Nógrád megye legtakarosabb kis falucskája valóságos ékszerdoboz: sétáljatok egyet a bájos Hársas-tó partján!

Berkenye bájos kis település a Börzsöny mellett, ideális úti cél, ha a természetbe vágynátok.

berkenye tó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Áprilisban az internetet valósággal elárasztják a Berkenyéről készült fotók, ugyanis az időjárás függvényében ilyenkor virágzik a faluba vezető, gyönyörű látványt nyújtó vérszilvafasor, ami kedvesen fogadja a kis Nógrád megyei településre érkezőket.

A fasortól nem érdemes visszafordulni, és akkor sem kell csüggedni, ha már elvirágzottak a pompás fák: Berkenye olyan hangulatos, hogy egy séta a faluban szívet-lelket melengető élmény lehet. 

Bájos falu a Börzsöny mellett

Berkenye a Börzsöny délkeleti peremén fekszik, Nógrád, Nőtincs és Szendehely között. Erdők ölelik körbe, és nem halad át rajta forgalmas főútvonal, így a község igen nyugodt és csendes. A kiváló környezeti adottságai mellett az is elmondható róla, hogy rendezett, tiszta, így Nógrád megye egyik legtakarosabb falujának is tartják.

Berkenye 1553-ban került török kézre, fokozatosan tönkrement és elnéptelenedett, a 18. század első felében a váci püspök német telepesekkel népesítette be. A falu fejlődésnek indult, ám a második világháborút követően ismét nehezebbre fordult a sorsa, 1954-ben 82 embert hurcoltak el kényszermunkára, közülük sokan nem tértek vissza. Pár évvel később pedig több családot elkergettek, kitelepítettek, ezzel párhuzamosan felvidéki magyar családok érkeztek Berkenyére. Jelenleg a község lakosságszáma 682 fő a honlapon közölt adatok szerint.

Csendes, festői és virágzó

Ma Berkenye a gyümölcstermeléséről és -feldolgozásáról is híres, a hűtőházban, ami sok helyi lakosnak ad munkát, egyebek mellett málnával, szederrel, ribizlivel, kajszibarackkal és áfonyával foglalkoznak, a gyorsfagyasztott gyümölcsök nagy részét Európa piacain értékesítik.

A már említett vérszilvafasort a 2010-es évek közepén telepítették. A falu nevezetessége az 1777-ben Migazzi Kristóf váci püspök rendeletére épített egyhajós, homlokzati tornyos római katolikus templom. A templom előtt alakították ki a község betelepítésének 300. évfordulójára 2018-ban az emléklépcsőt, amelyen lesétálva a berkenyei sportpályánál találja magát a kiránduló.

Innen rövid sétával érhető el a kicsi, festői szépségű Hársas-tó, amelynél engedéllyel horgászni is lehet. A közepén pergolát építettek, ami kedvelt esküvői helyszínné varázsolta. Piknikezéshez, sétáláshoz ideális a tó környéke, mellette padokon ücsörögve lehet gyönyörködni a nyugodt víztükörben és a természetben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A falumúzeum, amelyben a településen élő svábok kultúráját, mindennapjait ismerheti meg a látogató, amennyiben a járványhelyzet engedi, bejelentkezéssel látogatható. Berkenyéről nagyszerű kirándulás tehető a nógrádi várhoz. A pompás panorámát nyújtó várromot akkor sem érdemes kihagyni, ha autóval érkeztetek Berkenyére. A település Budapesttől 60 kilométerre található. Vácról megközelíthető a híresen szép, 75-ös számú Vác-Balassagyarmat vasútvonalon, amiről itt írtunk bővebben.

10 mesebeli falu Budapest közelében

Budapesttől egy karnyújtásnyira túralehetőségek garmadája érhető el, akár a Budai-hegység, a Pilis, netán a Dunakanyar is remek úti cél. A természeti látnivalók mellett a környező falvak is valóságos gyöngyszemek.

(Borítókép: Hársas-tó, forrás: Járfás Eszter/Femina. Képek forrása: Indafotó/Ragnotti, Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük