150 ezer forintra büntetheti a rendőrség a strandolókat: bányatóban fürödni nem csak tilos, de több okból életveszélyes

A szabályszegőknek nem csak a pénzbírságtól kell tartaniuk, ha nem a kijelölt bányatóban mártóznak meg.

Bányatóban fürdés birsága
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Senkinek nem célja mások örömének elrontása. A szabadban, természetben való fürdőzés egészen más élményt nyújt, mint egy zárt medencében pancsolni. Azokon a helyeken, ahol terjedelmes pénzbírsággal büntetik a lubickolást, nem az anyagi csőd okozása a cél, hanem így akarják távol tartani az embereket a veszélyes vizektől.

Tiltott szabadvizek közé tartozik minden, ami nem kijelölt fürdőhely. A jogszabály szerint szigorúan tilos éjszaka, korlátozott látási viszonyok között vízbe menni, a hajóutak vonalában és az azokat jelölő bóják 100 méteres körzetén belül fürdőzni, ugyanez igaz a kikötőkre és az egészségre ártalmas vizekre, melyek közé tartoznak a nem kijelölt bányatavak is.

Miért veszélyes bányatóban fürödni?

Nemcsak a jogi következmények miatt kerülendőek a bányatavak, hanem komoly veszélyeket is rejtenek. Kialakulásuknak köszönhetően hirtelen mélyülő vizük van, és mélyebb részein sokkal alacsonyabb a hőmérséklet, mint a felszín közelében, ami a szervezetben különböző izomgörcsöket, sokkot vagy akár szívmegállást is okozhat.

Az Omszki-tó.
Az Omszki-tó.

A fürdőhelyként nem használatos bányatavak vízminőségét nem ellenőrzik rendszeresen, így fennáll a fertőzésveszély is, mivel a vízben különböző méreganyagok lehetnek. Nem ritkán fémhulladékok, munkagépdarabok is rejtőzhetnek a medrükben, amik könnyedén súlyos sérülést okozhatnak.

Nem véletlen, hogy Pest megyében mindössze kilenc bányatóban szabad fürödni: a dunavarsányiban, a délegyházi tórendszer 2-es, 4-es és 6-os taván, a dunaharaszti, az áporkai, a kiskunlacházai és a pócsmegyeri bányatavakban. Viszont Magyarország legmélyebb tavában, a Rudabányai bányatóban, a sokak által közkedvelt Megyerhegyi-tengerszemben és az Omszki-tóban egyaránt tilos.

Súlyos pénzbírság tiltott fürdőzés esetén

Bármekkora hőség is van, és bármennyire is csábító a bányatavak hűs vize, nem éri meg csobbanni bennük. Egyrészt a már előbb említett egészségügyi kockázatok miatt, másrészt pedig a pénzbírság miatt sem. A helyszínen a rendőrség, a közterület-felügyelő, a halászati és az önkormányzati természetvédelmi őr is kiszabhat bírságot, vagy figyelmeztetheti az illegális fürdőzőt.

A helyszíni bírság 5 ezertől egészen 50 ezer forintig terjedhet, ám ha fél éven belül ismét tetten érik a szabálysértőt, akkor már 70 ezer forintos büntetésre is számíthat a hatóság embereitől. Ha feljelentik, akkor 150 ezer forintra rúghat a bírság összege, amit 30 napon belül kell kifizetni. Fontos megjegyezni, hogy nem csak az számít fürdésnek, ha valaki teljes testét belemártja a vízbe, hanem az is, ha matracon lebeg a vízfelszínen, vagy csupán térdig gázol a vízben.

A szabadvizek kijelölt fürdőhelyeit az ÁNTSZ szakemberei rendszeresen ellenőrzik, a strandoknak különböző higiéniás szempontoknak kell megfelelniük. Kötelező elemek közé tartoznak az illemhelyiségek, a mosdók, a zuhanyzók, a hulladékgyűjtők és az öltözők, a felügyelők pedig kéthetente vizsgálják a vízminőséget is.

GettyImages-1211172667

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye szerint igen csekély az esély arra, hogy természetes fürdővizekben terjedjen a SARS-CoV-2, de érdemes körültekintőnek maradni, és betartani a higiéniás szabályokat. Előreláthatóan június közepéig a legtöbb zárt terű fürdőkomplexum is meg fogja nyitni kapuit, de azok jelenleg csak védettségi igazolvánnyal és személyazonosításra alkalmas okmánnyal látogathatóak.

Mesés kis tavak Budapest környékén, ahol strandolni is lehet

Nyakunkon a strandszezon, de a fővárosban élőknek nem kell a Balatonig utazni egy kis hűsölésért.

Mesés kis tavak Budapest környékén, ahol strandolni is lehet: ingyenes helyeket is mutatunk

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary, TiborAcs / indafoto  CC BY-NC-SA 2.5 HU, borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük