Akár már jövőre elindulhatnak a turistajáratok az űrbe: ennyibe kerül a legolcsóbb jegy

A tervek szerint 2022 végén már a turisták is felfedezhetik az űr szépségeit.

űrhajós-borító
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Néhány évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy akár bármilyen ember alkotta tárgy a világűrbe kerüljön, az pedig igazi áttörés volt, amikor Jurij Gagarin személyében az első ember is közelebbről megismerhette.

Az azóta eltelt hatvan év során rengeteget fejlődött az űrkutatás és a technológia, a tudósok és üzletemberek pedig régóta fantáziálnak arról, hogy ne csak az asztronautáknak, hanem akár turistáknak is lehetőségük legyen felfedezni, milyen a világűr.

Nemsokára indul az űrturizmus

A Virgin Galactic nevű cég fő célja, hogy megteremtsék az űrturizmus alapjait, és a jövőben szinte bárki számára elérhetővé tegyék az utazást. A cég alapítója, Richard Branson idén nyáron már a világűr pereméig utazott vállalata gépével, az utazás óta pedig már száz jegyet eladtak az érdeklődőknek. A 2005-től 2014-ig tartó elővásárlás során már 600 jegy talált gazdára, ekkor már akár 60 millió forintnak megfelelő összeget kértek érte, ma pedig 450 ezer dollárért árulják a legolcsóbb utakat, ami 140 millió forintnak felel meg.

Richard Branson
Richard Branson
Fotó: Richard Baker / Getty Images Hungary

Michael Colglazier, a Virgin Galactic vezérigazgatója szerint hatalmas a kereslet az űrutazások iránt, ezért a cég tovább bővíti a flottáját, valamint a járművek megbízhatóságán és tartósságán is szeretnének még javítani. A cég első kereskedelmi járata akár már 2022 végén elindulhat, és úgy tervezik, hogy a jövőben 20 ezer dollárért élményeket szerezhetnek az űrben azok, akiknek a pénztárcája is engedi a drága kiruccanást. Az űrturizmus nem újkeletű dolog, 2001 és 2009 között hét ember is járt már az űrben ilyen módon, ám nekik még jóval többet, 20-25 millió dollárt kellett fizetniük érte. A magyar származású szoftverfejlesztő és üzletember, Charles Simonyi kétszer is részt vett egy ilyen utazáson.

Fantasztikus képeken az űrben lebegő hotel: 2025-re tervezik a nyitást

Az emberiség pár éven belül megteszi az első lépést a világűr meghódítására: nemsokára megépülhet az első űrhotel.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük