A gyönyörű Deseda-tó erdők, mezők ölelésében fekszik: fürödni is lehet az ország leghosszabb mesterséges tavában

A Deseda-tó festői környezete kicsiknek és nagyoknak egyaránt remek kikapcsolódást kínál.

deseda-tó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Somogy megyében, Kaposvártól északra található az ország leghosszabb mesterséges tava, a festői szépségű Deseda-tó, ami az aktív pihenés szerelmeseinek számos csábító programlehetőséget kínál.

Mivel erdők és mezők veszik körül, kellemes séták tehetők a környéken, körbetekerhető biciklivel, fürdésre is alkalmas, sőt az északi részénél félszigetként nyúlik a tóba egy arborétum. Minden túlzás nélkül kijelenthető tehát, hogy a természetkedvelők bőven találnak itt gyönyörködnivalót.

Az ország leghosszabb mesterséges tava

Az igen tekintélyes méretű, 8 kilométer hosszú Deseda 1974-ben keletkezett, a hasonló nevű, Kaposba torkolló patak földuzzasztásával. Eredetileg árvíztározóként hozták létre, de a horgászok körében már a kezdetektől nagy népszerűségnek örvendett. A víz mélysége változatos, míg délen akár a 3-3,5 métert is elérheti, egyes részein csak egyméteres. Kaposvár felől érkezve a toponári városrészen keresztül közelíthető meg. A 67. számú főút Somogyaszaló környékén áthalad a tó északi részén.

A horgászoknak ma is kedvelt úti célja, a partról és csónakokból is pecáznak. A vízben számos halfajta él, érdekesség, hogy 2017-ben itt rendezték meg a pontyfogó világbajnokságot. A kirándulni vágyók a 26 kilométer hosszú partszakaszon turistautakat, tanösvényeket is találhatnak, a legelszántabbak tókerülésre is vállalkozhatnak, gyalog, illetve biciklivel. A tó délkeleti részén lévő  Fekete István Látogatóközpontban kerékpár- és csónakkölcsönzésre, valamint a Deseda élővilágát bemutató tárlat megtekintésére is van mód. A túra, amely ártéri erdőket is érint, helyenként a parti nádas mentén halad, egy jelentős részén aszfaltozott az út. A Desedánál elmegy egyébként a Dél-dunántúli Pirostúra is. Pihenőhelyekben, a kicsiket és nagyobbakat megszólító játékokban, információs táblákban nincs hiány. Ha valaki felülről is szemügyre venné a környéket, az a 2014-ben a nyugati partra épített Deseda-kilátót mászhatja meg. A kilátóval ellentétes oldalon madármegfigyelőt hoztak létre.

A fürödni vágyók, a vízisportokat kedvelők a Toponárhoz közeli partszakaszt látogatják, és bár a víz a 2017-2020. évi adatok alapján kiváló minősítést kapott, többeket zavar az algásodás. A szabadstrand fejlesztése és a vízminőség további javítása, az üledék és az iszap kotrása, sőt egy homokos plázs kialakítása is a tervek között szerepel.

Lombkoronasétány és különleges arborétum

A tó északi részénél található a Kalanderdő, ami erdőt és arborétumot is magába foglal. A gyerekek számára a kalandjátékok teszik élvezetessé az élményt, a környék élővilága pedig tanösvények segítségével fedezhető fel. Az egyik legkedveltebb attrakció a lombkorona-tanösvény, ami a kaposfüredi oldalon található, az arborétumtól nem messze, 2017-ben adták át a közönségnek, 20 méter hosszú, 6 méter magas, és csúszda is kapcsolódik hozzá, a kicsik legnagyobb örömére.

A lombkorona-ösvény minden lurkó kedvence! 🌳

Közzétette: Deseda – 2019. augusztus 20., kedd

Az arborétum különlegessége, hogy a félszigeten terül el, a Deseda-forrás után induló, 107 méter hosszú, húszéves fahídon közelíthető meg, amit a tervek szerint 2021 őszén felújítanak, hogy még szebb és biztonságosabb legyen. A hídon keresztül vezet a piros jelzés. A félszigeten több útvonal között lehet választani, van közöttük akadálymentesített, úgynevezett gördülőösvény is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A helyszín minden évszakban más és más arcát mutatja. A 26 hektáros arborétum kialakítása 1978-ban kezdődött, korábban akácerdő volt itt. A terület ingyenesen látogatható, a sétálók többek között lombhullató fákat, rododendronokat csodálhatnak meg, és közben a tó látványában is gyönyörködhetnek.

8 kristálytiszta tó itthon

A következő üdülőhelyeket még nem fedezték fel annyian, mint a Balatont, így békés és csendes kikapcsolódásra lehet számítani - nem beszélve arról, milyen elképesztően szép helyeken fekszenek.

(Képek forrása: Indafotó/bugyihusztár.)

Ezt is szeretjük