Marsi táj és tengerszem rejtőzik a Mátrában: igazi érintetlen csoda Apc
Az apci tengerszem és környéke a Mátra gyöngyszeme, mégis alig ismerik a túrázók.

apc-tengerszem-andezit
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Mátra vonulatai és látnivalói nagyon kedveltek a túrázók körében, van mégis a délnyugati lábánál egy olyan térség, mely rejtve marad a tömegek elől. A Heves megyei Apc környéke páratlan látvány, bányatavának szépsége a tengerszemekével ér fel, de a marsi tájat is látni kell egyszer.

Apc község Heves megye nyugati részén, a Zagyva völgyében található, a települést csaknem 2500 fő lakja. A legegyszerűbben busszal megközelíthető, Hatvantól 45 perces úttal, a vonat ugyanis csak Apc-Zagyvaszántó állomásig közlekedik, ami körülbelül még két kilométerre van a falutól.

Apci tengerszem

Apcot keletről a 397 méter magas apci Somlyó határolja, melyen a piros kereszt turistajelzés vezet keresztül. A turistautat Apcról a Rózsaszentmárton felé vezető főúton vagy a Jobbágyi felé vezető úton, majd egy földútra letérve lehet megközelíteni.

A hegyen geocaching-túrapont is található. A turistaúton észak felé haladva, majd a piros körjelzést követve érhető el a gyönyörű Széleskő-bányató, melyet a helyiek és a térképek is apci tengerszemként emlegetnek.

A tó mesterségesen, a helyi bányászat következtében alakult ki: az 1960-ig működő andezitbánya gödrét töltötte fel a csapadék és a talajvíz, szépsége mégis vetekszik a természetes úton kialakult tengerszemekével.

A bányatavat és a környező erdőket 1995-ben minősítették helyi jelentőségű természetvédelmi területnek. A tó vize mély, partját hatalmas, meredek sziklák ölelik körbe, de jó időben a természetbarátok, különösen a környékbeliek előszeretettel a partra heverednek, hogy egy kellemes pihenőt tegyenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A magas sziklaszirtekre is érdemes óvatosan felmászni, hiszen a kilátás csakugyan páratlan. A sziklák mentén egy nehezebben járható úton egészen körbe is lehet járni a tavat, ám csapadékos időben ez a csúszósság miatt nem ajánlott.

Andezitbánya a hegyen

A tó környezetének képét meghatározza az egykori bányászati tevékenység, de a piros kereszt, majd egy éles jobb kanyarral a piros sáv jelzésen délkelet felé haladva a felhagyott bányaterület is megtekinthető. A Kopasz-hegy felfejtett vörös andezitrétegének köszönhetően itt valóságos marsi táj fogadja a kirándulókat.

A Mátra délnyugati vonulatának élővilága is rendkívül sokszínű: honos itt a muflon, a vaddisznó, a fokozottan védett pannon gyík és több különleges lepkefaj, védett madarak közül pedig még erdei pityer is él itt. Flóráját gazdagítja többek közt az árvalányhaj és az apró nőszirom is.

Apc hangulatos utcácskáin is akad látnivaló. A falu közepén a Szent István király tiszteletére szentelt római katolikus templom áll, de a könyvtár és művelődési ház is különleges: egy egykori úri lakban, a Szent-Ivány-kastélyban működnek.

(Képek: Országalbum/Muzsla24, Hegyeklánya, ficak64.)

Ezt is szeretjük