A kazah város, amit 2050-ig bérelnek az oroszok: ma sem léphet be bárki Bajkonurba

A kazahsztáni Bajkonur űrrepülőteréről híres, amiért az oroszok ma is bérlik a települést.

bajkonur látkép

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kazahsztán sztyeppvidékén található Bajkonur, a város, ahol egykor a szovjet űrprogram dicső fénykorát élte. A település ma is az oroszok igazgatása alatt áll egy hosszú távú szerződés keretében.

Bajkonur városában jelenleg is Oroszország az úr, a települést és vele együtt a bajkonuri űrrepülőteret 2050-ig bérlik. 1995-ig Lenin tiszteletére a Lenyinszk nevet viselte a város, és létezett egy azonos nevű település több száz kilométerre: a névváltoztatást az indokolta, hogy az űrközpont helyszíne minél nagyobb titokban maradhasson.

Bajkonur, a kazah város

Az orosz űrprogram kazahsztáni fellegvárát 1955-ben alapította a Szovjetunió, és számos világszinten fontos esemény fűződik hozzá. Innen indították el 1957-ben az első műholdat, a Szputnyikot az űrbe, innen szállt fel 1961-ben az első ember, Jurij Gagarin, illetve 1963-ban az első nő, Valentyina Tyereskova is.

A Szir-Darja-folyó partján elsősorban az űrközpont építésében részt vevő munkások elszállásolására kezdték el megépíteni a lakótelepeket. A helység később kibővült a titkosított űrprojekteken dolgozó katonák és családjaik telepeivel.

Bajkonur, az űrközpont

A helyre azért esett a választás, mert a nagyvárosoktól távol esik, a félsivatagi sztyeppe ideális volt a rakéták tesztelésére. Bár az évi hőingadozás nagy, a nyár forró, a tél pedig fagyos, az ég nagyrészt tiszta, megfelelő körülményeket biztosít a kilövésekhez.

A Szovjetunió bő három évtizeddel ezelőtti bukása után Bajkonur a mai Kazahsztán része lett. A központ azonban a mai napig kulcsfontosságú szerepet tölt be, elsősorban a Nemzetközi Űrállomásra (International Space Station) induló űrrepülésekben és az űrturizmusban.

Gagarin és űr mindenhol

Évtizedek jöttek-mentek, a lakók közül sokan elhagyták otthonaikat, ám a város utcáin ma is minden az űrről szól: az utcákat az egykori szovjet asztronautákról, mérnökökről nevezték el, szobraik, névtábláik több helyen feltűnnek, a tűzfalak arról árulkodnak, hogy még a street art is ezt a tematikát követi. Gagarin különös tiszteletet élvez a művészetben is.

Bajkonur városa hosszú időn át teljes egészében el volt zárva a külvilágtól, és ma sem léphet be bárki ellenőrzés nélkül: a kívülállóknak engedélyt kell felmutatniuk a hivatalos ellenőrző pontokon. A mintegy 76 ezer lakosú városka olyan, mintha megállt volna az idő utcáin: a szovjet építészet és várostervezés emlékét őrzi szinte sértetlen formában.

Bajkonur jövője

Jelenleg egy 2050-ben lejáró szerződés keretében bérli Oroszország a várost és az űrközpontot, a térségben a kazah és az orosz nyelvet egyaránt használják, ahogy a két ország valutáját, a kazah tengét és az orosz rubelt is.

A fiatal generáció jó része máshol keresi a jövőjét, sokan emigrálnak Oroszországba vagy más államba a tanulási lehetőségek miatt vagy a jobb megélhetésért, kilátásokért.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Bajkonur sokak szerint alvó várossá vált, ám az ott maradó lakók nagy reményeket fűznek a nyitáshoz és a turizmus jövőbeli felvirágzásához. A szimbólummá vált űrközpont kihasználásának hiánya vétek lenne, noha további befektetéseket látnak szükségesnek a szolgáltatások, attrakciók számának növelése érdekében.

Élet Oroszország zárt városaiban

Ma is számos olyan város van Oroszországban, ahová nem mehet be akárki.

Így élnek a zárt városok lakói Oroszországban: csak engedéllyel mehetnek be a turisták

Ma is számos olyan város van Oroszországban, ahová nem mehet be akárki.

Elolvasom

(Képek: Wikipedia/ NASA/Bill Ingalls - NASA Human Space Flight Galler . Flickr/NASA HQ PHOTO - Carla Cioffi. Wikipedia/Zorro2212Юрий Данилевский.)

Ezt is szeretjük