Elon Musk műholdjai teljesen megváltoztatják az eget: a csillagászok nagyon nem örülnek neki

A SpaceX ötéves űrprojektjén belül több mint tízezer műholdat szeretnének Föld körüli pályára állítani.

starlink 1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Elon Musk már 2016-ban engedélyt kért arra, hogy űrből érkező internetszolgáltatást hozzon létre. Célja olyan szegény és elhagyatott területekre is wifit juttatni, ahová korábban nem sikerült. Egy globális, mindenki számára elérhető internetes hálózatot szeretne biztosítani.

A SpaceX űrtechnikai vállalat 2018-ban két próbaműholdat állított Föld körüli pályára, a Tintin A és B nevű tesztműholdakat, majd 2019 májusában már 60 darabbal bővítették a Starlink flottáját a SpaceX Falcon 9 rakétának köszönhetően.

A csillagászok felháborodtak

Az első műholdraj még nem zavarta a csillagászok munkáját, ám az nem sokkal később, 2019 novemberében tovább bővült. A már 242 darabból álló, egy vonalban mozgó műholdfolyam komoly fényszennyezést jelent az égbolton, ami zavarja az asztronómusokat a munkában. Többek között ennek a műholdrajnak köszönhetően még a NASA fotósai sem tudtak olyan képet készíteni a sarki fényről, amin nem látszódnak.

A Falcon 9 kilövése a Földről.
A Falcon 9 kilövése a Földről.
Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary

Később, 2020 februárjában még 120 darabot lőttek ki, aminek következtében épp egy magyar csillagász, Bakos Gáspár indított petíciót az Egyesült Államokban a további műholdak feljuttatása ellen. Eddig 1500-an írták alá.

Elon Musk válasza

Elon Musk is tisztában van a fényvisszaverődéséből fakadó problémákkal: a SpaceX oldalán az áll, hogy csak a kilövés utáni kezdeti időszakban, akkor is a napnyugta után 2-3 és napkelte előtt 2-3 órában lehet a műholdrajt látni. Persze az éjszakai égboltot éppen ekkor figyelnék meg a csillagászok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Később, amikor a műholdak egyre magasabbra vándorolnak, és elérik a Föld felszínétől számított 550 kilométeres célmagasságot, már nem fognak így fényleni az égbolton. A működésükhöz szükséges napelemek tükrözik vissza a Nap fényét a Föld felé, ezek a pályára állás után teljes mértékben a Nap felé fordulnak.

Elindult az űrverseny

Nem csak a SpaceX tervezi megvalósítani az űrkommunikáció eme formáját Starlink projektjével, az Amazon is részt vesz az űrversenyben. Project Kuiper missziójuk alatt több mint 3 ezer műholdat állítanak Föld körüli pályára.

A Falcon 9 rakterében várakozó Starlink műholdak.
A Falcon 9 rakterében várakozó Starlink műholdak.
Fotó: Official SpaceX Photos / Wikipedia Közkincs

Jelenleg 422 Starlink szatellit kering a fejünk felett, minden héten 60 darabot juttatnak fel a Falcon 9 rakterében a világűrbe, hogy elérjék a 12 ezer műholdból álló rendszert. A több tucat űreszközt megadott magasságban, egymás után azonos ütemben indítják el a rakétáról, hogy elfoglalhassák a megadott koordinátákat. A Földről ezért látszik, hogy egy vonalban mozog a műholdraj.

A Starlink műholdraj a Földről nézve.
A Starlink műholdraj a Földről nézve.
Fotó: Yuri Smityuk

Számukat a jövőben akár 42 ezerre is bővíthetik, mivel a Nemzeti Távközlési Szövetség olyan sávot alakított ki a SpaceX projektjének, ami további 30 ezer műholdnak biztosít helyet. Ennek fényében egészen addig látszódni fognak a fénylő, egy vonalban mozgó pontok az égbolton, míg az összes pályára nem áll. Míg a több éves folyamat zajlik az élő vasemberként elhíresült felfedező zseni felkérte a világ hekkereit, hogy próbálják meg feltörni a műholdak és a Tesla anyarendszerét. Így szeretné garantálni és ellenőrizni, hogy találmánya atombiztos lábakon áll.

Hullócsillagnak tűnnek, de nem azok: Magyarország felett is elhúztak a műholdak

Magyarország felett is láthatóvá váltak az éjszakai égen a SpaceX űripari cég Starlink projektjének műholdjai.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük