a Pusztaszabolcs-Paks vasúti vonalon -, bár az állomás kicsit távolabb esik a falutól. Busszal Dunaföldvártól és Pakstól is könnyen elérhető.

Bölcske pincefaluja

Bölcske egyik legjelentősebb értéke a több mint ötszáz pincét felsorakoztató pincefalu, melyet takarosan gondozott szőlőültetvények öveznek. Termesztenek itt egyebek mellett Irsai Olivért, olaszrizlinget, kékfrankost, zweigeltet és cabernet-fajtákat is.

bolcske-pince

Kevesen tudják, de a falu a fiatal Tolnai borvidék települése, valamint a kölesdi központú, 15 települést egyesítő Tolnai Borút Egyesület tagja is. Nem is csoda hát, hogy a turizmus élénk, rendezvény pedig sok van - például a Bölcskei Falunap és a pünkösdi Bortúra -, melyek mindegyike a pincefalu köré szerveződik. A tulajdonosok ezen alkalmakkor pincepörkölttel és zamatos, helyi itallal várják a látogatókat.

A bölcskei kastély

A Szent András-kastély és -park Tolna megye északkeleti csücskében fekszik, szinte az ország közepén. Bölcske-Szentandráspusztán található, Budapesttől ötven percre, déli irányban.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kastélyok és az andalító séták kedvelői imádni fogják a parkerdővel, két tóval és patakkal, megannyi gyümölcsfával, platánokkal és szilekkel övezett Szent András-kastélyt és a kápolnát, nem is beszélve az újonnan épült vendégházakról és a kastély pezsgőpincészetéről. Érdekesség, hogy az épület régóta országos műemlékvédelem alatt áll, és, bár a kúria eredetileg a 19. században épült, már időszámításunk előtt 2500-ban is éltek emberek a területen.

Szabadidő Bölcskén

A sport elkötelezett hívei számára Bölcske a kerékpározás mennyországa lehet, a környék változatos természeti adottságai ugyanis lehetőségek színes választékával kecsegtetnek, köszönhetően a települést körülölelő dombvidéknek.

bölcske-táj

Bölcskétől egészen Batáig nyúlik a töltésen vezető aszfaltút, melyről egyrészt páratlan kilátás nyílik a közeli erdőkre, másrészt több helyütt is találni lejárókat a gátról a homokos, nyáron fürdőzésre, télen csendes gyönyörködésre alkalmas partszakaszokhoz. Ezek a területek egyébként tökéletesek a piknikezésre, a táborozásra vagy a hűvösebb időben akár csak egy átmeneti megpihenésre is a túra során.

A legszebb magyar pincefalvak

A borvidékek falvai közt gyakori volt, hogy a termelők pincéiket egymás közelében hozták létre, így a présházak szinte önálló, évszázados pincefalvakat alkotnak ma is. Mutatunk tíz, szebbnél szebb pincefalut, ahol gyorsan elszalad még egy hosszú hétvége is!

(Képek: Indafoto/h725bandi, OrszágAlbum.)

Ezt is szeretjük