Most veszed elő idén először a biciklit? Ezeket mindenképpen ellenőrizd!

Ha biztonságosan szeretnél közlekedni, a bicikli karbantartása elengedhetetlen.

kerekpar kozeli
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy melegszik az idő, egyre több háztartásban kerül elő téli pihenője után a bicikli. Noha ilyenkor csábító, hogy azonnal felpattanj, és máris két keréken indulj dolgozni vagy boltba, ez mégsem jó ötlet.  

Noha nem volt használatban, a kerékpár egyáltalán nem biztos, hogy teljes épségben átvészelte a pincében vagy a garázsban töltött hónapokat. Elmondjuk, mire kell ilyenkor odafigyelni!

A bicikli karbantartása

Az első dolog legyen, hogy megtisztítod a biciklit, amire akkor is szükség van, ha egyébként lecsutakolva tetted el télre. Állás közben sokat porosodik, ami nemcsak a ruhádnak nem tesz jót, amikor ráülsz, de a szennyeződés az alkatrészek kopásához, károsodásához is hozzájárul. Éppen ezért érdemes a teleszkópokat, csapágyakat kihagyva slagozással kezdeni, majd tisztítószeres, meleg vízzel, ronggyal, szivaccsal és kefével folytatni. Amikor ez megvan, jöhet a műszaki ellenőrzés.

bicikli noi

Mindössze pár percet vesz csak igénybe, de akár nagyon súlyos baleseteket is megelőzhetsz azzal, ha a biciklin minden tavasszal és később is havi rendszerességgel átnézed a következőket.

  • Váz: legtöbbször ez a rész sérülések nélkül ússza meg az állást, ám így is előfordulhat, hogy repedések keletkeznek rajta, melyekkel érdemes szervizbe vinni.
  • Kerekek: ne csak azt nézd meg, hogy a gumik nem laposak-e, de formájukra is figyelj oda. Pörgesd meg, és nézd át jól a kereket! Ha bárhol dudorokat, torzulást tapasztalsz, vagy kilóg a gumibelső, akkor könnyen defektet kaphatsz, így érdemes kereket cserélni. A felni formája legyen szabályos, kerek, nem tojásszerű, és ne legyenek rajta repedések. Mielőtt felszállsz, mindenképpen nézd meg, hogy tolva nem jár-e nyolcasban a kerék!
  • Lánc: a lánc alapos tisztítását követően jó ilyenkor újraolajozni. Ehhez biciklis boltban vásárolhatsz műszerolajat vagy spray-t. Használj belőle bőséges mennyiséget, majd töröld le ronggyal a kifolyt felesleget.
  • Fékek: először álló helyzetben próbáld ki, hogy a fékek működnek-e, hiszen felszállva nagyon könnyen baleset lehet a vége. Ha elégedett vagy, akkor is érdemes először egy lassabb kört tenni az udvarban a fékeket próbálgatva.

Ezeken felül javasolt, hogy a bicikli minden mozgó alkatrészét mozgasd át, ellenőrizd, hogy nincs-e valami beragadva, fordul-e, és biztosan tart-e a kormány, vagy nem lazult-e ki egy-egy csavar. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha bizonytalan vagy, hogy egy sérülés okoz-e problémát, vagy nem tudod, miként kell a hibákat javítani, érdemes szerelőhöz fordulni, mielőtt felülsz a járműre. Nem árt emellett azzal is tisztában lenni, hogy melyek a kerékpár kötelező tartozékai a KRESZ szerint, ezek nélkül ugyanis megbüntethetnek.

Ezeken emberek utaznak?

Nézz meg néhányat a világ legkülönösebb közlekedési eszközei közül! Európai szemmel nagyon furcsának tűnik, hogy a világ sok vidékén ilyeneket használnak.

Ezt is szeretjük