Mitől annyira különleges nyáron Debrecen? 10 kevésbé ismert, gyönyörű látnivaló és program

Debrecen magával ragadó városába érdemes menni idén nyáron is.

debrecen nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Debrecenről sokaknak először a virágkarnevál és az impozáns református nagytemplomuk jut eszébe, pedig ezeken kívül még megannyi látnivalót és érdekes programokat kínálnak az odalátogatóknak.

A Tiszántúl legnagyobb városában, mely a Hortobágyi Nemzeti Park közvetlen szomszédságában terül el, az elmúlt években nagyszabású városfejlesztési projektek zajlottak, és szebbnél szebb látványosságok épültek ki.

Nagyerdei park

Debrecen belvárosától nem messze található Nagyerdei park Európa egyik legszebb városi parkerdeje, felújítását 2014-ben fejezték be. A parkban elterülő Békás-tó külseje is megújult, kacskaringós sétányokat terveztek a területére, de meghagyták a hangulatos pihenőhelyeket, amik nagy népszerűségnek örvendenek a piknikezni vágyók körében.

békás-tó

A gyerekek számára játszóteret alakítottak ki, és az ösvényeken különböző állatszobrokat, landart alkotásokat helyeztek el, amiknek segítségével játszva lehet megismerkedni a környék természeti adottságaival, élővilágával. Emellett a zöldellő területen 1913 óta álló víztorony épületét is renoválták, amire rendszeresen különböző, szemkápráztató fényjátékokat vetítenek, és időszakos kiállítások is helyet kapnak az épületben. Nem beszélve arról, hogy aki felmászik a torony tetejére, annak csodás panoráma nyílik a városra.

A debreceni strand

A debreceni Aquaticum fürdőkomplexumot 2020 júniusában adták át, ahol élményfürdőt és strandot is kialakítottak - utóbbira egyesek egész Magyarország egyik legmodernebb strandfürdőjeként hivatkoznak. A 15 medencével, nyolc csúszdával ellátott fürdő strandjának oldalai és teteje is nyitottak, a 12 méter magas építmény legfelső szintjére napozóteraszt építettek ki, ahol sütkérezés közben magával ragadó kilátást élvezhetnek a vendégek.

Ady Bunda étterem

Az 1890-ben épült Angol Királynő Szálló éttermei és kávézói igen népszerűek voltak, a monarchia huszártisztjei is előszeretettel fogyasztottak a hangulatos vendéglátóhelyeken. Sőt még Ady Endre is gyakori látogatója volt az étteremnek, és állítólag a szellemes Bunda elnevezést is ő aggatta rá, mert mint egy kellemes bunda, télen meleget nyújt, nyáron pedig kellemes hűvösséget.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem csoda, hogy a híres magyar író is rendszeresen megfordult a helyen, hiszen akkoriban a közeli Debreceni-Nagyváradi Értesítő szerkesztőségénél dolgozott újságíróként. Az Angol Királynő Szálló több mint száz éves épülete ma is ugyanott áll, a Kossuth utca 21. szám alatt, és bár maga a Bunda étterem már nem, helyette a Csokonai Söröző és Étterem és más vendéglátóhelyek üzemelnek benne.

A Déri tér

Debrecen egyik leghangulatosabb városi tereként aposztrofált helyszíne a Déri tér, melyen egykor a természettudományt tanuló diákok számára létrehozott füvészkert állt. A terület ma is zöldellő, és a csobogóval, medencével színesített részen a Déri Múzeum impozáns épületét is felhúzták. Emellett a téren mind a mai napig megtekinthető egy igazi famatuzsálem, egy 120-130 éves kocsányos tölgy is.

De az egykori botanikus kert varázsa is áthatja a szépséges teret, aminek 1807-es megalapítását maga Csokonai Vitéz Mihály költő is lelkesen támogatta. Nemcsak rendszeres látogatója lett az lenyűgöző füvészkertnek, hanem a növénygyűjtésben is segédkezett. A füvészkert utódja ma is megtekinthető a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjében.

Debreceni Bor- és Jazznapok

Magyarország egyik legnagyobb jazzfesztiválját már 1972 óta megrendezik Debrecenben, idén augusztus első hétvégéjén tartják meg. Három színpadon adnak élőzenei koncerteket neves előadók, ami közben finomabbnál finomabb borokat lehet kortyolni. A Debrecen Város Bora pályázóit és nyertes borait, pezsgőit is érdemes kipróbálni a helyszínen.

boresjazznapok
Fotó: Debreceni Bor- és Jazznapok / Facebook, Agoston Dani

Most a Bor- és Jazznapok mellett a Tourinform vadonatúj debreceni központjában, mely a Régi Városháza műemlék épületében kapott helyet, interaktív borkóstolókon is megismerheti a nagyközönség ezeket a remek tételeket, egy-egy borszakújságíró vagy sommelier közreműködésével.

Mesevillamos

Debrecenben ezenkívül június 13-án útjára indították Magyarország első mesevillamosát is, amin a gyerkőcök aranyos "láthatatlan" manók segítségével ismerhetik meg a város nevezetességeit. A Plukkido fejlesztette ÚtraManó GPS alapú alkalmazás segítségével az 1-es vonalán közlekedő villamoson különböző meséket hallgathatnak a kicsik azokról az épületekről, látványosságokról, amik épp látszódnak az ablakon kitekintve - mintha csak egy kis manó tartana idegenvezetést nekik. A különleges tömegközlekedési eszköz minden vasárnap 15, 16, 17 és 18 órakor indul a Nagyállomásról, és az Egyetem megállóhelyen áll meg.

Így még sosem láthattad Debrecent

Löki Viktor Streets of Debrecen című projektjében szeretné egy nagyjából 2300 fényképesre tervezett sorozaton megörökíteni a város összes utcáját.

Így még sosem láthattad Debrecent: a magyar fotós különös ötletét csak imádni lehet

Löki Viktor Streets of Debrecen című projektjében szeretné egy nagyjából 2300 fényképesre tervezett sorozaton megörökíteni a város összes utcáját.

Elolvasom

(Cikken belüli képek forrása: Indafotó/pirx, irenne56, Facebook/Debreceni Bor- és Jazznapok, borítókép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük