Így még sosem láthattad Debrecent: a magyar fotós különös ötletét csak imádni lehet

Löki Viktor Streets of Debrecen című projektjében szeretné egy nagyjából 2300 fényképesre tervezett sorozaton megörökíteni a város összes utcáját.

löki viktor debrecen
beauty and style
Top olvasott cikkek

Löki Viktor fotográfus 2017 októberében úgy döntött, a lehetőségekhez képest a teljességre törekedve megörökíti szülővárosát, Debrecent. A különleges vállalás így jócskán túlmutat a népszerű belvárosi helyszínek, a nagytemplom, az egyetem vagy a Nagyerdő bemutatásán: a turisták számára láthatatlan utcák is reflektorfénybe kerülnek.

A Streets of Debrecen című projektet éppen ez a különleges ötlet teszi igazán egyedivé: a riportfotós célja, hogy hat év alatt a város összes utcájáról készüljön egy kép a sorozatban. Az utcák száma jelenleg pontosan 1863, ami hatalmas számnak tűnik, mégis 2021 januárjában már a felénél járt Löki Viktor.

Fotókon Debrecen utcái

A fotós saját bevallása szerint a sorozatra elsősorban művészeti projektként tekint, de igyekszik reprezentatívan megörökíteni a várost, így elcsípni az érdekesebb utcarészleteket, a város lakóit, műemléki jellegű épületeit, élővilágát, hangulatát.

Azt is elmondta, hogy a képeken számos esetben vizuális formában is reflektál az adott utcanévre, illetve a név eredetére, melyben nagy segítség volt számára Balogh László helytörténeti kutató utcanévkatasztere.

Nem meglepő, hogy a repertoár több képét beválogatták a 2019-es Magyarország 365 című fotópályázat legjobb 300 fotójába is.

Ha az ember végignéz az eddig elkészült fotókon, azonnal feltűnhet neki, hogy azok nem pusztán egy reprezentatív sorozat darabjai, de egy komplett kortörténeti dokumentum részei is, amelyet a készítő valóban részben az utókornak címez. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ennek megfelelően azokat georeferálja, azaz GPS-koordinátákkal, technikai adatokkal, pontos keltezéssel együtt rögzíti, hogy a helyszínek később is bárki számára visszakereshetők legyenek.

- Ha húsz meg negyven év múlva (remélhetőleg) visszanézi valaki ezeket a képeket, praktikus lesz, ha nem kell keresgélnie, hogy melyik kép hol készült - mondja Löki Viktor.

A szikár tárgyilagosságtól és az unalmas adatoktól azonban senkinek nem kell tartania: a képeket a fotós leírásokkal, történetekkel is gazdagítja, személyes kommentárokkal látja el, elmeséli az adott kép keletkezésének történetét, a körülményeket.

Olykor reflektál az aktuálpolitikai eseményekre is, vagy részletesen leírja a fotón bemutatott élőlény sajátosságait, sőt, ha attól még kerekebbé válik a bemutató, esetenként szépirodalmi művekből is idéz.

Löki Viktor idén januárban tartott a három évvel ezelőtt kezdődött projektje felénél, amikor is nagyjából 940 munkaóra alatt 13 ezernél is több fényképet készített 926 utcáról; az ezek közül kiválogatott, adatbázisába iktatott, és koordinátákkal ellátott fényképeinek a száma pedig már több mint 1400. A vállalás pedig még évekig tartani fog, a cél, hogy az összes utcát, a cívisváros kevésbé ismert arcait legalább egy-egy fotón megőrizze az utánunk jövő korok számára.

Csodálatos utcák szerte a világból

Löki Viktor megmutatta, milyen gyönyörűek és hangulatosak Debrecen utcái, egyik-másik a világ legszebbjei között is megállná a helyét. Pedig néha egészen festményre illő helyekkel találkozhat az ember túrái során.

(Fotók: Löki Viktor.)

Ezt is szeretjük