Sok pénzt veszíthetsz, ha így fizetsz nyaraláskor: 6 tipp, amire figyelj bankkártyával

A külföldi fizetéseknél rosszul jöhetsz ki, ha nem fogadsz meg néhány egyszerű tanácsot.

Bankkártyahasználat külföldön
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Észrevétlenül is megcsappanhat a bankszámládon levő összeg, ha nem vagy elég tudatos a külföldi vásárlások során. Noha nyaralás közben senki nem szeret a takarékoskodással foglalkozni, a kellemetlen meglepetések elkerülése végett néhány tanácsot érdemes megfogadni.

Különösen a bankkártyás fizetéseknél nehéz tetten érni, milyen rosszul járhat az ember egy-egy fizetésnél külföldön, pedig meglepően nagy összegek szivároghatnak el egy tranzakció során. 

Bankkártyahasználat külföldön

A bankkártyás fizetés külföldi tartózkodás esetén is kényelmes és egyszerű megoldást jelent. Ha forintszámlához tartozó kártyát használsz, néhány dologgal jó, ha tisztában vagy.

A devizaváltás költségei

Még az utazás előtt tájékozódj arról, hogy a számlát vezető bankod milyen devizaárfolyamon váltja a forintot az adott pénznemre! Amennyiben dollárban vagy euróban történik a pénzváltás első körben, ettől eltérő pénznemnél többszöri devizaváltás is szükséges, ami valamivel magasabb összeg is lehet.

Ilyen például, ha Prágában forintszámlához tartozó kártyával fizetsz cseh koronát - ezt először az elszámolás pénznemére, többségében euróra váltják át, majd két lépcső után terhelik a számládra.

Tranzakciós díj

Arról is érdemes tudnod, hogy a külföldi készpénzfelvétel és a tranzakció díja ugyancsak részben a banktól függ, ezek mértéke jelentős lehet, ha többször fizetsz, vagy több részletben veszel ki készpénzt egy ATM-ből vagy bankfiókból. A bankod weboldalán nézz mindig utána a kondíciós listának, amelyből kiderülnek a fontosabb tételek.

ATM-ek külföldön

Jó, ha megfelelő összegű készpénzzel indulsz útnak, de mindig akadhatnak nem várt kiadások, ezért nézz utána a biztonság kedvéért annak is, hogy milyen lehetőségek vannak a készpénzfelvételre az adott úti célon! Térképen is megkeresheted előre azokat a bankautomatákat, amelyek könnyen megközelíthetők lesznek, vagy útba eshetnek a városnézés alatt.

Napi limit

Sok számlánál be van állítva egy költési limit, amelyet nem léphet túl az ember 24 órán belül, ellenkező esetben az adott tranzakciót elutasítja a bank. Érdemes utánanézni a számlavezetés részleteinek, nehogy a szállodai számla, adott esetben az étkezés vagy más programok költségeinek fizetése közben kerülj kellemetlen helyzetbe - módosítsd még az utazást megelőzően az összeget!

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szólj az ügyfélszolgálatnak!

Amennyiben ritkán utazol külföldre, és a nagyobb költések sem jellemzők, az automatikus banki kockázatelemző rendszer, érzékelve a szokatlan tranzakciót, nemes egyszerűséggel letilthatja a kártyát. Ez a biztonsági intézkedés jól jön akkor, ha elveszítetted, és más visszaélne vele, ám kellemetlen, ha éppen rendeznéd az éttermi vacsora magasabb számláját. Nagyon egyszerűen megelőzhető a probléma, ha még az utazás előtt jelzed a bank ügyfélszolgálatának a közeljövőbeli külföldi használatot.

A biztonság kedvéért mentsd el az ügyfélszolgálat számát a telefonodba, bármely hiba esetén ezen veheted fel a kapcsolatot a bankkal, elveszítés esetén pedig ezen tilthatod le a kártyát. Jegyezd fel a banki ügyfélazonosító kódodat is, ha nem tudod fejből, hiszen megkönnyíti az intézkedést!

Kiegészítő bankkártya

Ha gyakran intézel külföldi pénznemben tranzakciót, vagy többször jársz a határon túl, érdemes lehet utánajárnod, megéri-e egy alternatív bankszámlát nyitnod. Több opció létezik, amelyek ingyenes számlanyitás, bankkártyaigénylés és rendkívül kedvező csomagdíjak mellett előnyös devizaátváltási árfolyamot garantálnak, alacsony külföldi tranzakciós díjakkal. Nem mindenkinek éri meg a használatuk, de forintszámla mellett kiegészítésként is működőképes lehet némelyik.

Olvass tovább: olcsón elérhető úti célok

Ha nem az utazásra akarod költeni a fél fizetésed, a következő néhány úti célból nyugodtan választhatsz!

10 ezer forintból megfordulhatsz a MÁV-val a gyönyörű városban: közvetlen járat visz oda

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük