Ez a nemzeti park akkora, mint Magyarország: mind a 10 millió hektár igazi csoda

Chile óriási nemzeti parkját 25 év szakadatlan munkába telt létrehozni.

Chile új nemzeti parkjai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy kicsivel több mint tízmillió hektárnyi területet nyilvánítottak Chilében január végén nemzeti parkok részévé. Ez körülbelül akkora területet jelent, mint Magyarország vagy Svájc több mint kétszer. 

A hatalmas természetvédelmi jelentőséggel bíró nemzeti parkok Kristine McDivitt Tompkins-nak és elhunyt férjének, Douglas Tompkins-nak köszönhetik létezésüket, akik 25 éven keresztül folyamatosan dolgoztak a céljuk eléréséért, a Tompkins Conservation megteremtéséért. 

Chile új nemzeti parkjai

A dél-amerikai ország nemcsak páratlan természeti kincsekkel rendelkezik, de ezek védelmében is élen jár. A Tompkins család egymillió hektár magánterületet adományozott a nemzeti parkok létrehozásához, míg a chilei kormány ezt további kilencmillióval egészítette ki. Ezekből születtek meg a Pumalín és a Patagonia Nemzeti Parkok. Így 2017 óta öt új nemzeti park jött létre, és három már meglévőt is bővítettek az országban.  

chile nemzeti park2

A Tompkins házaspár ezért a célért több mint húsz éve fáradozott közösen, egészen a férj 2015-ben bekövetkezett haláláig, melyet követően felesége egyedül folytatta a munkát.

Tompkins-ék karrierje mégis másként kezdődött: hatalmas ruházati vállalatokat hoztak létre, így ők az alapítói a The North Face és az Esprit márkáknak. Később azonban mindketten a természeti környezet megőrzésének szentelték az életüket, 1990 óta több száz millió dollár értékben vásároltak meg területeket, hogy megmenthessék azok érintetlen szépségét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Projektjük során a világ egyik legnagyobb privát földbirtokát hozták létre, ami Chilében számos ellentmondást eredményezett. Hosszú ideig folyamatos harcban álltak a helyi földművesekkel, valamint azokkal, akik egyenesen idegen hódítóknak tartották őket. Most azonban a monumentális birtokok világrekord méretű adományként visszakerültek az állam irányítása alá, ami remélhetőleg másokat is hasonló, szép gesztusokra ösztönöz majd.

chile nemzeti park3

A parkok arra is lehetőséget biztosítanak, hogy szépségüket mindenki megcsodálja: 2400 kilométernyi turistaút köti össze a legcsodásabb látnivalókat. Az ökoturizmus élénkítésén felül cél a helyi gazdaság felpörgetése, a munkahelyteremtés és a fenntartható fejlesztések ösztönzése. Mivel ebből máris sok minden megvalósult, a Tompkins házaspár irányában is fokozatosan meglágyult a chilei közvélemény.

Kristine Tompkins a jövőben nemcsak Chile nemzeti parkjainak védelmével foglalkozik majd, de Argentína irányában is szeretne terjeszkedni, hogy egy nagy, közös, kapcsolatban álló ökoszisztémát építhessen ki.

Veszedelmes, alvó vulkánok

Ugyan ma már nem tűnnek fenyegetőnek, mégis borzongató belegondolni, hogy ezek a tűzhányók micsoda pusztítást vihetnének végbe, ha ismét kitörnének. Még Magyarországon is akad néhány!

10 alvó vulkán, ami óriási pusztítást vihetne végbe

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük