Ijesztő csontvázra bukkantak Európa egyik legsűrűbben kísértett kastélyában: meglepő, honnan került elő
Itt a szkeptikusok lába is megremeg.

szellemek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kísértetjárta kastélyokból és félelmetes legendákból nincs hiány Európában: a középkorig visszanyúló történetek főszereplői legtöbbször a kastélyok uraságai és szolgálói közül kerültek ki.

A kísértethistóriák hívei a szóban forgó helyszíneken gyakran látni vélnek a falakon elsuhanó árnyakat, megmozduló függönyöket és tárgyakat, de nem ritka, hogy kopogásokról, vérfagyasztó sikolyokról vagy lépések neszeiről számolnak be. Vannak viszont olyan nyomok, amik még a szkeptikusokat sem hagyják nyugodni.

A Dragsholm-kastély titkai

A feljegyzések szerint már több száz szellem felbukkanását számon tartják Dánia egyik legfélelmetesebb épületében, a Dragsholm-kastélyban, ami a dán tengerpart mentén található Hørve városban található. A 12. századi, békésnek tűnő kastélyban ugyanakkor kézzelfogható nyomait is megtalálták a múltbeli véres eseményeknek.

dragsholm-epulet

A titokra 1930-ban derült fény, amikor megkezdték a kastély felújítását. Az építkezésen dolgozók ugyanis a munkálatok közben egy fehér ruhába öltöztetett nő csontvázára bukkantak, méghozzá a pincébe falazva. Az ijedtség után lassan összeállt a kép, és fény derült a kastély tragikus történetére.

Tragikus szerelem

A hátborzongató események főszereplője a kastély híres kísértete, akit sok helyen Celina Bovlesként, de a legtöbbször egyszerűen a Fehér ruhás nőként emlegetnek. A fiatal nemes hölgy egy közemberbe szeretett bele, érzelmei pedig viszonzásra leltek.  A titkos szerelemre akkor derült fény az udvar számára, amikor a lány teherbe esett. Akkoriban ez a kicsapongó és főként ranghoz méltatlan szerelem főbenjáró bűn volt az úri család szemében, az apa pedig nem tűrte el a szégyent: a lányt bezáratta a kastély egyik tömlöcébe.

csontvaz

A szemtanúk elmondásai alapján esténként gyakran feltűnik a Fehér ruhás nő, ahogy a kastélyban összetörve sétálgat, miközben reményvesztett, bánatos sóhajok közepette hiába keresi szeretőjét. A történet másik változatában a lány az alacsony származású, és a férfi apja nem akarja a rangon aluli házasságot.

Ők is a kastélyban kísértenek

Nem csak a fehér ruhás nő számít visszatérő vendégnek a Dragsholm-kastélyban. A látogatók egy boldog, szürke ruhás nőről is beszámoltak már, aki egykor cselédlányként dolgozott ott. A történet szerint a lány egy nap elviselhetetlen fogfájással érkezett a munkába, mire a gazda egy borogatást készített neki. A cseléd később meghalt, anélkül, hogy a gazda jóságát megköszönhette volna, ezért hálája rendre visszahozza őt a kastély falai közé.

A kastélyba állítólag egy szörnyű halált halt skóciai gróf is visszajár kísérteni. James Hepburn, Lord Bothwell, Stuart Mária harmadik, egyben utolsó férje volt, és aki részt vett az előző férj meggyilkolásában, majd állítólag erőszakot tett Márián, és így rákényszerítette a nőt a házasságra.  

A nemesség fellázadt ellenük, a királynőt elfogták, ő azonban még el tudott menekülni. Kalózként élt a Skandináv-félszigeten, amikor elfogták, és bezáratták Dragsholm várába. Egyes feljegyzések szerint élete utolsó 10 évét egy oszlophoz láncolva töltötte, és tébolyodottan halt meg. 

A kastély ma is látogatható, szálloda és étterem működik benne. Az online is foglalható szobák egyébként nem olcsók, a kínálatban kétszemélyes és luxus szoba is szerepel, az előbbi ára több mint 92 ezer forint egyetlen éjszakára.

Ezt is szeretjük