Megállt az idő az icipici magyar zsákfaluban: Vérteskozma maga a tökéletes szépség

Vérteskozma ma Gánt része, de a helyiek őrzik a falu régi fényét.

Vérteskozma látnivalói
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Vértes hegység déli lábánál, Csákvár szomszédságában fekszik a meseszép Vérteskozma. Az egykori zsákfalu közigazgatásilag a 859 fős Gánt település része, ám a központtól igencsak távol eső terület önmagában is izgalmas úti cél.

Vérteskozma páratlan fekvése, természethez való közelsége és hagyományokat őrző utcaképe egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy ideális célpontja lehessen a nyugalomra vágyó kirándulóknak, a szintén Gánthoz csatolt Kőhányással együtt.

Vérteskozma szépségei

Az egykori apró települést az 1300-as évek óta tartják számon az írásos emlékek, a török időben elnéptelenedett, majd az 1700-as években az Esterházy család közbejárásával németekkel telepítették újra a kihalt vidéket, temploma is ebben az időben épült fel. Sokáig Kozmaként létezett, és csak az 1900-as években kapta meg teljes nevét.

A német ajkú családokat végül 1946-ban kitelepítették, így a község egy csapásra kiürült, csak néhány háztartás működött tovább. A kitelepítési emlékmű a falu szélén megtekinthető. Gánt ma elsősorban üdülőfaluként működik, ám a helyiek szívvel-lélekkel őrzik a hagyományokat, és vigyáznak takaros utcaképükre.

Akár egy életre kelt skanzenben, úgy sorakoznak egymás mellett az utcán a szebbnél szebb hófehér paraszti porták, az egységes kép fennmaradása a településen élők, az azt gondozók, illetve a helyi Községvédő Egyesület munkájának köszönhető. Nem véletlen, hogy a faluba érkezőt hamar elvarázsolja a nyugalom, az idill.

A cikk az ajánló után folytatódik

Látnivalók Vérteskozma környékén

Bár egyre többen fedezik fel maguknak, a Vértestől délre eső vidék még mindig nem a legismertebb túracélpontok egyike, noha tele van érdekességgel. Gánt központján és Kőhányáson az Országos Kéktúra útvonala végighalad, így jóval frekventáltabbnak számít Vérteskozmánál, előbbit ráadásul az egykori bauxitbánya miatt kialakult marsi táj is kedveltté teszi a kiruccanások során. 

Vérteskozma környéke sárga és zöld négyzet jelzésű utakon járható be legegyszerűbben, mellyel a Csákvár felé tartó zöld sávba, illetve Várgesztesnél a sárga sávba vagy a Kéktúrába lehet kapcsolódni. A kis településen egyébként vonat- és buszközlekedés nincs, Várgesztesről gyalogtúrával vagy autóval lehet eljutni, és hangulatos kulcsosház várja a megfáradt túrázókat.

Gánt vöröslő marsi tája

Az egyik legkülönlegesebb látvány, amiben csak túrázónak része lehet, Gánton várja a turistákat. A bauxittól vöröslő talaj és az egykori bánya környéke szinte azt a hatást keltik, mintha egy sci-fibe csöppenve éppen a Mars felszínén járnál.

Olyan, mintha a Marson járnál, pedig ez Magyarország: a vöröslő táj és a közeli falu is meseszép

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Országalbum/bau.)

Ezt is szeretjük